Prima pagină » Știri politice » Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, negociază legile pensiilor și a salarizării cu Banca Mondială. Legile sunt jaloane în PNRR

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, negociază legile pensiilor și a salarizării cu Banca Mondială. Legile sunt jaloane în PNRR

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, negociază legile pensiilor și a salarizării cu Banca Mondială. Legile sunt jaloane în PNRR
Reforma pensiilor speciale și reforma salarizării în sectorul public sunt două jaloane care întârzie PNRR. Legea salarizării este în pregătire la Ministerul Muncii și are deadline, de la Marcel Ciolacu, de a ajunge în Parlament pe 1 septembrie. Legea pensiilor ocupaționale a trecut de Parlament, dar asteaptă decizia CCR.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a discutat marți cu delegația Băncii Mondiale despre cele două legi, pensiile, salarizarea în sistemul bugetar. Ministrul transmite că pachetul de legi din reforma pensiilor va fi gata în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR.
Am făcut o radiografie a momentului și am discutat aplicat despre ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele. Legea pensiilor reprezintă o prioritate, declară Simona Bucura Oprescu.

Reamintim că legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat, votate de Parlament pe 28 iunie, au fost atacate la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă, se arată în comunicatul ICCJ.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, pe 5 iulie, că dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituţională a României va fi o sesiune parlamentară extraordinară în august pentru a transpune decizia CCR.

Conform declarațiilor ministrului Justiției, o decizie a CCR este așteptată pe 26 iulie.

În ceea ce privește salarizarea în sectorul public, ministrul transmite că principiul pe care se va baza noua lege este echitatea.

Pe legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliției și Comisiei Europene pentru o decizie în consecință.

Conform unor surse guvernamentale, noul proiect de lege ia în calcul stimularea performanțelor. Acest lucru înseamnă că salariul va fi compus dintr-o parte fixă, salariul de bază, și o parte variabilă, bazată pe criterii de performanță.

Reforma în sistemul de salarizare este jalon in Planul Național de Redresare și Reziliență și avea termen de intrare în vigoare data de 31 martie 2023.
Foto: facebook/Simona Bucura Oprescu
Autor

Citește și