Mircea Diaconu a afirmat că renunță la recursul de la ICCJ, ceea ce înseamnă că renunță și la Senat
Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunțat că își retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilității sale întrucât a deținut, pe lângă funcția de parlamentar, și pe cea de manager de teatru, ceea ce înseamnă că actorul va trebui să renunțe la mandatul din Senat.
Renunțarea la recursul față de decizia din 16 septembrie 2011 a Curții de Apel București, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenția Națională de Integritate, face ca această decizie să devină executorie și irevocabilă. O asemenea hotărâre are drept consecință interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de trei ani.
„O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepțională și sunt de acord cu ea”, a afirmat, marți, ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) are stabilită data de 8 mai 2012 ca termen pentru judecarea recursului lui Mircea Diaconu împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI), când se presupune că actorul va renunța la acțiunea sa.
În cazul renunțării la recurs, rămâne valabilă decizia Curții de Apel București prin care Diaconu a pierdut procesul cu ANI.
În 27 ianuarie 2011, Agenția Națională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală (funcție de conducere specifică unei instituții publice locale).
Potrivit articolului 71, alineatul (2), din Constituția României: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului”.
Articolul 14, alineatul (2), din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor stipulează: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului”.
Conform art. 81, alin. (2) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnitărilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, „prin funcții publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se înțelege […] funcțiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorități și instituții publice”.
Astfel, instanța Curții de Apel București a respins ca nefondată, în 16 septembrie 2011, contestația lui Mircea Diaconu față de decizia ANI, senatorul liberal anunțând că face recurs la instanța supremă.
Concret, Curtea de Apel București a confirmat actul de constatare al inspectorilor de integritate, potrivit căruia actorul Mircea Diaconu a încălcat regimul incompatibilităților.
La momentul în care a fost învestit senator, Diaconu avea termen 15 zile pentru a-și da demisia din funcția de director de teatru, ceea ce nu a făcut, cumulând astfel două funcții publice.
Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităților.
Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan și director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.
Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „și nu comercială” nu este incompatibilă cu funcția de senator. „Dacă și teatrul este incompatibil… sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil”, spunea atunci Diaconu.
Ulterior, în 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat președintelui Biroului Permanent al Senatului, o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegației de manager al Teatrului Nottara din București.
Actorul arată, în document, că începând cu data de 24 noiembrie 2011, a solicitat primarului general al Capitalei să îi aprobe încetarea delegației de manager al Teatrului Nottara.
Biroul Permanent al Senatului a luat act de această solicitare, Diaconu părăsind funcția de director, după ce a timp de trei ani a încasat salariul și de senator, și de manager de teatru.
Miercuri, 3 mai, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că forurile de conducere ale partidului au încredere în ministrul desemnat la Cultură, Mircea Diaconu, căruia i-au dat un mandat cu unanimitate de voturi, respingând acuzațiile privind incompatibilitatea și conflictul de interese.
PNL, sub președinția lui Călin Popescu Tăriceanu, predecesorul lui Crin Antonescu, a pledat pentru înființarea Agenției Naționale de Integritate și s-a opus atunci când s-a încercat modificarea legii de organizare a ANI. „Cel mai mare adversar al Justiției este politicianul care adoptă un discurs electoral și conflictual. Îi invit pe reprezentanții tuturor forțelor politice la un dialog constructiv și echilibrat, pentru a putea continua progresele din Justiție”, susținea fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.