Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, oferă noi asigurări pensionarilor: „Peste 3 milioane de români vor avea majorări din septembrie”

Publicat: 25 03. 2024, 22:14
Actualizat: 26 03. 2024, 01:58

This browser does not support the video element.

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a vorbit la Realitatea Plus despre situațiilor pensiilor din România. Acesta a asigurat românii că pensiile sub 2.00o de lei nu vor fi impozitate și a menționat că toate pensiile vor fi recalculate. Aceasta a adăugat că pensiile vor crește în fiecare an, potrivit noii legi. 

Bucura Oprescu a declarat la Realitatea Plus că pensionarii vor beneficia de a treia majorare a pensiilor din ianuarie 2025.  Bucura Oprescu spune că după creșterea cu 13.8 la sută a veniturilor pensionarilor de la începutul acestui an, va urma o nouă majorare pentru aproximativ 3 milioane de români la 1 septembrie, după recalcularea pensiilor. Aceasta menționat că pensiile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate și că este posibilă cumularea pensiei cu salariu.

„Peste 3 milioane de români vor avea majorări din septembrie. Cei cu 40 de ani contributivi ies la pensie fără penalizare. Pentru anii de studiu superioare românii primesc puncte. Pensiile vor fi majorate fără excepție. Beneficiile din vechea lege rămân, noua lege vine cu plusuri. Pensionari să știe că noua lege garantează majorări anuale. Punctele de stabilitate răsplătesc munca românilor. Cei care muncesc mai multe primesc puncte de stabilitate.

Există acum posibilitatea de a lucra până la 70 de ani. Această posibilitate era reglementată atât de Codul Muncii cât și de Codul Administrativ, unde aveam prevedere care stipulează faptul că puteam rămâne în activitate până la vârsta de 68 de ani, adică la o vârstă mai mică decât cea prevăzută acum. în actuala, în actuala reglementare, În ceea ce privește chestiunea legată de rămânerea în activitate după 70 de ani, dvs. știți că în 2022 s-a negociat PNRR-ul. Din păcate, aici România și-a luat un angajament pe care nouă ne-a fost destul de greu să-l acomodăm cu condițiile reale ale pensionarilor din România, fiindcă în acest PNRR s-a băgat 9,4%, acel procent care practic îngheța pensiile românilor până în 2070, și care menținea pensiile românilor la un nivel foarte scăzut în raport cu toate pensiile din Uniunea Europeană.

Media europeană este de 13, 6% cheltuială din PIB cu pensiile. În Italia și în Grecia avem peste 17% în Franța 15,9 în Germania, o țară cu un echilibru bugetar foarte bun 12,6% aceasta a fost o chestiune. Altă chestiune a fost limitarea posibilităților de pensionare anticipată și intenția de reglementare a fost rămânerea în câmpul muncii până la 70 de ani.”, a declarat Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, către pensionari: „Am o veste foarte buna”

Ministrul Muncii a subliniat faptul că pensionarii mai au timp până la 1 septembrie pentru a aduce adeverințe.

„De la 1 septembrie mai avem inca sase luni in care pensionarii vor putea aduce adeverinte. Este foarte important ca acestia sa stie acest lucru. Este foarte important ca acestia sa stie ca au timp pentru a face acest lucru. Este foarte important sa stie ca dupa 2001 nu mai avem nevoie de documente fiindca toate veniturile vor fi valorificate datorita declaratiei 112. Este foarte important sa stie ca in cazul celor care au adus deja documente, fiindca au existat pensionari care si-au dorit sa le fie valorificate veniturile brute, trebuie sa stie ca inca din 2021, la nivelul caselor teritoriale de pensii se lucreaza la procesul de digitizare si de reevaluare a dosarelor de pensie, si acestea sunt introduse in sistem.

De asemenea mai am o veste foarte buna pentru pensionari. Ne-am respectat intrutotul calendarul de asa maniera incat pensiile romanilor sa poata sa creasca iar pe 20 noiembrie am adoptat in parlament noua lege a pensiilor, astfel incat intelegerea cu Comisia Europeana, a fost promulgata legea in 4 decembrie in Monitorul Oficial iar pe 28 februarie normele au fost adoptate in guvern.

Potrivit legii pensionarii pot beneficia de cumulul pensiei cu salariul.

„în situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”.

CITEȘTE ȘI: 

Comisia Europeană constată accentuarea ”VULNERABILITĂȚILOR MACROECONOMICE” ale României, avertizând asupra deficitului și majorărilor salariale

Cine sunt pensionarii care vor primi bani mai mulți după recalcularea pensiilor, potrivit noii legi

Categoriile de pensionari care nu vor beneficia de MAJORĂRI, de la începutul lunii septembrie / Anunțul ministrului Muncii