Prima pagină » Știri politice » Mircea Geoană vrea alegeri preliminare în PSD, „cu 500.000 de alegători” și-i cere lui Gabriel Oprea „să fuzioneze cu PSD dacă dorește să participe la stabilirea prezidențiabilului”

Mircea Geoană vrea alegeri preliminare în PSD, „cu 500.000 de alegători” și-i cere lui Gabriel Oprea „să fuzioneze cu PSD dacă dorește să participe la stabilirea prezidențiabilului”

Mircea Geoană vrea alegeri preliminare în PSD, „cu 500.000 de alegători
FOTO - Mediafax Foto/Răzvan Chiriță
Mircea Geoană: Dacă Gabriel Oprea vrea să aibă un cuvânt de spus în privința candidatului PSD, UNPR să fuzioneze cu PSD

Fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, susține că în PSD există doar două nume capabile să ajungă la Palatul Cotroceni, el și Victor Ponta, afirmând în sprijinul candidaturii sale faptul că a câștigat „alegerile din 2009”. Senatorul PSD a explicat care sunt avantajele unei competiții interne în partid pentru stabilirea candidatului la președinție. În schimb, i-a transmis generalului Oprea, președintele UNPR, că dacă vrea să aibă un cuvânt de spus în privința candidatului PSD, va trebui ca partidul pe care-l conduce să fuzioneze cu social-democrații. Afirmațiile sale vin în contextul în care președintele PSD, Victor Ponta, a vorbit despre posibilitatea organizării unor alegeri preliminare în partid pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, iar președintele executiv al pesediștilor, Liviu Dragnea, a spus că „cel mai mare risc ar fi ca acest partid să se divizeze într-o competiție internă”. Mai mult, UNPR a transmis un mesaj ferm că nu vor susține un alt candidat la prezidențiale, în afara lui Victor Ponta.

Gândul: Ați declarat că sunteți mai pregătit ca niciodată să candidați la președinția României, în cazul în care Victor Ponta nu va dori să candideze. Vă mențineți această intenție?

Mircea Geoană: Am câștigat alegerile din 2009 și nu văd decât elemente suplimentare în favoarea unei eventuale candidaturi. Evident, contextul din 2014 este modificat, există în acest moment o derută masivă pe zona de dreapta, există în aceste condiții toate elementele ca un candidat de stânga să câștige alegerile prezidențiale. Acesta este principalul meu obiectiv pentru 2014.

Premierul Ponta, care este și președintele PSD, a vorbit de posibilitatea unor alegeri preliminare în partid pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Sunteți dispus să intrați într-o astfel de competiție internă în PSD?

Mircea Geoană: Eu și Victor Ponta am propus acest tip de alegeri interne în partid, este o formulă democratică, o formulă modernă, este o formulă practicată de partide consolidate din europa și SUA. Din punctul de vedere al metodei sunt de acord cu Victor Ponta că PSD este astăzi pregătit în premieră într-o astfel de situație. Avantaje nete într-o astfel de formulă: candidatul PSD într-o alegere preliminară, care va întruni votul celor peste 500.000 de membri și alte sute de mii de simpatizanți. Ar intra în alegerea din toamnă extrem de consolidat, validat democratic, cu proiectul pentru țară deja cunoscut și dezbătut. Deci, sunt avantaje certe pentru o astfel de formulă. Sunt și dezavantaje, ca unii să înțeleagă că o competiție internă în partid eventuală reprezintă un motiv de răfuială internă și de sciziune internă în partid, care ar fi evident un lucru care ar șubrezi candidatul nostru. Dacă am trage linie între plusuri și minusuri aș spune că plusurile sunt mai numeroase.

Dumneavoastră ați intra într-o astfel de competiție internă dacă Victor Ponta își va anunța intenția de a candida la prezidențiale?

