Ministrul interimar al Educației: 14 federații au probleme cu listele candidaților la bacalaureat, e vorba despre 294 de elevi

Ministrul interimar al Educației: 14 federații au probleme cu listele candidaților la bacalaureat, e vorba despre 294 de elevi
Publicat: 05/06/2012, 17:04
Actualizat: 05/06/2012, 17:05

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că 14 federații sportive „au probleme” cu listele candidaților de la sesiunea specială a bacalaureatului, urmând să se stabilească dacă, în cazul a 294 de candidați, calendarul activităților nu le permitea să dea examenul în sesiunea normală.

Ministerul Educației a demarat deja o anchetă privind listele, pentru a afla câți dintre acești candidați „au competiții sau loturi lărgite” în perioada în care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat demnitarul, la Realitatea TV.

Pop a mai spus că situația la bacalaureat a elevilor nu va fi afectată de această anchetă și că verificările vor viza și eventuale cazuri de candidați trecuți pe listele unor federații deși ei nu ar practica vreun sport.

Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanșat controverse după ce reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) s-au declarat surprinși de numărul mare al celor aproape 900 de candidați, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidați și o promovabilitate de 99%, față de 35% anul acesta.

Verificările referitoare la listele de anul acesta au început după ce președintele COSR, Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al candidaților, precizând că la Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat, mult mai mic decât cel al elevilor înscriși în sesiunea specială – 880.

Mai mult, COSR a solicitat Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) și Ministerului Educației, vineri, demararea unei investigații privind numărul candidaților, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestații, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

În replică, Ministerul Educației a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanții ministerului, doar 47 dintre candidații de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învățământ, restul fiind la cele sportive.

Altfel spus, grosul participanților a fost format din candidați competitori la parașutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheață, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradițional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, natație, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei și karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.

„Candidații care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscriși pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federații sportive și semnate de președinții și secretarii acestor foruri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

Potrivit secretarului de stat, contestarea numărului mare de candidați determină însă Ministerul Educației să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. „Datele primite de la federații nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate și trimise la noi de către federații. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori”, a spus Fedorca, înainte ca Pop să confirme demarea anchetei.

Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminați 25 de candidați, care au fost prinși având asupra lor fițuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanților ministerului.

„Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât și cu cel al profesorilor supraveghetori care și-au făcut datoria”, a informat Ministerul Educației.

În 2011, la sesiunea specială pentru participanții la olimpiade și competiții internaționale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang