La doar o săptămână de la preluarea postului, noul ministru de Interne, Mircea Dușa, dezvăluie într-un interviu pentru gândul cum vor fi „periate” listele electorale permanente, care îi sunt prioritațile până la alegerile parlamentare, ce îi va spune ambasadorului SUA dacă acesta îl va vizita și pe el la minister și ce crede despre urmărirea penală a subalternilor săi Ioan Nicolae Căbulea, secretar de stat în MAI, chestorul principal de poliție, și Constantin Manoloiu, șeful Evidenței Populației.
Domnule ministru, în privința actualizării listelor electorale permanente: nu mai facem mini-recensământul, facem doar o radiere?
Nu. Facem o acțiune care este strict legală și instituțională, aceea de a vedea dacă până la data de referință prevăzută în lege legat de referendum au fost sau nu au fost operate datele în listele electorale.
Concret, cine și cum va face acest lucru?
Păi, conform legii, în România, abilitat să verifice dacă administrația locală respectă legalitatea este prefectul. Este o acțiune de evaluare a activității la nivelul operatorilor care trebuie să trimită informații spre sistemul informatizat de evidență a persoanelor.
Operatorii fiind cine, primarii?
Operatorii fiind cei care au atribuții de stare civilă la nivelul primăriilor, după aceea serviciile teritoriale ale direcției de evidență informatizată a persoanei la nivel de județ și, de asemenea, la nivelul consiliilor județene, cei care trebuie să opereze în baza de date informațiile pe care le primesc legal. Adică pe baza certificatului de deces, pe baza certificatului de naștere, pe baza documentelor care stabilesc domiciliul, dacă au fost operate la timp sau nu în sistemul de evidență informatizată a persoanelor. Este o chestiune strict legală și care trebuie să se petreacă zi de zi și ceas de ceas, aceste informații trebuie introduse în sistem permanent, nu avem în lege termene legate de operarea informațiilor de stare civilă, trebuie să se desfășoare permanent această activitate. Și primarii, ca reprezentanți ai statului în anumite cazuri – și Legea 215 a administrației publice locale asta spune, că în anumite cazuri, unul dintre ele fiind chiar cel legat de starea civilă, primarii sunt reprezentanți ai statului – trebuie, conform legii, să facă acest lucru. E o activitate normală, care ar trebui să se petreacă permanent și dacă acest lucru s-ar întâmpla, sigur că n-ar apărea decalaje între ceea ce există în sistemul informatic și realitate.
Bun, și ce măsuri preconizați ca aceste actualizări să se facă zilnic, cum spuneți?
Măsurile sunt cele prevăzute de lege, pentru neactualizarea listelor electorale permanente sunt sancțiuni contravenționale, pe care competenți să le aplice sunt cei de la Autoritatea Electorală Permanentă. Dar eu cred că va trebui ca în România să se aducă anumite îmbunătățiri și perfecționări sistemului legislativ și în acest domeniu, pentru ca odată și odată aceste liste electorale să fie reale, iar defazarea aceasta între lista electorală și ceea ce există în realitate să fie una cât mai mică, adică intervalul acela în care sunt introduse în baza de date informațiile oferite de către toți operatorii.
Veți solicita Autorității Electorale Permanente activarea acestui regim sancționatoriu?
Nu, n-o să solicit nimic, eu doresc ca fiecare instituție a statului să-și facă datoria conform legii.
Și dacă, așa cum domnul Blaga a anunțat deja, primarii PDL nu vor face „perierea” listelor pe care ați cerut-o în memorandumul trimis acum două zile prefecților?
Domnul Blaga este un om cu experiență, a fost mult timp ministru al Administrației și Internelor, când citește din lege, citește corect, dar când interpretează, interpretează politic. Nu cred că domnul Blaga îi poate îndemna pe primari să nu respecte legea și să nu facă operațiile prevăzute de lege în ceea ce privește evidența populației, zi de zi și ceas de ceas.
Păi, a făcut-o deja, cu subiect și predicat! Și dacă primarii PDL îi dau ascultare?
Nu cred că este corect să faci așa ceva! Și nu cred că primarii, indiferent de culoarea lor politică, vor încerca să nu respecte legea.
Și dacă o vor face, totuși?
Repet, pentru neactualizarea listelor electorale cel care aplică sancțiuni este Autoritatea Electorală Permanentă. Din păcate, guvernele de până acum n-au acordat atenția cuvenită acestei instituții, care trebuia să facă acest lucru, prin faptul că nu s-au asigurat fondurile necesare pentru achiziționarea softurilor de care dânșii au nevoie, în primul rând pentru ținerea registrului de evidență a electoratului la nivel național și în al doilea rând pentru a avea personalul necesar în vederea înființării birourilor Autorității care trebuie să funcționeze în fiecare județ și care să se ocupe doar de acest aspect, al verificării permanente a felului în care se face reactualizarea listelor electorale.
Și acum o să le dați dumneavoastră bani pentru asta?
Nu acum, termenul este foarte scurt. Dar, de perspectivă, cred că trebuie să se aibă în vedere ca această instituție, care a fost creată cu un anumit scop, să primească și sprijinul guvernamental și parlamentar – pentru că este subordonată Parlamentului – necesar ca să-și poată îndeplini obiectivele prevăzute de lege.
Cine a avut ideea acelui memorandum, domnul Stroe, care îl semnează, sau dumneavoastră?
Nu, este un memorandum aprobat în Guvernul României și care este unul foarte corect, înșiruie obiectivele și actorii care trebuie să contribuie la realizarea lor. Iar inițiativa este una izvorâtă din solicitarea făcută de Curtea Constituțională, aceea de a comunica informații pentru ca atunci când se va întruni, pe 31 august, să aibă elemente certe în vederea luării unei hotărâri în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale și cu prevederile Legii 46 privind organizarea și funcționarea acesteia.
Și cam câți oameni ar urma să dispară din liste, pe baza celor nouă categorii enumerate în memorandum? Două milioane, cum calculase domnul Dragnea, sau „numai” 1,6 milioane, cum apare în stenogramele discuțiilor telefonice dintre miniștrii Rus și Dobre interceptate de procurori?
Nu pot să fac o evaluare în momentul de față, când vom avea această acțiune de evaluare a ceea ce s-a petrecut legat de reactualizare listelor electorale, vă voi putea da și o cifră.
Domnule Dușa, de ce nu s-a făcut actualizarea listelor electorale imediat după venirea USL-ului la guvernare, având în vedere că Guvernul Ponta urma să organizeze două rânduri de alegeri, localele și parlamentarele, n-ar fi trebuit să fie asta o „prioritate zero”?
Acțiunea de demarare și convocare a alegerilor locale s-a făcut de către un alt guvern, cel al PDL-ului, iar în momentul în care USL a preluat guvernarea, deja toate hotărârile de guvern, toată legislația în domeniu erau emise deja…
Și nu le-ați fi putut modifica? Doar ați modificat prin ordonanțe de urgență o grămadă de legi, HG-uri și alte acte normative, dacă o făceați ați fi evitat toată nebunia de acum!
Și eu repet ce v-am mai spus, că reactualizarea listelor electorale trebuie să se petreacă permanent, pentru că nu cred că într-un timp foarte scurt poate cineva să facă o evaluare reală a numărului de alegători. Dacă o să luați diferitele feluri de alegeri, în timp, să zicem din 2005 încoace, o să vedeți că de fiecare dată, că au fost alegeri locale, că au fost prezidențiale, că au fost parlamentare sau referendumuri, cifra de referință a diferit. Și eu nu cred că poate să fluctueze atât de mult de la o etapă la alta, având în vedere că natalitatea în România a scăzut constant, toată lumea e conștientă de asta, mortalitatea a crescut, deci sporul de populație nu poate fi unul care să ducă la creșterea numărului de cetățeni cu drept de vot. Așa spun toate statisticile pe care le avem.
Ați convocat, pentru marți, Comisia INS, lucru pe care șeful acestei instituții, domnul Vergil Voineagu, l-a solicitat zadarnic, de aproape două luni de zile, predecesorului dumneavoastră. Ce se va întâmpla, concret, la această ședință?
