Sebastian Burduja, ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, povestește, într-o postare pe contul de Facebook, „aventurile” din Primăria Sectorului 1, respectiv la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1, primărie condusă de Clotilde Armand.
Ministrul Sebastian Burduja, președinte al organizației PNL din Sectorul 1, detaliază traseul aplicației sale pentru obținerea atestatului fiscal, un demers care, în mod normal, ar putea să se finalizeze online.
„Ieri mi-am scos atestatul fiscal de la DGITL Sector 1, din Piața Amzei. Am fost în persoană pentru că, din păcate, doamna primar (Clotilde Armand – n.r.) a fost prea ocupată pentru a mai asigura serviciul online prin platforma cetatean.gov.ro, dezvoltată de ADR, unde un program pilot permitea eliberarea acestui act online, fără bătăi de cap, pentru sectoarele 1 și 6. La sectorul 1 cererea mea online zace de o săptămână.
Așa că m-am dus personal, cum se duce orice cetățean al sectorului 1. Câteva impresii:
Au fost și câteva aspecte mai puțin plăcute, care ar fi putut fi rezolvate rapid, dacă i-ar fi păsat primarului de cetățenii sectorului 1:
În concluzie, deși mai sunt aspecte care trebuie sa dispară din cutumele administrației, iată că se poate. Există și în România funcționari publici care se străduiesc să ofere servicii de calitate și rapide pentru noi, cetățenii de rând, fără circ și scandal permanent. Doar cu oameni profesioniști și care aleg să respecte oamenii în slujba cărora sunt. Le mulțumesc oamenilor din Primăria Sectorului 1 care își fac treaba, fără să țină cont de circul cotidian. Și îi asigur că acest zgomot va dispărea rapid. Faptele sunt cele care rămân. Respect!”
Într-un anunț care apare pe prima pagină a site-ului oficial, Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1 anunță că, începând din 5 septembrie, nu va mai fi necesară prezența la ghișee pentru depunerea cererilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscală.
Reguli de utilizare a modulului de pe platformă, potrivit DGITL Sector I:
Pentru utilizarea modulului este necesară crearea unui cont valid;
În cazul persoanelor fizice, pentru validarea contului:
În cazul în care reprezentați o persoană juridică, pentru validarea contului, documentele justificative și cererea de înrolare trebuie semnate electronic cu semnătură electronică calificată.
După validarea contului, cetățeanul va dispune de serviciile platformei online, respectiv poate: solicita certificatul de atestare fiscală; declara mijloace de transport (auto); declara imobile (clădiri-terenuri); declara folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate.
Titularul unui cont poate reprezenta atât propria persoană, cât și una sau mai multe persoane fizice sau juridice.
Modalitatea de autentificare pe platformă precum și alte informații despre acest modul modern de comunicare cu cetățenii pot fi consultate accesând următorul link și apăsând apoi pe semnul întrebării aflat în partea dreaptă sus a paginii, potrivit instituției.