Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota, la Galați și Suceava

Publicat: 09 11. 2014, 19:51
Actualizat: 09 11. 2014, 21:50

Oamenii au început să se adune, în jurul orei 17.00, în centrul municipiului Galați, având pancarte cu mesaje precum „Ieri în Timișoara, azi în toată țara”, „Ghinion. Galațiul s-a trezit din somn”, „Libertate”, „Respect diaspora”, „Mai multe secții de votare” sau „Nu ne cenzurați la vot”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

FOTO: Andrei Velea

Ei scandează lozinci împotriva premierului Victor Ponta și a Guvernului: „Hoții”, „Lăsați-i să voteze”, „Ponta nu uita, România nu-i a ta”.

Participanții la acțiune, care nu este autorizată, spun că au aflat despre organizarea acesteia de pe rețelele de socializare și au venit de bunăvoie, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale.

La un moment dat, unul dintre participanții la miting a fost legitimat de doi polițiști locali, care i-au spus, susține acesta, că nu are voie să rămână pe loc dacă este vorba despre un protest spontan.

După aproximativ o oră, manifestanții au plecat în marș, pe trotuar, pe una dintre principalele artere de circulație din Galați, îndemnându-i pe trecători să meargă la vot pe 16 noiembrie, ei oprindu-se în fața sediului Prefecturii.

Ulterior, ei au plecat din fața Prefecturii Galați, întorcându-se în marș spre centrul orașului, unde continuă mitingul.

La acțiune sunt prezenți și lideri ai PDL Galați, printre care președintele filialei județene a partidului, Doru Resmeriță. El nu a dorit să discute cu jurnaliștii, dar într-un mesaj postat pe Facebook a anunțat că va participa la miting după ce a primit o invitație în acest sens.

Și la Suceava, aproape o sută de persoane au participat, duminică seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, cerând alegeri corecte și scandând mesaje împotriva Guvernului și premierului Victor Ponta.

Oamenii s-au strâns în fața Palatului Administrativ, având pancarte inscripționate cu mesaje precum „Diaspora s-a unit/Ponta ești mazilit!” sau „Ponta, te caută DNA”. Totodată, manifestanții au scandat „Jos Ponta”, „Mincinoșii!” sau „Demisia!”, dar și o revendicare locală privind finalizarea lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului.

Ei au plecat apoi în marș spre sediul Primăriei Suceava, cântând imnul național, după care s-au întors pe esplanada din zona centrală, scandând „Jos comuniștii”.

Mitingul, care nu a fost autorizat, s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate, fără incidente. Manifestanții au spus că vor continua acțiunea și vor protesta în fiecare seară, de la ora 18.00, până în 16 noiembrie.