Cred că este o convocare perfect legală, deși cineva s-a și repezit să strige că se încearcă să se facă listele electorale cu pistoalele. Eu am convocat comisia strict pe prevederile Legii numărul 5 și sper că marți, sau, dacă nu, într-o ședință viitoare, peste 2-3 zile, să facem și validarea rezultatelor provizorii ale recensământului de anul trecut. Marți vom face o primă evaluare a documentelor pe care ni le prezintă INS-ul și dacă datele sunt în măsură să dea posibilitatea comisiei să ia o decizie, o vom face. Iar dacă nu, vom programa încă o ședință peste câteva zile, astfel încât să putem face această validare a rezultatelor provizorii ale recensământului, cele definitive vor fi furnizate în cursul anului viitor. După care, lucru foarte important, comisia aceasta își încetează imediat activitatea.
De ce n-a convocat-o Ioan Rus, deși domnul Voineagu i-a cerut-o insistent, era ceva neimportant?
Nu-mi place să vorbesc de ceea ce au făcut sau n-au făcut cei care au condus ministerul înaintea mea. Însă există totuși o explicație obiectivă: din această comisie fac parte secretari de stat de la mai multe ministere, președinte fiind, conform legii, ministrul Admnistrației și Internelor. Iar procedura de schimbare a guvernului și de nominalizare a secretarilor de stat la ministerele respective a fost una destul de lungă – cred că mai sunt și acum secretari de stat care urmează să fie numiți – și numai după ce au fost numiți secretarii de stat respectivi, prin decizia premierului, s-a putut ca fiecare ministru să-și desemneze omul în Comisia INS.
După validarea rezultatelor provizorii ale recensământului, le veți comunica și Curții Constituționale, pentru o eventuală corelare cu periajul listelor electorale ?
Dar de ce să le comunicăm? Se vor publica în Monitorul Oficial, deci vor fi un document public la care are acces oricine, inclusiv Curtea Constituțională, dacă va dori. Dar Curtea ne-a solicitat altceva, ne-a solicitat listele electorale reactualizate.
Marți, simultan cu întrunirea Comisiei INS, ar putea avea loc și o ședință de urgență a Curții Constituționale. Ce așteptați dumneavoastră, ca ministru de Interne, de la această reuniune?
Am înțeles că se va întruni Curtea pentru a discuta despre subiectul acesta al comunicărilor făcute către Monitorul Oficial și cred că va adopta o hotărâre înțeleaptă.
Cu câteva ore înainte de a-și anunța demisia, predecesorul dumneavoastră a fost vizitat la minister de ambasadorul SUA. V-a spus domnul Rus ce au discutat?
Nu, n-am discutat cu domnul Rus acest subiect.
Credeți că domnul Gitenstein vă va face și dumneavoastră o vizită? Care ar fi primul lucru pe care i l-ați spune?
N-am de unde să știu ce va face domnul ambasador. Dar dacă m-ar vizita, i-aș spune în primul și în primul rând că Ministerul Administrației și Internelor își desfășoară activitatea strict instituțional și legal și își vede de acele obiective care privesc gestionarea problemelor administrative legate de administrația locală și cele privind siguranța și ordinea publică.
Aveți doi subalterni, secretarul de stat Căbulea și chestorul Manoloiu, puși sub urmărire penală de procurorii doamnei Kovesi. Ce credeți despre aceste acuzații? Veți lua vreo măsură împotriva celor doi?
Nu vreau să comentez în nici un fel ce face Parchetul, tot ce vă pot spune este că, în momentul în care voi avea o comunicare oficială din parte Parchetului, voi lua imediat măsurile de rigoare prevăzute de lege. Dar deocamdată n-am primit nimic de la Parchetul General, cel puțin până vineri nu primisem nimic, singurele informații pe care le am deocamdată despre acest subiect sunt cele din presă.
Ținând seama de ce au pățit predecesorul dumneavoastră Ioan Rus și ministrul Dobre, chiar a doua zi după o conferință de presă a lui Traian Băsescu, aveți vreo suspiciune că s-ar putea să fiți următorul pe lista procurorilor?
Ca ministru de Interne, nu pot lucra pe bază de suspiciuni și, repet, nu comentez în nici un fel ceea ce face Parchetul. Nu știu la ce să mă aștept, sper doar ca toate instituțiile statului să-și desfășoare activitate în cadrul strict instituțional și legal.