Președintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Mircea Geoană, a declarat, marți, la RFI, că recomandă Rusiei să renunțe „parțial” la imunitatea diplomatică în cazul accidentului comis de un angajat al ambasadei acestei țări la București.
Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la București a accident pe trecerea de pietoni o tânără de 19 ani, victima fiind în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni.
Persoana din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat și beneficiază de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă, pe teritoriul României, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
Mircea Geoană propune o soluție de compromis: „Uitați-vă câtă emoție stârnește în România incidentul rutier în care a fost antrenat un diplomat de la ambasada rusă și în care o tânără studentă este acum într-o situație extraordinar de gravă. Evident, situația diplomatică este relativ clară, așa este Convenția de la Viena, există un anumit tip de imunitate diplomatică, dar dacă ar fi să dau o recomandare și un sfat într-o perioadă în care și așa percepția despre Rusia în România nu este în forma cea mai bună, au existat situații în care printr-o decizie politică, un stat a renunțat măcar parțial la imunitatea diplomatică și a permis măcar declanșarea unei investigații în țara unde s-a întâmplat acel accident”.
Mircea Geoană își amintește de un caz similar petrecut în SUA: „Am trăit când eram ambasador în America o situație în care un diplomat georgian, exact pe situația care s-a întâmplat la București, a omorât pe trecerea de pietoni o tânără studentă de la George Washington University. Și deși era acoperire diplomatică, în fața presiunii publice, Guvernul georgian a acceptat ca acel diplomat să fie judecat în America. A fost după aceea extrădat către Georgia, pedeapsa pe care a avut-o a fost executată în țara de origine”.
Senatorul Mircea Geoană crede că relațiile dintre Rusia și România ar avea de câștigat dacă ar exista un compromis de acest gen. „Recomandarea mea și cred că ar fi bine ca și pe alte canale această recomandare să fie făcută este că până la urmă, fiind un caz foarte dramatic, eu cred că permiterea declanșării unei investigații care să arate dacă respectivul diplomat a fost sau nu a fost sub influența alcoolului, ce s-a întâmplat pe trecerea de pietoni ar face foarte bine, într-un moment în care relațiile dintre cele două țări nu sunt la un nivel grozav”, conchide președintele Comisiei de Politică Externă din Senat.