Mircea Geoană: Avem la Orăștie, peste nici două săptămâni o primă întâlnire în care vom discuta cu calm, cu înțelepciune și foarte colegial în interiorul partidului. În primul rând, dacă metoda aceasta, propusă de Victor Ponta și susținută și de mine, este formula pe care partidul o va îmbrățișa. Să fie extrem de clar, nu există alegeril preliminare făcute prin reprezentanți. Alegeri preliminare înseamnă întreg partidul, 500.000 de membri plus simpatizanții. Dacă această formulă este o formulă agreată, atunci vom discuta acolo, care sunt formulele pe care le putem avea în vedere. În PSD sunt două nume evidente care au capacitatea să câștige președinția României, cel al lui Victor Ponta, care evident este cel mai bine plasat în sondaje, este liderul actual al partidului și care are o șansă extrem de clară să câștige prezidențialele și numele meu. Ceea ce vreau să clarificăm extrem de clar la Orăștie și evident la Consiliul Național, că formule cu oameni din afara partidului, eventual susținuți de noi, nu funcționează și sunt convins că partidul va ajunge la această concluzie, de fapt singura concluzie logică la care se va putea ajunge.

Repet, dacă la Orăștie se va ajunge la concluzia că alegerile preliminare se vor organiza pe baza votului a 500.000 de membri ai PSD, veți intra în această în această competiție internă, dacă va intra și Victor Ponta în această competiție?

Mircea Geoană: Avem tot timpul până la 1 august când Consiliul Național va primi în mod oficial candidaturile, eventual multiple, să ne gândim cu toții, inclusiv eu, la o decizie înțeleaptă care să fie în interesul general al partidului.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, vorbea astăzi despre un pericol existent de divizare a partidului din cauza acestor preliminare și că nu sunt de dorit.

Mircea Geoană: Ar trebui să se pună de acord cu Victor Ponta pentru că declarațiile par puțin contradictorii. Acum două zile, Victor Ponta, nu eu, a evocat această posibilitate, am fost chiar în BPN și nu am auzit pe nimeni aducând argumente contrare la ceea ce a spus Victor Ponta. Am subliniat și eu, există și riscuri, dacă această competiție democratică este folosită în sens negativ, atunci candidatul nostru poate fi șubrezit și aici Dragnea poate să aibă dreptate. Trebuie să fie o decizie omogenă a conducerii partidului, în clipa de față ceea ce contează pentru mine este declarația lui Victor Ponta ca lider al partidului și aceste alegeri preliminarii trebuie dezbătute la Orăștie și trebuie stabilită o cale de urmat.

Există și o poziționare a UNPR, prin vocea domnului Gabriel Oprea, care susține că l-ar sprijini la prezidențiale doar pe Victor Ponta.

Mircea Geoană: Asta este decizia domniilor lor, noi avem de stabilit în interiorul PSD candidatul nostru, ceea ce fac aliații noștri este o problemă care îi privește direct. Este o problemă exclusiv a PSD și dacă cei de la UNPR doresc să participe la aceste exercițiu îi putem invita să fuzioneze cu noi și să se exprime din interiorul partidului.

Această declarație a domnului Oprea are o legătură cu faptul că atunci când ați condus PSD nu v-ați înțeles bine cu domnul Oprea? Să fie această o poziționare față de momentul din 2009?

Mircea Geoană: Eu sunt un om care privesc spre viitor, nu mă încarc cu rănile trecutului. Domnul Oprea probabil se gândește cu regret, sunt convins, că domnul Băsescu a câștigat un al doilea mandat, sunt convins că regretă la modul cel mai sincer acest mandat al doilea Băsescu. Haideți să încercăm ca în 2014 să nu repetăm greșelile pe care le-am făcut în 2009, 2004, când din cauza lipsei de unitate am compromis șansele candidatului nostru.

La Orăștie veți clarifica modul în care e desemnat candidatul PSD la prezidențiale și dacă această competiție internă va avea loc. Sunt aceste lucruri bătute în cuie în clipa de față?

Mircea Geoană: Eu iau drept o poziție oficială a Biroului Permanent Național, acest lucru s-a discutat la BPN. CEX-ul e forul statutar care poate lua astfel de decizii.

Ce mesaj aveți pentru colegii de partid care vor să îl vadă pe Mircea Geoană candidat la prezidențiale?

Mircea Geoană: În clipa de față trebuie să facem echipă și indiferent de lucrurile care s-au întâmplat sau ne-au separat în trecut trebuie să fim uniți la modul real și sunt convins PSD are resurse în intern pentru a da și președintele și premierul.

Ce anume v-ar poziționa mai bine pe dumneavoastră în această competiție pentru prezidențiale cu Victor Ponta?

Mircea Geoană: Nu intru într-un concurs de frumusețe, fiecare are lucruri de adus, este important să le punem în comun să câștigăm împreună.

 

Citește și