Ministerul Finanțelor face economie din banul public prin performanță și disciplina financiară în utilizarea banilor publici. Ministrul Marcel Boloș a prezentat, miercuri, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, la sediul ministerului, felul în care se vor reduce cheltuielile la Stat, fie că este vorba despre autoritățile centrale și locale, fie de companii de stat.
Marcel Boloș a spus că planul de reducere a cheltuielilor este construit pe patru paliere. Primul se referă la autorități și sectorul public (ministere, instituții deconcentrate și autorități locale). Un al doilea are în vedere companiile de stat și locale, care nu au avut o ”disciplină financiară adecvată”, conform declarațiilor ministrului.
În prezent, nu se justifică personalul și consturile acestuia din companiile de stat. Conform informațiilor prezentate de ministrul Boloș, sunt 179 companii de stat, cu o cifră de afaceri de 72 miliarde lei, și 1.179 companii de subordonare locală, cu o cifră de afaceri de 17 miliarde lei. Iar numărul total de angajați în cele două tipuri de companii este de 250 mii salariați, care costă statul 14 miliarde lei.
Un alt palier îl reprezintă instituțiile autonome sub controlul Parlamentului. Ministrul Boloș nu a menționat numele nici unei instituții, care s-ar încadra aici, dar a declarat că „sunt de notorietate salariile din aceste instituții, care utilizează bunuri și active ale României”.
Al patrulea palier se referă la consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice. Asta presupune un control al costurilor la toate tipurile de ordonatori de credite.
Ministrul Boloș a anunțat doar câteva măsuri concrete și acestea se referă la reduceri de posturi. Astfel, scade numărul secretarilor de stat cu 20%, iar directori din instituțiile publice se vor împuțina cu 30%.
Așa cum anunțam marți, va scădea și numărul de membri în consilii de administrație ale unor companii, la maximul 7 persoane, dar și indemnizațiile celor care conduc companiile.
Boloș a spus că este „batjocoritor la adresa bunurilor pe care le avem, ca indemnizația celor care conduc să fie dublul salariului unui ministru.”
Citește mai multe aici.
CITEȘTE ȘI: