Miting susținere moțiune cenzură susținători ambele tabere
Susținători din ambele tabere – Putere și Opoziție – s-ar putea întâlni în fața Casei Poporului miercuri, în timpul votării moțiunii de cenzură. Unii – pro, alții – contra. Luni, președintele PNL Ludovic Orban a îndemnat simpatizanții liberali să iasă în stradă la mitingurile anunțate în ziua moțiunii de cenzură, atât în țară cât și în București.
„Am luat decizia de a solicita membrilor, simpatizanților PNL, să fie prezenți la toate manifestațiile de susținere a moțiunii de cenzură, atât în București miercuri, în ziua moțiunii, cât și în toate celelalte orașe în care se vor organiza mitinguri și le-am solicitat să fie prezenți pentru a fi alături de cetățenii români care vor ca România să revină pe drumul drept”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Executiv al partidului.
Și conducerea USR își cheamă oamenii în stradă, pe timpul votului moțiunii de cenzură. Uniunea a intrat în grevă japoneză. Până miercuri, parlamentarii formațiunii vor purta banderole albe la mână. Săptămâna trecută, mai mulți protestatari au intrat în Parlament cu ajutorul unor invitații primite de la USR. Însă, în loc să se ducă la etajul unde se află Grupul parlamentar USR, ei au rămas la parter, unde au protestat în timpul unui discurs al premierului Viorica Dăncilă în plenul reunit. Drept pedeapsă, USR nu va mai putea emite invitații pentru vizitatori ai grupului.
Luni seara, într-o emisiune la Antena 3, senatorul PSD Claudiu Manda a lansat ipoteza că și susținători ai Coaliției PSD-ALDE ar putea să vină miercuri la Parlament. „Sunt două variante, fie să-i putem compara numeric, fie să ajungă la conflict. Numai că ce vedem azi că se întâmplă, inclusiv la nivelul Parlamentului, s-ar putea să își dorească în continuare, cei care vin acum, protestatarii astfel de acțiuni. Am luat și măsuri în Parlament, însă te poți gândi că susținătorii USR vin la restaurant, să ia furculița și apoi să fugă cu fuculița prin Parlament,” a declarat ironic Manda și a adăugat că moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să treacă și că este posibil ca și parlamentari ai Opoziției să nu fie prezenți sau să nu voteze pentru moțiune.
Până la moțiune, Partidul Național Liberal organizează un miting în Piața Victoriei, marți, de la ora 19.00. În cercurile interne ale partidului circulă un mesaj semnat de președinte. „Bună seara. Vin cu rugămintea către dumneavoastră de a participa marți, ora 19.00, la protestul organizat in Piața Victoriei. Participarea dumneavoastră este importantă pentru România și pentru PNL. Ne întâlnim toți la sediul PNL din Aleea Modrogan, ora 18.45, pentru a merge împreuna la protest. Ludovic Orban.”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a confirmat pentru Mediafax evenimentul: „Marți seara, la ora 19, împreună cu parlamentarii și conducerea PNL, însotiți de simpatizanții partidului, vom ieși în Piața Victoriei”.
Deocamdată, PNL nu a convins suficienți parlamentari să-i voteze moțiunea. Pentru a contracara zvonurile lansate de liderii social-democrați, conform cărora vor exista și liberali care vor absenta ori vor vota împotriva moțiunii, Ludovic Orban a postat un mesaj patetic pe Facebook: „#LaJudecataIstoriei Orice parlamentar din majoritatea guvernamentala PSD, ALDE, UDMR care voteaza motiunea de cenzura are sansa sa intre in istorie la panoul de onoare. Orice parlamentar care va ramane alaturi de Dragnea risca sa ramana in memoria colectiva pe lista rusinii nationale.”
Kelemen Hunor i-a cam trântit ușa în nas lui Ludovic Orban, care se lăudase că a purtat negocieri cu UDMR pentru susținerea moțiunii.
„Am auzit că Ludovic Orban a negociat cu mine, dar ceea ce dânsul numește o negociere, a fost o discuție la o cafea, undeva prin 20 mai. Nu acum, nu după ce au depus moțiunea de cenzură, ci în urmă cu peste o lună. NU AM NEGOCIAT. I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să știu ce se întâmplă după moțiunea de cenzură, presupunând că există șansa de a schimba Guvernul, vreau să știu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susținut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, așa cum se face în țări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să știm ce se face cu țara, cine sunt miniștrii portofoliilor importante – Finanțe, Interne, Apărare, Educație, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie și care sunt acțiunile pe termen scurt și mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educație, dezvoltare infratsructurală, să știm în ce direcție se duce țara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente”, a spus Kelemen.
