Ministrul Sănătății și-a dat demisia. Cioloș preia interimatul
Premierul Dacian Cioloș a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății, informează Guvernul.
Demisia Ministrului Sănătății vine pe fondul controverselor apărute în urma scandalului dezinfectanților diluați din spitale. Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că, luni, Cadariu a avut o conversație la Guvern cu premierul Cioloș, în urma căreia a luat decizia să plece din Executiv. Motivul este acela că ministrul Sănătății nu a fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanților din spitale.
Guvernul a confirmat că primul ministru a acceptat demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu. „Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimas Cadariu din funcția de ministru al Sănătății. În perioada următoare voi înainta domnului Președinte al României Klaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătății”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Acesta este al patrulea ministru care părăsește Guvernul, după demisia ministrului Muncii și cea a ministrului Fondurilor Europene și revocarea ministrului Culturii.
Cadariu: Dezinfectanții reprezintă o parte a problemelor din sistemul sanitar, o parte a infecțiilor nosocomiale. Această problemă a fost pusă în evidență de SRI
„În această dimineață am avut o discuție cu premierul Cioloș, după ce în prealabil se anunțase că va fi întrunită o comisie pentru rezolvarea problemei dezinfectanților. Au existat diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia. Și am să mă explic. Principala preocupare o reprezintă siguranța pacienților, în condițiile respectării legii. Tocmai de aceea am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid, în laboratoare autorizate, de personal autorizat, pentru a putea lua măsurile administrative potrivite, tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme. Nu putem să discutăm despre analize care nu sunt făcute în laboratoare autorizate, pentru că aceste lucruri pot să coste România în justiție”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu într-o conferință de presă.
Fostul ministru al Sănătății a ținut să lămurească și acuzațiile care i s-au adus în spațiul public potrivit cărora ar fi mințit în legătură cu procentul de 5% din teste pe care le-a raportat, inițial, drept neconforme. „A apărut în spațiul public, s-a afirmat că aș fi mințit, au fost mai multe interpretări ale declarației mele vis-a-vis de cele 5 procente, și după cum știti, am explicat extrem de clar, ele se refereau la cele 5% din totalul testelor de sanitație care fuseseră făcute. Faptul că nu am publicat lista spitalelor era în contextul anchetei penale, iar publicarea ei s-a făcut consecutiv discuției cu procurorii și consecutiv unei cereri oficiale pe care am înaintat-o procuraturii pentru a putea să vă dăm această listă”, a adăugat Cadariu.
Acesta a mai spus și că e de părere că pacienții nu trebuie „trași într-un joc în care să li se inducă panică”, pentru că actualul sistem de sănătate e „singurul sistem pe care îl avem, iar majoritatea bolnavilor nu își pot permite să ia un bilet și să plece din țară”.
Patriciu Achimaș Cadariu a declarat că problema dezinfectanților este doar o parte din toate lacunele pe care le are sistemul de sănătate și doar un element al crizei infecțiilor nosocomiale și a ținut să specifice că, așa cum atestă și comunicatul SRI, „această problemă a fost pusă în evidență”. Fostul ministru al Sănătății a vrut să accentueze și faptul că, atunci când a lansat planul de control al infecțiilor nu a prezentat „o listă de cumpărături”, ci schimbări legislative și măsuri concrete.
„Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, prin explozii de petarde la televizor, se construiește în mod constant, așa cum o lege serioasă se redactează în doi ani, așa cum un sistem mare, cum este cel al sănătății, se schimbă în minimum două mandate, zece ani”, a mai spus Cadariu.
Sâmbătă, premierul Dacian Cioloș a cerut Ministerului Sănătății să demareze o anchetă administrativă în ceea ce privește biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecție în fiecare spital din țară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentrației și eficienței. Și președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că așteaptă din partea Ministerului Sănătății o analiză „exactă” și un „plan clar”de măsuri de urgență.
Ministerul Sănătății a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanți, nouă dintre aceste unități fiind din Capitală, acolo unde au fost tratați și răniți din incendiul de la Colectiv.