Prima pagină » Știri politice » Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance, la COP-28. Sebastian Burduja: „Este un moment istoric”

Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance, la COP-28. Sebastian Burduja: „Este un moment istoric”

Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance, la COP-28. Sebastian Burduja: „Este un moment istoric”
Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance, la COP-28

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, la COP-28, aderarea României la International Solar Alliance — angajament pentru dezvoltarea energiei solare.

„Într-un moment crucial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, România a semnat aderarea la International Solar Alliance (ISA), în cadrul unui eveniment special organizat în cadrul conferinței COP-28, în Emiratele Arabe Unite. Acest pas reprezintă un angajament puternic al guvernului român de a sprijini și promova energia solară ca sursă principală de energie curată și durabilă.

Cu o lungă tradiție în sectorul energetic și un potențial solar major, România se unește acum cu alte 122 de state membre ale ISA, cu scopul de a contribui activ la tranziția verde globală. Semnarea aderării la ISA reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Națiunilor Unite legate de energie curată și sustenabilă până în 2030”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

„România își asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional și global”

Ministrul Energiei, alături de Președitntele Klaus Iohannis și o delegație de înalți oficiali și experți din domeniu, a reprezentat România în cadrul COP-28.

„Prezența țării noastre în acest forum global demonstrează angajamentul nostru ferm față de utilizarea energiei solare și implicarea activă în acțiunile colective pentru combaterea schimbărilor climatice.

Prin aderarea la Internațional Solar Alliance, România își asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional și global. Avem oportunitatea de a dezvolta și implementa soluții tehnologice inovatoare, precum și politici publice prietenoase cu mediul, pentru a maximiza utilizarea energiei solare în țară și pentru a contribui la crearea unui viitor mai verde și mai sustenabil”, se arată în comunicatul citat.

ISA reprezintă și un mediu propice pentru colaborare și transfer de cunoștințe între statele membre, facilitând crearea de parteneriate și investiții în sectorul energetic. Astfel, România va putea beneficia de expertiză internațională și de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară și a altor tehnologii inovatoare.

Burduja: „Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric”

„Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei.

Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opțiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime.

Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și