Prima pagină » Știri politice » Mircea Diaconu și-a dat demisia din PNL. Actorul le cere românilor sprijinul: 100.000 de semnături ca să candideze independent la europarlamentare

Mircea Diaconu și-a dat demisia din PNL. Actorul le cere românilor sprijinul: 100.000 de semnături ca să candideze independent la europarlamentare

ULTIMA ORĂ

Vicepreședintele PNL Mircea Diaconu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că și-a dat demisia din partid și va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-și putea depune candidatura „și pentru ca ANI să o poată contesta”.

„Am decis să-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susținere pentru a-mi putea depune candidatura și pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori națiunea”, a declarat Diaconu.

 Momentul așteptat de peste 20 de ani. Europenii „stau la coadă” pentru un loc de muncă în România. Cum este posibil

Numele lui Mircea Diaconu a fost retras marți de pe lista de candidați PNL pentru alegerile europarlamentare.

 

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marți că retragerea lui Mircea Diaconu de pe lista de candidați la europarlamentare din partea liberalilor a fost determinată de situația acestuia legată de sentința privind incompatibilitatea sa și poziția exprimată de ANI.

Antonescu a fost întrebat care a fost motivul retragerii lui Diaconu de pe lista PNL la europarlamentare. „S-a dat un vot. S-a prezentat situația. Am luat act de comunicatul ANI și de sentința ICCJ. A fost un vot, un vot secret. 39 de colegi s-au pronunțat pentru retragerea lui Mircea Diaconu din listă, 18 pentru menținerea sa”, a declarat Antonescu.

Surse din partid declarau anterior MEDIAFAX că BPN al PNL a decis scoaterea lui Mircea Diaconu de pe lista inițială de candidați stabilită pentru alegerile europarlamentare.

Potrivit deciziei din BPN, în locul lui Diaconu pe lista la europarlamentare va urca Eduard Hellvig, următorul pe lista decisă inițial.

Diaconu a plecat din sala de sedință fără să facă declarații.

Președintele PNL, Crin Antonescu, declara, luni, că lista finală de candidați pentru Parlamentul European urma să fie decisă marți în cadrul Biroului Permanent Național al PNL, precizând că este posibilă retragerea candidaturii lui Mircea Diaconu.

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, recent, de Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanța dispunând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

ANI a precizat, ulterior, că decizia Curții de Apel București (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese „nu influențează în niciun fel interdicția de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European”.

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța competentă să judece parlamentari.

În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu și-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanță, întrucât acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instanței supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soția sa, actrița și regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soția sa, care urma să îndeplinească diverse funcții (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator și colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai arătat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul „C.I. Nottara”, „după ce anterior aprobase și tematica de concurs pentru regizorul artistic și cunoștea cu exactitate că numai soția sa se va prezenta la această competiție pentru promovarea în funcție”. Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soției sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat „un folos material direct concretizat în creșterea salarială aferentă”.

Conform probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soția sa în cuantum total de 29.112 lei.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condițiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale.

Mircea Diaconu și-a pierdut mandatul de senator în decembrie 2012, după ce Curtea Constituțională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătorești referitoare la incompatibilitatea politicianului.

În 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constituțională în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru după ce ANI a anunțat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.

 

Citește și