Prima pagină » Știri politice » Ministrul Muncii a explicat cum se va calcula cea de-a treia majorare a pensiilor, din ianuarie 2025: „Avem un mecanism clar stipulat în lege”

Ministrul Muncii a explicat cum se va calcula cea de-a treia majorare a pensiilor, din ianuarie 2025: „Avem un mecanism clar stipulat în lege”

Ministrul Muncii a explicat cum se va calcula cea de-a treia majorare a pensiilor, din ianuarie 2025:

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre cea de-a treia majorare a pensiilor din ianuarie 2025, dar și despre cum vor fi impozitate pensiile ce depășesc 2.000 de lei. 

Invitată în studioul Realitatea Plus, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii despre cea de-a treia majorare a pensiilor, ce va avea loc în luna ianuarie 2025. Ministrul a menționat cum se va calcula a treia majorare a pensiilor

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că în fiecare an, în luna ianuarie vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încat să nu lăsam pensionarii de izbeliște, fiindca au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor, sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Aceasta este de 10,4% pentru anterior, plus jumătate din câștigul salarial mediu brut. Pentru pensionari este foarte important să stie că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege. Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorari.”, a declarat Ministrul Muncii.

Ministrul Muncii: Impozitarea pensiilor rămâne la fel”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit și despre impozitarea pensiilor care depășesc pragul de 2.000 de lei.

 „A fost o întreagă discuție cu supraimpozitarea, aceasta idee nu ne-a aparținut nouă, din păcate, a aparținut unui grup de senatori care a dorit să vină cu impozitare suplimentară la pensii. Această propunere nu a făcut altceva decât să creeze panică printre pensionari, guvernul și Ministerul Muncii nu au fost de acord cu acest amendament depus cu această modificare legislativă inițiată de un grup de senatori, iar ceea ce românii trebuie să știe este că guvernul nu are nicio intenție de supraimpozitare la pensii. Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plăteste impozit de 10% doar pentru partea suplimentara de la 2000 de lei în sus. Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adica 80 de lei, 10% din 800 de lei. Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari.”, a adăugat Simona Bucur Oprescu.

În ceea ce privește pensionarii care nu vor primi bani in plus din septembrie, Simona Bucura Oprescu a precizat că situația fiecărei persoane este unică și că legea este nuanțată.

„Eu as vrea sa nuantez. Trebuie sa tinem cont de faptul ca dosarul de pensie al fiecarui pensionar este unic. Si ca noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formula care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive, si punctelor de stabilitate. Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtatoare de contributii de asigurari sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se refera la perioadele de studii pentru care se ofera 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armata, respectiv, daca a fost cazul, probabil in cazul putinilor pensionari, de prizonierat sau detentie politica, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care pe langa contributivitate rasplatim munca si ramanerea in activitate astfel incat pensionarii cu un stagiu de cotizare mai indelungat vor avea o pensie mai buna. Aceasta diferenta se vede in special in cazul celor care sunt in indemnizatia minima sociala, fiindca astazi avem in Romania aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt in indemnizatia minima sociala.

Acestia au beneficiat deja de o crestere datorita majorarii de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Ei bine, in cazul celor in indeminizatia minima sociala, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorita punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu totii, ca intr-un sac, la acelasi nivel, si cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi acelasi venit, ca pensionarul care lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limita de varsta si care primeste tot indemnizatia minima sociala. Datorita punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult.”. a precizat ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, oferă noi asigurări pensionarilor: „Peste 3 milioane de români vor avea majorări din septembrie”

Cine sunt pensionarii care vor primi bani mai mulți după recalcularea pensiilor, potrivit noii legi

Categoriile de pensionari care nu vor beneficia de MAJORĂRI, de la începutul lunii septembrie / Anunțul ministrului Muncii

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și