Ministrul Muncii insistă: Nu am auzit pe nimeni să fi muncit 200 de ani ca să acopere o indemnizație de 35.000 euro
„Nu e singurul care primește 35 000 euro indemnizație de creștere copil! Știți câți ani trebuie sa contribuie un astfel de tătic care primește timp de doi ani, lunar, o suma de 100.000 lei? 200 de ani!!! Și unii spun ca merita astfel de indemnizații pentru ca «au cotizat destul la stat». N-am auzit pe nimeni care sa fi muncit 2400 de luni, adică 200 de ani, cât sa acopere cuantumul unei astfel de indemnizații!”, a scris ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Muncii a declarat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că urmează să propună Guvernului o variantă de plafonare a indemnizațiilor pentru mame, afirmând că există o practică de a majora artificial aceste indemnizații, inclusiv prin vânzarea de locuințe.
„Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizații, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat.
La ora actuală suntem în analiză și urmează să propunem guvernului o variantă de plafonare”, a spus Lia Olguța Vasilescu la începutul ședinței de Guvern.
Ea a ținut să dea exemplu de țări din Uniunea Europeanăcare nu plătesc deloc indemnizația, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. Ea a precizat că în alte țări indemnizația se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Țara europeană care plătește cea mai mare indemnizație pentru creșterea copilului este Germania, dar doar în anumite condiții, unde ajunge la 1800 de euro/lună.
Potrivit ministrului Muncii, cele mai mari indemnizații din România se acordă unui avocat din București, respectiv 159.348 lei/lună, peste 35.000 de euro, iar la Constanța pentru drepturi de proprietate intelectuală – 141.679 de lei/lună, precizând că există cereri pentru indemnizații „cu sume mult mai mari.
Premierul Grindeanu i-a cerut ministrului Muncii să facă analiza cât mai repede, pentru ca toți să fie informați cu privire la impact.