MIZA unei legi pe care parlamentarii NU o voiau pe masa CCR. Lista aleșilor care lucrează în familie

MIZA unei legi pe care parlamentarii NU o voiau pe masa CCR. Lista aleșilor care lucrează în familie

Legea care prevede că aleșii care și-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzați de conflict de interese a fost atacată la CCR de 98 de deputați de la PSD, UDMR, minorități, plus un reprezentant PNL.

La finalul lunii iunie, parlamentarii au adoptat o modificare a Statutului deputaților și senatorilor, prin care se specifică faptul că o lege nu se aplică retroactiv, prevederea țintind un articol introdus în lege în 2013și care stipula că „Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajați la respectivul birou parlamentar”. În varianta de dinainte de 2013 a acestei legi, interdicția respectivă nu exista. Potrivit inițiativei votate în iunie de Parlament, aceste interdicții au intrat în vigoare și produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite de deputați sau senatori înainte de această dată „nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricție cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputații și senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora”.

Legea a fost atacată la CCR. Textul sesizării a fost semnat de 76 de deputați PSD, 13 UDMR, 9 reprezentanți ai minorităților și un liberal, iar adresa de înaintare a sesizării de neconstituționalitate a fost semnată de liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru, în condițiile în care proiectul a fost inițiat de actualul președinte interimar al Camerei Deputaților din partea PSD, Florin Iordache, și de deputatul UDMR Marton Arpad, fiind votat de parlamentari de la toate partidele.

Unul dintre motivele invocate de semnatarii sesizării este acela că legea ”ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție” deoarece actul normativ introduce el însuși o interpretare cu privire la conflictul de interese.

Un al doilea motiv invocat este că legea ”are efecte retroactive încălcând principiul neretroactivității legii consacrat de prevederile art. 15 alin. 2 din Constituția României: >”. ”Prin interpretarea art. 38 alin (11) din legea nr. 96.2006 privind statutul deputaților și al senatorilor va apărea o contradicție între dispozițiile din legea generală 161/2003 și dispozițiile din legea specifică 161/2003 încălcându-se spiritul Constituției”, mai arată autorii sesizării.

De asemenea, în textul sesizării se mai precizează: ”(Legea, n.r.) asigură o clauză de impunitate retroactivă fiind o > pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicție prevăzută de art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, aceștia nemaiputând fi trași la răspundere juridică penală și civilă”.

”Trebuie menționat că infracțiunea de > prevăzută de art. 301 C.P. nu este aplicabilă unor fapte în care există o vinovăție, o încălcare a legii, ci se adresează acelei > în care se incriminează posibilitatea ca funcționarul public să acționeze fiindu-i afectată imparțialitatea de un interes personal. (…) Vă solicităm să declarați neconstituțională legea privind interpretarea art. 38 alin. (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor în raport cu argumentele aduse”, încheie autorii sesizarea trimisă la CCR.

Cine sunt parlamentarii care și-au angajat singuri rudele la Parlament

1. Aledin Amet, fost deputat reprezentant al minorității tătare în legislatura 2008-2012: acuzat că și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar, aceasta câștigând suma de 1.143 de lei.

2. Gheorghe Ana, fost deputat PSD în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de șef de cabinet în cadrul biroului său parlamentar. Cumnata sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 9.691 de lei.

3. Ștefan Vasile Beres, fost deputat UDMR în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat sora în funcția de consilier și pe fiul său în funcția de referent la biroul parlamentar. Sora sa a obținut venituri salariale de 37.646 de lei, iar fiul său de 26.203 lei.

4. William Gabriel Brînză, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fratele său a obținut venituri salariale de 23.393 de lei.

5. Viorel Vasile Buda, fost deputat PNL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiica sa a obținut venituri salariale de 19.517 de lei.

6. Sorin Gheorghe Buta, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiica sa a obținut venituri salariale de 29.139 de lei.

7. Mihăiță Calimente, deputat PNL: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent la biroul său parlamentar. Fiul său a obținut venituri salariale de 33.258 lei.

8. Petru Călian, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar. Soția sa a obținut venituri salariale de 61.512 lei.

9. Viorel Cărare, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat două contracte civile și un contract individual de muncă prin care și-a angajat cumnatul și soția la biroul său parlamentar. Soția acestuia a beneficiat de venituri salariale de 31.933 de lei, iar cumnatul său de venituri salariale de 12.768 de lei. De asemenea, în cazul fostului deputat, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

10. Liviu Bogdan Ciucă, deputat PC: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat sora în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. Sora sa a obținut venituri salariale de 40.956 de lei.

11. Radu Eugeniu Coclici, fost deputat PSD în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat mama în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Mama sa a obținut venituri salariale de 32.576 de lei.

12. Cătălin Croitoru, senator PSD: acuzat că pe când era deputat, în 2008-2012, a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier juridic și nora în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiul său a obținut venituri salariale de 55.038 de lei, iar nora a avut venituri salariale de 37.399 de lei. În cazul lui Croitoru, ANI a sesizat și Parchetul de pe lângă instanța supremă, pentru a verifica existența conflictului de interese penal.

13. Relu Fenechiu, fost deputat PNL: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fratele a obținut venituri salariale de 4.051 de lei. Cei doi frați Fenechiu sunt condamnați la 5 ani de închisoare pentru corupție, în dosarul „Transformatorul”.

14. Gheorghe Firczak, deputat reprezentant al minorității rutene: acuzat că a încheiat un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiul acestuia a obținut venituri salariale de 62.580 de lei.

15. Gheorghe Gabor, fost deputat PNL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul și soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiul acestuia a obținut venituri salariale de 19.265 de lei, iar soția sa a avut venituri salariale de 21.911 lei.
16. Mircia Giurgiu, fost deputat PDL, apoi PSD în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer la biroul său parlamentar. Acesta a obținut venituri salariale de 13.975 de lei.

17. Pavel Horj, fost deputat PNL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Soția sa a obținut venituri salariale de 26.515 lei.

18. Iulian Iancu, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de subinginer în cadrul biroului său parlamentar. Acesta a obținut venituri salariale de 23.460 de lei.

19. Miron Ignat, deputat reprezentant al minorității lipovenilor: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Cumnata sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei.

20. George Ionescu, deputat PNL (PDL): acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent la biroul său parlamentar. Fiul său a obținut venituri salariale de 35.991 de lei.

21. Kelemen Atilla Bela Laszlo, deputat UDMR: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de referent la biroul său parlamentar, aceasta obținând venituri salariale de 27.248 de lei.

22. Doru Brașoan Leșe, fost deputat PDL, apoi PNL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 92.443 de lei.

23. Ion Mocioalcă, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Aceasta a obținut venituri salariale de 892 de lei.

24. Iuliu Nosa, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil și un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier la biroul parlamentar. Fiul a obținut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizația pentru creșterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din 20 martie 2012.

25. Laurențiu Nistor, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert în cadrul biroului său parlamentar. Fiica sa a obținut venituri salariale de 34.171 de lei, iar ginerele a avut venituri salariale de 45.771 de lei.

26. Vasile Daniel Oajdea, deputat PP-DD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, pe când era la PDL, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Soția a obținut venituri salariale de 32.970 de lei.

27. Corneliu Olar, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de referent la biroul său parlamentar. Fiica a obținut venituri salariale de 29.139 de lei.

28. Neculai Rățoi, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat nepotul în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Nepotul a obținut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei.

29. Ion Stan, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Fiica a obținut astfel venituri salariale de 6.594 de lei.

30. Mădălin Voicu, deputat PSD: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat nora în funcția de consilier la biroul său parlamentar. Nora a obținut venituri salariale de 3.302 de lei.

31. Sorin Zamfirescu, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat trei contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcțiile de șofer, referent și consilier în cadrul biroului său parlamentar. Fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 28.893 de lei. În cazul lui Zamfirescu, ANI a sesizat și Parchetul instanței supreme, pentru posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese penal.

32. Dan Radu Zătreanu, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. Aceasta a obținut astfel venituri salariale de 3.249 de lei. În cazul lui Zătreanu, ANI a sesizat Parchetul instanței supreme, pentru posibila existență a conflictului de interese penal.

33. Csilla Maria Petö, fost deputat UDMR în legislatura 2008-2012: condamnată definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat la biroul parlamentar din Bihor pe fiica sa, Dalma Csilla Petö, aceasta câștigând 34.333 lei, adică peste 8.000 de euro.

34. Árpád Pál, fost deputat UDMR în legislatura 2008-2012: condamnat la 3 luni cu suspendare pentru conflict de interese, sentința a fost atacată de fostul deputat. El a fost acuzat că și-a angajat la biroul parlamentar din Harghita pe fiica sa, Katalin, aceasta câștigând 33.939 lei, adică peste 8.000 de euro.

35. Mihai Radan, fost deputat reprezentant al minorității croate în legislatura 2008-2012: condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiul, pe Liubomir Mile Radan, și pe soția sa Elena Radan, la biroul parlamentar din Caraș-Severin.

36. Stelică Iacob Strugaru, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: condamnat la 1 un an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, sentința fiind atacată. Strugaru este acuzat că și-a angajat fiul, pe Radu Iacob Strugaru, în biroul parlamentar din Botoșani.

37. Luminița Iordache, fost deputat PSD în legislatura 2008-2012: condamnată definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica în funcția de referent la biroul parlamentar din Iași, aceasta câștigând 19.078 lei.

38. Mircea Grosaru, fost deputat reprezentant al minorității italienilor, a decedat: a fost acuzat că și-a angajat soția la biroul parlamentar din Botoșani, aceasta câștigând 66.745 lei.

39. Ioan Cindrea, fost deputat PSD în legislatura 2008-2012: condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, sentința este în discuție la completul de 5 judecători ai instanței supreme. Cindrea este acuzat că și-a angajat soția, pe Amalia Cindrea, la biroul electoral din Sibiu, aceasta câștigând peste 35.000 lei, adică peste 8.000 euro.

40. Stelian Ghiță-Eftemie, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, prin acord de recunoaștere a vinovăției. Fostul deputat a fost acuzat că și-a angajat afinul de gradul I, Mihai-Daniel Buruiană, la biroul parlamentar, acesta câștigând 55.526 lei.

41. Sonia Maria Drăghici, deputat PSD: condamnată la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei, după ce Parchetul instanței supreme a trimis-o în judecată, la sesizarea ANI, pentru conflict de interese. Ea a fost acuzată că și-a angajat fiul la cabinetul de parlamentar, acesta obținând venituri de peste 48.000 lei.

42. Vasile Gliga, deputat PSD: condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția, pe Elena Gliga, la cabinetul de parlamentar din Mureș. Soția a câștigat 27.095 lei, adică peste 6.400 de euro.

43. Kerekes Károly, deputat UDMR: condamnat definitiv la 1 an și 6 luni pentru conflict de interese, la sesizarea ANI, pentru că și-a angajat soția și fiul la cabinetul parlamentar, aceștia obținând 56.000 de lei.

44. Ghervazen Longher, deputat minoritatea poloneză: condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fratele și sora la cabinetul parlamentar. Fratele Iosif Longher a obținut venituri de 31.402 lei, adică peste 7.400 euro.

45. Máté András Levente, deputat UDMR: condamnat definitiv la 6 luni cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția la cabinetul parlamentar, aceasta câștigând 5.500 lei.

46. Adrian Merka, deputat minoritatea slovacilor și cehilor: condamnat definitiv la 1 an și 6 luni cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat părinții la biroul parlamentar, aceștia câștigând peste 39.000 de lei.

47. Niculae Mircovici, deputat minoritatea bulgară: condamnat definitiv la 6 luni cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția la cabinetul parlamentar, aceasta câștigând peste 20.000 de lei.

48. Marian Neacșu, deputat PSD: condamnat definitiv la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar, aceasta câștigând aproape 4.000 de euro, conform ANI.

49. Oana Niculescu Mizil, fost deputat PSD: condamnată definitiv la 3 ani cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat mama, pe Lidia Mizil, la cabinetul parlamentar.

50. Florin Pâslaru, deputat PSD: amendat penal cu 2.000 de lei pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiul, pe Florin Alexandru Ioan Pâslaru, la cabinetul parlamentar, acesta câștigând peste 5.000 de euro.

51. Cornel Cristian Resmeriță, deputat PSD: acuzat de incompatibilitate de ANI, după ce și-a angajat fratele la cabinetul parlamentar, acesta câștigând peste 12.000 de euro. ANI a sesizat și Parchetul General în acest caz. A pierdut procesul în primă instanță, se judecă la ÎCCJ.

52. Anghel Stanciu, deputat PSD: trimis în judecată de Parchetul General, la sesizarea ANI – conflict de interese penal, și-a angajat fiul și nora la cabinetul de parlamentar, aceștia câștigând peste 12.500 euro conform ANI. În prezent, procesul se judecă la ÎCCJ, deputatul fiind condamnat inițial la 6 luni de închisoare suspendare.

53. Sorin Lazăr, senator PSD: condamnat definitiv la 6 luni cu suspendare pentru conflict de interese, după ce ANI l-a acuzat că și-a angajat fiul la cabinetul de parlamentar, acesta câștigând peste 6.000 de lei. Dosarul a ajuns la Parchetul General, iar Lazăr a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. ANI l-a acuzat și de de conflict de interese administrativ, raportul rămânând definitiv prin decizia instanței supreme.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...