Senatorul Mircea Geoană a lansat duminică, la Romexpo, un nou proiect social-democrat intitulat „România noastră”, susținănd că această inițiativă va schimba majoritatea în Parlament, iar în luna martie va fi instalat un nou guvern.
Geoană a spus ca propune noul proiect în locul „sultanatului politic al lui Victor Ponta”.
Reuniunea a început la Romexpo, moderatorul fiind Radu Soviani ,care i-a anunțat pe cei care sunt inițiatorii acestui proiect: parlamentarii Cătălin Croitoru, Florentin Gust, Petre Petrescu, Dumitru Chiriță, Valer Marian, Oana Niculescu Mizil, Radu Popa, Dan Tătaru, dar și primarul sectorului 5 Marian Vanghelie.
Geoană a spus că îi așteaptă pe cei din PSD alături de el, condiția fiind repectarea principiilor proiectului său.
El a mai spus că „România noastră” va fi la guvernare și va obține un scor „extraordinar de bun” la alegerile parlamentare.
„După o matură și serioasă gândire am înțeles că, dacă vrem să dăm o șansă noii stângi, nu putem construi pe o temelie putredă. (…) Cum poate cineva să accepte ca principalul partid al stângii sa fie un partid complet nedemocratic?””, a spus Geoană.
Mircea Geoană a spus că oamenii vor un nou proiect politic de țară și proiectul „România noastră” va fi contribuția la acest nou proiect al președintelui Klaus Iohannis.
„Sunt mândru de colegii mei cu care suntem astăzi aici și sunt mândru. O să vedeți peste câteva săptămâni cum inițiativa noastră și proiectul nostru politic pentru un nou proiect social democratic va schimba majoritatea și va asigura României, a început cu alegerea noului președinte și care cel târziu la începutul lunii martie va însemna și un nou guvern, și o nouă majoritate cu o nouă social democrație care pune o contribuție importantă la construcția unui nou proiect de țară”, a afirmat Geoană.
El a adăugat că președintele României vine cu un proiect de țară „România lucrului bine făcut”, dar nu se poate construi un proiect de țară numai cu o viziune de dreapta, trebuie și una de stânga.
„Nu poți să construiești un proiect de țară cu o viziune exclusiv de dreapta, când cel puțin jumătate de țară are nevoi de stânga. Nu poți să construiești un proiect de țară doar pentru jumătate de țară, fără parteneri credibili. Proiectul nostru „România noastră” pe care îl aveți în fața dumneavoastră și pe care îl lansăm în dezbatere publică este contribuția stângii românești la acest proiect de țară, în care încercăm să găsim puncte de complementaritate la ceea ce propune președintele, dar și diferențieri”, a mai arătat Geoană.
El a spus că noul lor proiect al stângii este apărătorul salariaților și angajaților.
„Noi suntem mai mult decât a fost PSD, suntem apărătorii salariaților și angajaților din România. Cum poate cineva să voteze PSD care a blocat votul din diaspora?Noi suntem cei care vom genera o mișcare în diaspora care va vota stânga”, a mai arătat Geoană.
„Ne vom bate pentru principiile noastre. Vă propun proiectul nostru în locul sultanatului politic promovat de Victor Ponta și care a acaparat funcțiile din stat și din guvern. Sunt mulți parlamentari care vor mai veni. Sultanatul politic al lui Ponta se va încheia în câteva săptămâni”, a mai spus Geoană.
El a enunțat principiile noului proiect al stângii: profesionalism, patriotism, probitate, participare și progres.
Geoană a spus că va propune ca înainte de orice numire în funcție să existe un control din partea DNA, ANI și SRI, arătând că vrea să pună oameni cinstiți în fruntea țării.
El a mai anunțat că parlamentarii care susțin noul proiect al stângii vor depune un proiect de modificare a legii finanțării partidelor politice, care preve ca o firmă care a contribuit la finanțarea campaniei unui politician, trei ani să nu aibă voie să liciteze la contracte pe bani publici.
„Nu vom iniția niciun proiect de lege fără consultarea profesioniștilor”, a mai spus Geoană.
Inițiatorii noului proiect al stângii sunt Mihai Bărbuliceanu, Ana Cătăuță, Răzvan Condurățeanu, Cătălin Croitoru, Maria Dragomir, Mircea Geoană, Bogdan Georgescu, Radu Golban, Florentin Gust, Aurel Dan Ioniță, Valer Marian, Oana Mizil, Raul Pătrașcu, Petre Petrescu, Radu Popa, Răzvan Rotaru, Iriza Scarlat, Dan Tătaru, Tudor Tănăsescu, Violeta Tudosie, Marian Vanghelie.