Ministrul Muncii explică cum se va calcula SALARIUL minim pe economie: „Va exista o formulă, care se va folosi anual”

Publicat: 08 04. 2024, 17:00
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucur, a efectuat luni o vizită la Casa Județeană de Pensii din Sibiu, unde a purtat o discuție cu angajații pe tema salariului minim pe economie. Oficialul a menționat că salariul minim pe economie nu va mai fi stabilit doar prin negociere, ci va exista o formulă de calcul anual. 

Ministrul Muncii, Simona Bucur, a explicat, în cadrul vizitei la Sibiu, unde a vorbit cu angajați ai Casei Județene de Pensii, ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, despre modul în care se va calcula salariul minim pe economie.

Principalele subiecte de discuție de pe agenda Ministrului au vizat deficitul de forță de muncă, formarea profesională, adaptarea competențelor la cerințele pieței de muncă actuală. Oficialul a menționat că are în vedere stabilirea unei formule de calcul pentru salariul minim pe economie, se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook al Ministrului Muncii Simona Bucur.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

Ministrul Muncii a menționat că salariul minim pe economie va crește la 3.700 lei

Ministrul Muncii a subliniat că, de la 1 iulie 2024, salariul minim va creşte la 3.700 de lei, aşa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.

„Consider că numai o piaţă a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii şi pensii. Este foarte important ca piaţa muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piaţă a muncii care evoluează şi aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiţi sprijiniţi pentru creşterea competenţelor angajaţilor dumneavoastră. () Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competenţe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creşterea competenţelor digitale, creşterea competenţelor lingvistice, respectiv creşterea competenţelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanţarea şi pentru primul loc de muncă şi pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiţia mea, şi aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă şi pe cei care au plecat, şi nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci şi la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

CITEȘTE ȘI:

Reacția unui tânăr care a primit o singură OFERTĂ după ce aplicase la peste 1.700 de locuri de muncă: „Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”

Marcel Ciolacu, VEȘTI despre aplicarea salariului minim european / „Vom găsi FORMULA cea mai bună”

Salariu lunar de 4.000 de euro și cazare GRATUITĂ. Ce trebuie să facă românii pentru a obține acest job