Mircea Valeriu Deacă va prelua funcția de membru al CNA
Mircea Valeriu Deacă va prelua funcția de membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), după ce, joi, Radu F. Alexandru și-a depus demisia din Consiliu, a anunțat președintele CNA, Răsvan Popescu.
„Va intra în vigoare hotărârea Parlamentului privind numirea în funcția de membru al CNA a supleantului (lui Radu F. Alexandru, n.r.), respectiv a domnului Deacă Mircea Valeriu, cu mandat până în 22 decembrie 2012”, a spus Răsvan Popescu.
Mircea Valeriu Deacă a fost numit, pe 27 martie, prin votul Parlamentului, membru supleant al lui Radu F. Alexandru în CNA, la propunerea Guvernului.
Senatorul PDL Radu F. Alexandru a fost propus de Guvern pentru a ocupa funcția de membru titular în CNA, în locul lui Dan Grigore, care a demisionat din Consiliu pe 8 martie, în condițiile în care mandatul lui ar fi expirat în decembrie 2012.
Mircea Valeriu Deacă s-a născut pe 2 decembrie 1960, la București. A absolvit Facultatea de Filologie Română în 1983, dar și Paris III – Sorbonne Nouvelle, IRCAV, Institutul de cercetări în cinema și audiovizual (1990 – 1995), DEA. A avut o bursă de studii, în 1995, la Universitatea Heinrich Heine, Dusseldorf, Catedra de romanistică. De asemenea, este doctor în „studii de film și audiovizual” la Paris III Sorbonne Nouvelle (în 1995).
Potrivit CV-ului său, în perioada 1984 – 1987, Mircea Valeriu Deacă a fost profesor de limba și literatura română și limba și literatura franceză, iar între 1987 – 1990 a fost corector la ziarul Comerțul socialist. Între 1984 – 1995 a fost ziarist, critic literar și critic de film.
Între 1987 – 1995 a avut expoziții, din postura de artist plastic, în România, Franța, Belgia, Anglia și Austria. Din 1992, el este membru al Uniunii Artiștilor din Franța. Între 1995 – 1996 a fost consultant Mediam Franța, director concepție și creație cd-rom, iar între 1996 – 1998 consultant Fortiter Paris, agenție de consultanță în comunicarea corporate. Din 1998 și până în prezent este consultant în comunicare și publicitate, director asociat Tempea & Deac Corporate, Asociații Tempea & Deac.
Potrivit CV-ului său, Mircea Valeriu Deacă a fost membru al PCR, însă nu a fost angajat sau colaborator al Securității.
De asemenea, Mircea Valeriu Deacă a fost membru al PD din 2007 și a fost membru fondator al PDL.
Potrivit unui interviu acordat de Mircea Deacă publicației Clujeanul.ro în anul 2007, el a fost inițiat în masonerie în 1993, în Franța. De la 1 iulie 2005, Mircea Deacă este Marele Maestru al Marelui Orient al României.
La audierile de la comisiile de cultură ale Parlamentului, pe 27 martie, Mircea Valeriu Deacă a spus că a acceptat nominalizarea din partea Guvernului ca membru supleant al lui Radu F. Alexandru în CNA pentru că „este o chestiune de pasiune de lungă durată”, încă de la sfârșitul anilor ’80, când s-a apropiat de critica de cinema și de jurnalism.
„Este o chestiune de profesionalitate și de pasiune. Parcursul meu a fost legat de audiovizual, atât într-o zonă practică, cât și în zona educativă, teoretică”, a mai spus atunci Mircea Valeriu Deacă. El a precizat că a doua pasiune pentru el este cea civică, cea de poziție de cetățean în fața statului și în fața legii.