Prima pagină » Știri politice » Ministrul Energiei, luat la întrebări de un deputat PNL: Se pregătește să „nășească” acordul cu chinezii pentru unitățile 3, 4 de la Cernavodă

Ministrul Energiei, luat la întrebări de un deputat PNL: Se pregătește să „nășească” acordul cu chinezii pentru unitățile 3, 4 de la Cernavodă

Ministrul Energiei, luat la întrebări de un deputat PNL: Se pregătește să „nășească
Virgil Popescu îi cere ministrului Energiei Anton Anton să dea explicații cu privire la Acordul Investitorilor pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power care va semnat pe 9 mai, de Ziua Europei, când va avea loc și Summitul UE de la Sibiu.

„Ministrul Energiei se pregătește să «nășească» Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power, pe 9 mai, exact de Ziua Europei, în paralel cu summit-ul UE de la Sibiu. Cum nu cred în coincidențe, atrag atenția ministrului Anton Anton că un subiect așa sensibil, ca al energiei nucleare, nu trebuie politizat”, a afirmat Virgil Popescu, prinr-un comunicat de presă al Camerei Deputaților remis, joi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL îi cere ministrului Anton să spună, printre altele dacă Acordul implică exclusivitate pentru compania chineză în ceea ce privește construirea reactoarelor. De asemenea liberalul îl întreabă pe ministrul ALDE dacă a luat în calcul acuzațiile de spionaj, apărute în presa americană și europeană, la adresa China General Nuclear Power, din perspectiva riscurilor acestei asocieri a României care este parteneric strategic al SUA.

„Domnule ministru, înainte de semnarea acestui acord cred că ar trebui să ne răspundeți la mai multe întrebări:

1. Data de 9 mai a fost aleasă la întâmplare sau doriți să marcați simbolic semnarea acestui acord?

2. Acordul Investitorilor presupune ca asocierea de proiect ce va fi înființată să aibă exclusivitate în construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă? Adică, cu alte cuvinte, ne leagă de mâini și de picioare în relația cu CGN, devenind astfel dependenți de finanțarea chinezilor? Au exclusivitate la livrarea de echipamente?

3. Ați evaluat și alte posibilități de construire a acestor unități, luând în calcul modelul de realizare al unităților 1 și 2?

4. Ținând cont de faptul că România are un Parteneriat Strategic cu SUA, iar presa europeană și americană abundă de informații cu privire la acuzarea companiei chinezesti CGN de spionaj pe teritoriul american, ați evaluat din această perspectivă riscurile acestei asocieri?”, a conchis Popescu.

România va face în curând un pas major în colaborarea cu China, dacă informații legate de semnarea, în prima decadă a lunii mai, a acordului între Nuclearelectrica și China General Nuclear Corporation, privind realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, o investiție de circa 6 miliarde de euro, se vor confirma.

 

Autor

Citește și