Subiectul aderării României la spațiul Schengen revine pe agenda publică oficială a Administrației de la București. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este la Viena, unde poartă discuții despre migrație cu omologul său, Gerhard Karner. Cei doi oficiali vor face declarații de presă, la finalul întâlnirii, care începe la ora 13.00.
UPDATE 14.00
Miniștrii de interne român și austriac au vorbit, în conferința de presă comună, despre aderarea României la Schengen. Opinia ministrului Gerhard Karner rămâne fermă. Austria consideră că extinderea nu este oportună în contextul actual. Citește mai multe aici.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Subiectele discuției de lucru sunt situația migrației în Europa, pactul privind azilul și migrația, precum și cooperarea polițienească în lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, miercuri, că România trebuie să schimbe opinia Austriei, „în mod obligatoriu”.
Trebuie să insistăm pentru a schimba această opinie. Practic, dacă e să ne raportăm la ce s-a întâmplat anul trecut, depindem de această poziție inflexibilă, cel puțin până în momentul de față, a Austriei și suntem obligați să facem orice fel de demers pentru a modifica acest lucru. Dacă se rezolvă lucrul ăsta, cu siguranță vom acede în Schengen foarte rapid.
Următoarea reuniune formală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne este programată pe 28 septembrie. Până acum, cunoaștem deschiderea declarativă președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene de a pune pe agenda sa tema extinderii Schengen.
Pe 26 aprilie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner afirma că Românie a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, dar mai are „cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale UE”.
„Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la spaţiul Schengen, dar încă la momentul de faţă trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania”, a afirmat Gerhard Karner într-o conferinţă de presă comuncă cu Lucian Bode, la București.
Sunt, la fel de cunoscute și pozițiile oficiale ale Gremaniei, Franței, respectiv a Comisiei Europene de susținere a aderării României și Bulgariei la Schengen.
Austria rămâne consecventă în blocarea României și a Bulgariei.
Reamintim că Olaf Scholz (SPD) și omologul său austriac, Karl Nehammer (ÖVP) s-au întâlnit, pe 18 august, la Salzburg. Pe agenda discuțiilor au fost extinderea spațiului Schengen și politica UE de azil și migrație.
După discuții despre o posibilă extindere a spațiului Schengen, politica UE de azil și alte subiecte, Olaf Scholz s-a declarat încrezător că noul mecanism al UE de azil în curs de negociere și acordurile cu țările de origine și de tranzit vor aduce o îmbunătățire a cifrelor de migrație în Europa.
Știre în curs de actualizare