Ministrul Maria Grapini: Proiectul Roșia Montană nu este votabil
Nervi întinși la maximum în ședința comisiei speciale, în timpul audierilor ministrului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism. După ce Maria Grapini a precizat că nu are cifre rezultate în urma unui studiu de impact asupra turismului de la Roșia Montană, senatorul PPDD Haralambie Vochițoiu i-a replicat că audierile se pot termina, din moment ce ministerul pe care îl conduce nu are asemenea date.
„Din punctul meu de vedere, audierea dumneavoastră s-a încheiat acum. Dacă dumneavoastră ca ministru nu știți să ne spuneți date, informații despre cum ar putea afecta acest proiect turismul de la Roșia Montană sau ce se poate face acolo, dacă dumneavoastră susțineți că aproape un an și jumătate nu a fost suficient timp cât să faceți acest studiu de impact…Nu aveți nimic”, a apostrofat-o senatorul pepededist.
În replică, Grapini a insistat asupra faptului că ea a venit la guvernare abia în ianuarie și că Guvernul Ponta I a fost unul „interimar, care nu avea susținere în Parlament”.
Nici la începutul ședinței Grapini nu a fost lăsată să își termine prezentarea. În timp ce Grapini expunea un sondaj de opinie pe care l-a realizat în cadrul colegiului ei, pe subiectul Roșia Montană, senatorul PSD Toni Greblă i-a sugerat să termine mai repede pentru că timpul e scurt.
„Haideți, doamnă ministru, v-aș ruga să treceți la date concrete și să finalizați pentru că avem un program încărcat. Nu mai prezentați sondajul acela, că îi luați pâinea de la gură domnului Dâncu, lăsați-l pe el să se ocupe de sociologie. Fiți mai concisă”, i-a recomandat senatorul.
Totodată, ministrul responsabil cu turismul și cu IMM-urile a precizat că ea nu va avea un dublu discurs.
„Din punctul meu de vedere, acest proiect nu este votabil, dar nu din cauza guvernului actual, ci a venit cu niște condiții deja puse în anii trecuți. Eu nu voi avea un dublu discurs, nu am variante de răspuns în funcție de ședința de guvern, plenul din Camera Deputaților sau această ședință a comisiei. Sunt de acord cu exploatarea resursele naturale, trebuie să facem asta, dar cu un alt proiect”, a mai spus Grapini, la audieri.
Întrebată de ce acest proiect nu este votabil, ministrul a argumentat cu faptul că redevența și participația statului sunt prea mici, chiar dacă acesta a fost maximul pe care l-au putut obține. Mai mult, Maria Grapini a spus că mai există și alte țări din Europa care practică o redevență mai mare, fără a ști să dea exemple.
„Sigur că există și alte țări europene cu o redevență mai mare. Nu știu să dau exemple pentru că nu e treaba mea să știu. Colegii mei, care au spus că nu există o redevență mai mare de 6% în Europa, acesta este punctul lor de vedere”, a spus ea.
În ce privește exploatarea de aur și argint, cea mai mare redevență practicată este de 6% și de care beneficiază Rusia. În Finlanda, țara dată exemplu pentru un proiect minier asemănător, redevența este aproape nulă.