„I-am spus că NU NE INTERESEAZĂ guvernarea, nu vrem să intrăm la guvernare, nu ne interesează portofolii, dar dacă toate cele ridicate de mine primesc răspunsuri convingătoare și lipsesc doar 30 de voturi, voi merge în fața colegilor și voi argumenta că se pot alătura opoziției. M-a ascultat și apoi m-a întrebat ce părere am despre anticipate și i-am răspuns că eu spun una și tu mă întrebi alta>. La anticipate se poate ajunge foarte greu în România pentru că, la a doua încercare, indiferent cine va fi propus premier va fi votat, știm foarte bine acest lucru. Mi-a spus că dacă va avea răspunsuri mă va contacta. Dar nu am mai primit nici un răspuns”, a explicat liderul Uniunii și a precizat că, pentru el, alte chestiuni sunt irelevante, „că e Dăncilă, că nu e Dăncilă, nu contează„.
„Când vorbim de moțiunea de cenzură și, într-adevăr se pune problema unui schimb de echipă și majoritate și nu este doar un exercițiu politic – de altfel extrem de necesar și foarte bine fondat constituțional pe instituția moțiunii de cenzură – atunci despre aceste aspecte trebuie să discutăm. Nu am cum să discut altceva”, a conchis președintele UDMR.
De altfel, într-un avertisment postat pe pagina de Facebook a UDMR pe 21 iunie, se atrage atenția că USR minte și există multe paragrafe din codurile penale care trebuie schimbate. „Cu toții ne dorim o Justiție corectă,” scrie în mesajul postat în limba maghiară. „Nu dorim ca oameni nevinovați să fie arestați. De aceea, trebuie să modificăm prevederi din Codul penal și Codul de procedură penală. În prezent, zeci de articole sunt neconstituționale sau încalcă directivele UE privind prezumția de nevinovăție. Acesta este adevărul. USR minte, fabulează. E o minciună că modificările vor amenința siguranța cetățenilor. E o minciună că procurorii nu vor mai putea folosi probe video. este o minciună că autorii infracțiunilor violente și ai violurilor vor putea să asiste la interogatoriul victimelor. Fiți precauți! Doar pentru că le strigă zgomotos și par convingători, nu înseamnă și că spun adevărul.”
Victor Ponta anunță că parlamentarii Pro România vor vota moțiunea, însă deja emite pretenții să propună viitorul premier, în caz de victorie.
„Din punctul nostru de vedere, și aici nu vorbim de persoana Ludovic Orban, vorbim de ideea de a înlocui Guvernul PSD-ALDE, condus de doamna Dăncilă, cu un Guvern PNL, condus de domnul Orban. Este o idee greșită, nu e legitimată prin vot, nu poate funcționa și noi nu o vom sprijini. (…) Nu votăm un Guvern Orban, l-am propus pe Sorin Cîmpeanu, despre care n-am auzit de la niciun PSD-ist decât vorbe de laudă”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferință de presă susținută la Parlament.
„Ne dorim și vom sprijini ideea înlocuirii guvernului actual cu un Guvern mult mai competent, cu un guvern capabil să conducă România în anul Centenarului, să prezinte România anul viitor în timpul președinției Uniunii Europene, oameni pregătiți pentru funcția pe care o ocupă în acel Guvern. (…) Vom sprijini orice efort de înlocuire a actualului Guvern. Ideea nu este doar să dai jos un Guvern. Nu poți să vii să spui doar dăm jos guvernul și vedem ce e după. (…) Facem un apel către inițiatorii moțiunii, PNL și USR, de a discuta și azi și mâine și miercuri cu toți cei dispuși din PSD, din ALDE, cu noi de la Pro România, cu ceilalți din celelalte partide, pentru a încerca să spunem foarte clar, nu dăm jos guvernul PSD, să îl înlocuim cu PNL, înlocuim un guvern incompetent„, a explicat fostul prim-ministru.