Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni la RFI că România este pregătită să facă față sezonului rece, bazându-se exclusiv pe gazele din producția internă. „Mă aștept să trecem iarna doar cu gaz românesc, depozitele sunt în supraplin, undeva la 103,29%”, a afirmat Burduja.
Acesta a menționat că, în unele orașe din țară, primăriile au început deja să furnizeze căldură în apartamente. Întrebat despre pregătirea pentru sezonul de iarnă, Burduja a asigurat că „România are înmagazinate mai multe gaze decât anul trecut”.
Ministrul Energiei a explicat că, prin producția și extragerea gazelor din depozite, România reușește să își acopere consumul, iar eventualele importuri se vor face din rațiuni strict comerciale.
Prin aceste producții și respectiv extrageri, reușim să ne acoperim consumul. Mă aștept să trecem iarna doar cu gaz românesc, cu excepția acelor cazuri în care, din rațiuni comerciale, anumite companii decid să importe, atunci când gazul de import e mai ieftin decât extragerea gazului din depozite”, a adăugat Burduja, potrivit RFI.
Sebastian Burduja a abordat și perspectiva unei ierni geroase, menționând că „România are posibilitatea de a importa gaze din Azerbaidjan pe ruta Turcia-Bulgaria”.
Pe segmentul de gaze, acolo am temerile cele mai mici, pentru că pe consumul estimat, respectiv producție, plus extragere din depozite, nu ar trebui să avem nici un fel de problemă. Dacă se va pune totuși problema unor importuri, putem să apelăm în continuare la gazul din Azerbaidjan, care vine prin Turcia și urcă prin Bulgaria spre România.
În ceea ce privește facturile la gaze, Burduja a precizat că acestea „rămân plafonate la aceleași plafoane maxime pe care acum le cunoaștem”, oferind astfel o garanție suplimentară consumatorilor pentru perioada sezonului rece.
Plafonarea prețurilor la gaze naturale înseamnă că niciun client casnic nu va plăti un preț al gazelor naturale (inclusiv taxe) mai mare de 0,310 lei/kWh pentru consumul realizat până în data de 31 martie 2025.
CITEȘTE ȘI: