Prima pagină » Știri politice » Ministrul pentru Relația cu Parlamentul rămâne cu imunitatea. Senatorii au RESPINS cererea DNA

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul rămâne cu imunitatea. Senatorii au RESPINS cererea DNA

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul rămâne cu imunitatea. Senatorii au RESPINS cererea DNA
Plenul Senatului a respins solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, cu 37 de voturi "pentru, 77 "împotrivă" și o abținere. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul le-a cerut, marți, colegilor din Senat, să respingă solicitarea procurorilor DNA de a aviza începerea sa penală

„Voturi pentru – 37, voturi contra – 77, abțineri – una. Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat nu a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, în conformitate cu dispoziției articolului 15 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cu modificările ulterioare, precum și cele din art. 151 din Regulamentul Senatului, Senatul nu cere urmărirea penală a dlui senator Viorel Ilie, ministruil pentru Relația cu Parlamentul”, a anunțat senatorul PSD Ioan Deneș, membru al comisiei de numărare a voturilor.

„Analizând declarațiile tuturor martorilor și suspecților existente în acest moment în dosarul de urmărire penală nu rezultă nicio probă care să îndrituiască cererea de urmărire penală față de mine, ca ministru (…) Acest dosar și-a atins deja scopul. Afirm aceasta bazându-mă pe următoarele – în primul rând contextul politic și juridic de la acea dată, cu referire la discuțiile pe care ni le amintim cu toții din interiorul DNA cu privire la faptul că trebuie ca procurorii să ajungă la un ministru. Astăzi constăm chiar mai mult, au ajuns la trei”, a declarat Viorel Ilie în plenul Senatului.

El a mai spus că solicitarea procurorilor nu este întemeiată, respingând acuzațiile acestora.

„Consider că raportul cu întregul material probator administrat, cererea ce va fost înaintată de procurorul general al Parchetului de pe lângă CCJ prin care se solicită acordarea avizului pentru cercetare penală pentru mine, senatorul Viorel Ilie, membru în Guvernul României, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, nu este întemeiată și, pe cale de consecință, vă rog să o respingeți. Așa stând lucrurile, nu îmi rămâne decât să constat situația în care ne aflăm, eu în situația de a vă cere să respingeți cererea procurorului general, conștient fiind de faptul că vor fi voci critice la adresa mea, iar dvs, drafgi colegi, în situația de a judeca și de a vota pentru sau împotrivă, funcție de conștiința fiecăruia, mai mult mai mai puțin subiectiv, cu influențe politice sau nu, așa cum credeți fiecare dintre cei prezenți în plenul Senatului României. Având conștiința că nu am făcut nimic din ceea ce mi se impută, mă simt nevoit totuși să-mi cer scuze dvs. și colegilor din Guvern pentru situația în care ne aflăm cu toții”, a mai spus, în încheierea pledoariei sale, Viorel Ilie.

Biroul Permanent al Senatului a decis, marți, introducerea pe ordinea de zi de luni a solicitării procurorilor DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Procurorul șef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviințarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În același dosar, sunt urmăriți penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop și doi angajați ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia. Cu toții sunt acuzați de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Comisia Juridică din Senat a dat aviz negativ, cu șapte voturi împotrivă și patru pentru, cererii DNA de încuviințare a urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Citește și