Mircea Fechet: Sistemul de Garanție-Returnare a atins peste 1,3 miliarde de ambalaje colectate

Publicat: 22 08. 2024, 13:32

This browser does not support the video element.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi că Sistemul de Garanție Returnare (SGR) a atins până în prezent peste 1,3 miliarde de ambalaje colectate. „Suntem pe traiectoria pe care ne-am asumat-o”, a precizat liberalul.

Am sărbătorit nu de mult petul cu numărul un milion. Astăzi avem deja colectate peste 1,3 miliarde de ambalaje din Sistemul de Garanție-Returnare și sperăm ca foarte repede să anunțăm și ambalajul cu numărul 2 miliarde, a spus Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a evidențiat și aspectele pozitive care au venit la pachet odată cu implementarea SGR, respectiv: investiții, locuri de muncă și know-how.

Însă dincolo de toate aceste vești bune, pentru că zeci de mii de tone de ambalaje ajung acolo unde trebuie, respectiv în fabricile de reciclare, citim aproape săptămânal știri legate de extinderea capacităților reciclatorilor de materii prime, fie de PET, fie de sticlă, fie de aluminiu, lucru care ne bucură pentru că înseamnă investiți noi, locuri de muncă noi și tehnologii atrase în România, a adăugat acesta.

Acesta a precizat că a citit cu bucurie că Lacul Bicaz este mutl mai curat decât anul trecut.

„Ne bucurăm de beneficiile Sistemului de Garanţie-Returnare, în sensul în care am promis că vom lăsa o ţară mai curată decât am găsit-o şi deja, pe marginea drumurilor, pe albiile cursurilor de apă, în păduri şi în natură, în general, vedem mai puţine PET-uri”, a spus Mircea Fechet într-o conferință de presă organizată joi la Ministerul Mediului.

RetuRO este compania înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare.

Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

CITIȚI ȘI:

Marcel CIOLACU, negocieri la Bruxelles cu Ursula von der Leyen. Discuțiile vor viza reformele fiscale și propunerea de comisar european

Sancțiune de 8.000 de lei pentru compania RetuRO, administratorul SGR / Mircea Fechet: Sistemul încă are anumite disfuncționalități