Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dă „asigurări” românilor că ratele nu vor „exploda” după decizia Guvernului de a impozita suplimentar băncile. Ministrul spune că băncile pot suporta „lejer” chiar și o creștere a impozitării cu 3%.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța prudenței în luarea măsurilor guvernamentale și a adus în atenție câteva aspecte pozitive în contextul anunțării unui deficit bugetar de 42,53 miliarde de lei în România. Boloș a explicat că sunt necesare ajustări pentru a respecta angajamentele asumate față de Comisia Europeană și a vorbit despre un pachet de măsuri fiscale în valoare de 16,9 miliarde de lei. Acesta a încurajat monitorizarea impactului acestor măsuri asupra veniturilor bugetare și a capacitatății de a onora obligațiile către Uniunea Europeană.
În ceea ce privește ratele bancare ale românilor, Marcel Boloș a asigurat că nu vor exista majorări abrupte. El a explicat că impozitul colectat de la bănci, în sumă totală de 336 de milioane de lei, este calculat în concordanță cu normele bancare și a menționat că o bancă ar fi putut suporta chiar și 3%.
„Toate cele 41 de bănci plătesc un impozit total de 336 de milioane de lei, reprezentând impozitul pe cifra de afaceri. Un președinte de bancă mi-a comunicat că ar putea suporta și o creștere de 3%, deoarece am convenit ca acest impozit să fie aplicat conform normelor bancare,” a declarat Marcel Boloș după ședința de Guvern.
Ministrul a subliniat că alimentele și medicamentele vor păstra cotele de TVA de 9%, iar taxa pentru lemnele de foc și alte bunuri de consum rămâne neschimbată.
Cu toate acestea, Boloș a anunțat că cota de TVA pentru locuințe va crește de la 5 la 9%, iar produsele care conțin zahăr vor fi supuse unei taxe mai mari, crescând de la 9 la 19%, potrivit Antena 3.
Totodată, premierul României a ținut să precizeze că România nu mai poate continua cu facilități fiscale, îngropând economia țării. Acesta a atras atenția și asupra coletării ineficiente a TVA-ului la bugetul statului, în condițiile în care țara noastră are cele mai mici venituri și cea mai mare rată a evaziunii fiscale.
„Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa. Nicio ţară normală la cap nu poate continua cu excepţii fiscale îngropând ţara. Avem cele mai mici venituri la construcţia PIB-ului din UE, avem zeci şi sute de facilităţi fiscale dar avem în oglindă, în loc să avem o evaziune fiscală redusă, la aşteptările excepţiilor, fiindcă excepţiile le-ai făcut fiindcă vei avea o colectare mai bună şi o respectare a legii mai bună. Ai de fapt cele mai mici venituri şi cea mai mare evaziune. Nu se poate continua aşa”, a arătat şeful Executivului.