Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Siguranța pacientului trebuie să fie o PRIORITATE pentru toate instituțiile din sănătate

Publicat: 17 09. 2024, 10:25

This browser does not support the video element.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat importanța siguranței pacienților, afirmând că acesta este un fenomen complex ce depinde de mai multe aspecte, inclusiv comunicarea eficientă între personalul medical, pacienți și familiile acestora. 

Alexandru Rafila a precizat că siguranța pacientului nu poate fi garantată doar prin măsuri administrative sau juridice, ci printr-un dialog deschis și constant.

Siguranța pacientului este un fenomen complex. Pe lângă diagnostic și intervențiile terapeutice, pacienții trebuie să fie informați despre ce urmează să li se întâmple și trebuie să existe un dialog constant cu ei și familiile lor, a declarat ministrul Sănătății.

În același context, Alexandru Rafila a vorbit despre proiectele derulate la nivelul Ministerului Sănătății, menționând că, în prezent, se desfășoară 120 de proiecte în spitale din România pentru controlul infecțiilor asociate asistenței medicale.

Investițiile în infrastructura nouă din sănătate consolidează siguranța pacientului și sunt complementare eforturilor noastre de a îmbunătăți controlul infecțiilor, a explicat ministrul.

Rafila a evidențiat colaborarea dintre Ministerul Sănătății și alte instituții, precum Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), pentru a asigura un sistem de sănătate predictibil și rezilient, orientat către pacient.

Această colaborare între instituții, fie că vorbim de ANMCS, Ministerul Sănătății sau CNAS, este esențială pentru a oferi predictibilitate și sustenabilitate sistemului de sănătate, iar toate aceste eforturi trebuie să fie orientate către pacienți, a concluzionat Alexandru Rafila.

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului este marcată anual la 17 septembrie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienţilor şi a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijire a sănătăţii pentru a îmbunătăţi siguranţa acestora.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a organizat o celulă de CRIZĂ, pentru asigurarea asistenței medicale în județele Galați și Vaslui

ZIUA în care Marcel Ciolacu și Nicușor Dan ar trebui să rezolve problema traficului. Unde se vor întâlni premierul și primarul Capitalei