UPDATE 12.30 Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că s-a ajuns la un acord și între premier și guvernatorul BNR pe noul Cod Fiscal, discuțiile având loc ieri.
„S-a ajuns la un consens între partidele pollitice pe noul Cod Fiscal. Am amânat pentru un an de zile eliminarea supraacizei. Cum acoperim gaura? Am avut o gaură mai mare, acum avem o gaură mai micuță. Vom informa și partenerii internaționali. Orice reducere sau amânare a unei măsuri, este un lucru bun. A fost discuția ieri între premier și guvernatorul BNR vizavi de aceste propuneri de amânare sau reducere în noul Cod Fiscal. S-a agreat. Și FMI și BNR pentru orice măsură de amânare sau de revenire la ce a fost inițial este o abordare agreată”, a spus ministrul Teodorovici.
El a precizat că păstrarea supraacizei înseamnă 2,6 miliarde de lei, plus TVA.
UPDATE 12.25 Reprezentanții partidelor propun, în urma discuțiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la începutul lui 2017, a precizat Eugen Nicolicea, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului.
UPDATE 12.15 Eugen Nicolăescu a declarat că PNL susține reducerea TVA la 20%, dar pentru a nu exista derapaje macroeconomice s-a decis ca Guvernul să vină la fiecare trei luni în Parlament pentru a prezenta execuția bugetară.
UPDATE 12.00 Reprezentanții UNPR au anunțat că supraaciza la carburant rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2017.În schimb, se va elimina taxa pe stâlp de la 1 ianuarie 2016. Eugen Nicolicea a precizat că TVA de 19% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în timp ce de la 1 ianuarie 2016 se va aplica TVA de 20%.
UPDATE 11:20 PSD, PNL, UNPR, UDMR și ALDE au ajuns joi, în discuțiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%, urmând să stabilească dacă vor fi păstrate prevederile privind elimianarea altor taxe sau dacă măsurile vor fi amânate, au declarat surse politice.
Discuțiile între reprezentanții partidelor asupra noului Cod fiscal continuă la Palatul Parlamentului.
Din partea PSD participă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Liberalii sunt reprezentați de vicepreședintele comisiei de Buget din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, și de secretarul general Marian Petrache, iar UNPR de ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, și de senatorul Haralambie Vochițoiu. UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum și parlamentarii Erdei Doloczki Istvan și Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreședintele Cătălin Beciu.
Consultările sunt la nivel tehnic, liderii PNL declarând ca acestea trebuie să fie urmate și de discuții la nivelul liderilor partidelor politice înainte de sesiunea parlamentară extraordinară din 24 august în care se va discuta reexaminarea Codului Fiscal.
Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu restul măsurilor de la o dată ulterioară
Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că este de acord cu reducerea cotei TVA la 20%, față de 19%, cât este prevăzută în noul Cod Fiscal, precizând că acest lucru l-a discutat și cu președintele Klaus Iohannis și cu guvernatorul Mugur Isărescu.
De altfel, Victor Ponta a avut, miercuri, o întâlnire la Palatul Cotroceni pe tema Codului Fiscal.
Miercuri seara, premierul Victor Ponta a declarat că, în cadrul discuțiilor avute la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcții speciale și a accizei să fie efectuată „la o dată ulterioară”.
„Președintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideți să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcții speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esențiale, ci TVA de 20% și restul prevederilor. La fel și guvernatorul, dar decizia aparține Parlamentului”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuțiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele președintelui Iohannis și a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Întrebat însă insistent dacă se poate spune că, în urma discuțiilor cu șefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.
Isărescu: „Nu sunt împotriva reducerii impozitelor, ci împotriva diÂmensiunii acestui pachet de reduceri fiscale”
Recent, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut că nu este împotriva Codului Fiscal, în general. Mai exact, nu este de acord cu aplicarea în același timp a măsurilor prevăzute în document și recomandă ca acestea să fie implementate în mai multe etape.
„Nu sunt împotriva reducerii impozitelor, ci împotriva diÂmensiunii acestui pachet de reduceri fiscale. Este o relaÂxaÂre tip șoc, cu efecte profunde asupra economiei roÂmâÂnești. Parlamentul trebuie informat complet și corect asuÂpra acestor efecte. Relaxarea fiscală se judecă în funcție de componentele ei, de faza ciclului economic când este aplicată, de momentul în care este introdusă. Cum aș puÂtea să fiu, în general, împotriva relaxării fiscale, când în 2000, ca premier, am început primul proces consistent de relaxare, reducând impozitul pe profit? Atunci însă era un moment potrivit, s-au făcut calcule și evaluări laÂboÂrioase de impact”, a declarat el într-un interviu acordat Revistei 22.
Propunerile pe care le au partidele
PNL a avut inițiativa consultărilor pe tema Codului Fiscal și speră ca ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, să vină cu cifre și să arate sustenabilitatea măsurilor, iar toate partidele să agreeze o soluție în care să se ajusteze măsurile de relaxare fiscală și un angajament că se pune stop deciziilor de tip electoral.
Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL, a arătat că se așteaptă la această întâlnire ca ministrul Finanțelor să-și prezinte poziția, să se evalueze mai multe scenarii de impact și să se găsească o formulă care să nu producă un deficit care să genereze instabilitate economică. El a adăugat că ministrul Finanțelor este așteptat să prezinte cum vede impactul bugetar al măsurilor din Codul Fiscal, arătând că și liberalii vor prezenta ce scenarii și viziuni au.
„Avem două scenarii de lucru pe care le vom face cunoscute colegilor la discuțiile tehnice, Cătălin Predoiu va conduce aceste discuții și în funcție de calcule și de analizele pe care le-am făcut noi, o să vedem poziția Guvernului, o să vedem dacă domnul Teodorovici și-a schimbat, și-a nunațat poziția, dacă este sau nu mai flexibil în a discuta cu noi”, a spus și copreședintele PNL Alina Gorghiu.
Ea a arătat că, la aceste discuții tehnice, PNL nu refuză niciun fel de măsură, dar trebuie discutată etapizarea și corelarea acestor măsuri.
Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, marți, că la discuțiile tehnice pe tema Codului Fiscal, formațiunea sa vine „fără mandat”, însă în Parlament va vota politic alături de restul coaliției, fiind convins că se va ajunge la un acord asupra acestui proiect
„Noi sperăm că această întâlnire va avea un rezultat și printr-o decizie politică. Dincolo de aceste discuții tehnice (…) UNPR va vota politic în Parlamentul României în cadrul coaliției de guvernare din care facem parte”, a precizat Gabriel Oprea.
Acesta a mai spus că UNPR nu va veni cu un mandat la aceste discuții și nu se poate pronunța în acest moment cu privire la soluția care trebuie urmată în privința reducerii TVA, la ce nivel și dacă va fi sau nu o reducere etapizată.
UDMR susține reducerea TVA la 19%, dar, în cazul în care nu se va întruni majoritatea pentru această propunere, va accepta și varianta Guvernului pentru un TVA de 20%, a anunțat președintele Uniunii Kelemen Hunor.
„Noi mergem pe varianta noastră de reducere a TVA la 19%, dacă nu se va întruni majoritatea, susținem varianta Guvernului cu un TVA de 20%. În privința celorlalte 5 măsuri importate, printre care cele referitoare la taxa pe stâlp, la dividende, care reprezintă sume considerabile, acestea pot fi amânate până în 2017”, a precizat Kelemen Hunor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, copreședinte ALDE, a susținut că toată coaliția ar avea un punct de vedere comun privind Codul Fiscal, adăugând că reducerea fiscalității și a TVA la 19 la sută este și o datorie morală față de cetățeni.
De ce a cerut Klaus Iohannis reexaminarea noului Cod Fiscal
În 17 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare noul Cod Fiscal, votat în unanimitate în Parlament, susținând că aplicarea acestuia nu este una sustenabilă.
„Susținem relaxarea și simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe și impozite în condițiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală și predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă și temeinică analiză a implicațiilor întregului set de măsuri fiscale și bugetare asupra construcției bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât și pentru anii următori și numai cu respectarea obligațiilor asumate de România și a legislației interne referitoare la disciplina financiar-bugetară”, se arată în cererea de reexaminare publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale.