Ministrul Justiției, după anularea amendamentului privind grațierea corupților: „A prevalat înțelepciunea”
„E o veste bună, ce să spun. A prevalat înțelepciunea”, a declarat ministrul Justiției, la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Tudorel Toader a reacționat după ce membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind grațierea pedepselor pentru corupție, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD și ALDE s-au abținut.
Înainte de vot, ministrul justiției precizase că instituția pe care o conduce susține proiectul de lege privind grațierea în forma inițială, fără amendamente. La rândul lor, președintele instanței supreme și procurorul general au transmis că susțin punctul de vedere transmis de Consiliul Superior al Magistraturii pe această speță.
„Grațierea este o instituție prevăzută în Codul Penal, este o instituție care s-a aplicat, ce-i drept, rar, de-a lungul timpului și prin definiție s-a aplicat doar infracțiunilor cu un grad de pericol social redus. Infracțiunile de corupție sunt infracțiuni care au un nivel ridicat de pericol social și care, prin tradiție, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau grațiere”, a declarat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.
„Aș dori să reamintesc doar punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii care spune că un asemenea act normativ ar crea un sentiment de insecuritate în public. Ministerul Public a susținut acest punct de vedere, noi avem strategii ale Ministerului Justiției și ale instituțiilor care lucrează în domeniul justiției pentru a combate corupția, ele pot fi văzute pe site-ul Ministerului Justiției, sunt pe cinci ani și noi ne înscriem pe această direcție, a strategiilor cunoscute. Eu vă spun care e strategia noastră, să spună alții de ce e benefică (grațierea – n.r.)”, a precizat Augustin Lazăr.