Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut miercuri demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, „în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”, după ce 17 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit în doar patru zile.
Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, Spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost în centrul unui scandal major, după ce 17 pacienţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă au murit în condiţii suspecte.
Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut o serie de verificări şi a constatat deficienţe în gestionarea situaţiei de către conducerea spitalului.
Raportul Corpului de Control a evidenţiat lipsa de comunicare eficientă între conducerea spitalului şi personalul medical, precum şi necesitatea reevaluării codurilor de conduită profesională. Totodată, s-a subliniat că soluţiile temporare adoptate pentru gestionarea crizei, cum ar fi utilizarea paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI, nu sunt sustenabile pe termen lung.
Ministerul Sănătăţii şi Spitalul „Sfântul Pantelimon” au pus la dispoziţia Parchetului toate datele şi documentele necesare investigaţiei, indică Ministerul Sănătății.
Situaţia de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” rămâne în continuare sub supravegherea autorităţilor, iar măsurile luate vor fi esenţiale pentru restabilirea încrederii publicului în sistemul de sănătate din România, anunță sursa citată.
Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină. Patru cadre medicale au fost duse la audieri.
În dimineața zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii din cadrul DGPMB – Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București pentru locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.
De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
O asistentă medicală a fost reținută, la finalul lunii iunie, în cazul celor 17 pacienți care au murit în patru zile, la secția de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon.
Aceasta este acuzată de mărturie mincinoasă. Asistenta de la Spitalul Sfântul Pantelimon este prima persoană reținută de autorități, în cazul celor 17 decese suspecte, survenite în termen de patru zile, la secția de ATI a instituției, în luna aprilie.
Familia și aparținătorii pacienților care au murit, la scurt timp de la internare, au acuzat că acestora nu li s-ar fi administrat doza de noradrenalină necesară. Suspiciunile lor au fost generate de afirmațiile făcute de surse din interiorul spitalului pentru publicația ceatățeanul.ro.
CITEȘTE ȘI: