Mircea Abrudean, SGG: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

Mircea Abrudean, SGG: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise
Publicat: 21/10/2024, 14:47
Actualizat: 22/10/2024, 13:16

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, participă la ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an. 

Zilele acestea are loc, la Milano, evenimentul ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an, cu tema „Identificarea de noi oportunităţi pentru viitorul democraţiei: Demnitate-Securitate-Încredere”. În cadrul demersurilor de avansare a candidaturii României la OCDE, Secretariatul General al Guvernului României a fost invitat să participe, alături de toate guvernele statelor membre şi statelor candidate, şi este reprezentat de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, potrivit SGG.

Forumul OCDE din acest an urmăreşte să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă şi sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creşterea încrederii în guvernarea deschisă.

Discuţiile vor avea ca bază de plecare progresele de etapă pentru cei cinci piloni ai Declaraţiei ministeriale de la Luxemburg, adoptată în marja primei reuniuni a Forumului (2022) şi la semnarea căreia a participat şi România, reprezentată la acel moment de Mircea Abrudean, în calitate de şef al Cancelariei prim-ministrului. Încrederea în instituţiile publice stă la baza celor 5 piloni de lucru care formează Iniţiativa OCDE pentru consolidarea democraţiei, combaterea dezinformării, consolidarea reprezentării, participării şi deschiderii în viaţa publică, adoptarea responsabilităţilor globale ale guvernelor şi construirea rezistenţei la influenţa străină, pregătirea guvernelor pentru a răspunde provocărilor climatice şi de mediu şi transformarea guvernanţei şi guvernării publice pentru o democraţie digitală, mai precizează aceeași sursă.

În ceea ce priveşte tematica „Reconstruirea încrederii în guverne”, aici va fi prezentat Studiul OCDE privind încrederea în instituţiile publice ”Trust Survey”.

Studiul a fost extins şi la nivelul statelor aflate în proces de aderare la OCDE. În acest sens, România şi-a exprimat intenţia de a se alătura iniţiativei ”Trust survey” şi de a participa în analiza pe care OCDE o va realiza în etapa următoare (2025 – 2026) pentru toate statele doritoare.

Forumul OCDE din acest an de la Milano se va axa pe instrumentele digitale şi utilizarea inteligenţei artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, pe integritatea informaţiei, combaterea dezinformării şi consolidarea rezilienţei faţă de ingerinţele străine nejustificate, pe cooptarea cetăţenilor în procesul de tranziţie ecologică, precum şi pe guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituţiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

Principalele teme au fost progresele și temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE pe domeniile guvernării deschise, inovării in sectorul public, creșterea încrederii populației în guvern și inițiativele viitoare ale OCDE la care Secretariatul General al Guvernului ar putea contribui.

România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise și este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizația le face pe această temă. Mă bucur să văd că eforturile pe care țara noastră le face sunt apreciate la cel mai înalt nivel, a mai spus Mircea Abrudean.

CITEȘTE ȘI:

Perspectivele europene ale Republicii Moldova. Victor NEGRESCU: Finalizarea negocierilor până în 2030 și ulterior aderarea la Uniunea Europeană

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar