Moldova și sudul țării, sub asaltul candidaților certați cu legea. Dragnea deschide lista

Moldova și sudul țării, sub asaltul candidaților certați cu legea. Dragnea deschide lista
Publicat: 10/12/2016, 18:31
Actualizat: 26/03/2019, 02:20

Lista este deschisă chiar de liderul social-democraților, Liviu Dragnea, cel care este primul la Camera Deputaților în Teleorman și care nu are cum să rateze obținerea unui nou mandat. El a fost condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude comise la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din iulie 2012. De asemenea, în iulie 2016 Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, cauză în care este cercetat alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv de instanța supremă chiar în ultima săptămână de campanie la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. El ocupă locul cinci pe lista de candidați PSD la Camera Deputaților în Argeș și este unul dintre cei mai vocali critici la adresa Justiției, fiind co-autor al mai multor inițiative legislative de modificare a Codurilor penale.

Capitolul candidați trimiși în judecată este deschis de Victor Ponta, trimis în judecată în septembrie 2015 pentru pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari. De asemenea, Ponta este cercetat penal într-un alt dosar în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de complicitate la spălare de bani. Fostul premier este cap de listă PSD la Gorj. El este însoțit pe liste de un urmărit penal, Florin Cârciumaru.

Listele de candidați PSD din Dolj includ nu mai puțin de două persoane trimise în judecată pentru fapte de corupție, ambele plasate pe locuri eligibile. Prima dintre acestea este chiar primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată în luna iulie de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani. Olguța Vasilescu deschide lista de candidați PSD la Camera Deputaților. Înainte de a fi aleasă primar al Craiovei, ea a deținut două mandate de deputat, din 2000 până în 2008, și unul de senator, între 2008 și 2012. În același dosar cu Lia Olguța Vasilescu a fost trimis în judecată și Radu Preda, cel care ocupă locul doi pe lista de candidați PSD din Dolj la Senat, cu șanse maxime de a fi ales. Preda, administratorul public al Craiovei, a fost deferit justiției pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită și instigare la spălare de bani.

Un alt candidat trimis în judecată este și deputatul PSD Mircea Drăghici, care ocupă poziția a doua pe lista de la Argeș. El a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015 în dosarul baronului PSD Constantin Nicolescu. Drăghici este acuzat de către procurori de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (34 de acte materiale) și complicitate morală mijlocită (în forma complicității la instigare) la abuz în serviciu (10 infracțiuni, din care 3 în formă continuată).

Și listele de candidați ai PSD din Prahova includ două persoane trimise în judecată. Primul este senatorul Radu Oprea, fost prefect al județului Prahova, care a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ștefănescu și firmele Urban Electric și ICIM, pentru evaziune fiscală și complicitate la infracțiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Cea de-a doua persoană trimisă în judecată, dar care candidează pentru un fotoliu de deputat este fiica fostului baron prahovean Mircea Cosma. Ea a fost deferită justiției în decembrie 2015 sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu în privința vânzării ilegale ale unor terenuri. Tatăl Andreei Cosma, Mircea Cosma, și fratele Vlad Cosma sunt și ei urmăriți penal sau trimiși în judecată în mai multe dosare de corupție. În unul dintre dosare deputatul Vlad Cosma a fost condamnat marți la cinci ani de închisoare, iar tatăl acestuia la opt ani, decizia nefiind definitivă.

Un alt candidat PSD trimis în judecată este Dan Bordeianu, fost liberal, transferat la social-democrați. Ocupant al locului șapte pe lista PSD Vaslui pentru Camera Deputaților, Bordeianu a fost trimis în judecată în 2015 după ce societatea pe care o controla s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în Deleni, județul Vaslui, care nu au mai fost finalizate sau au fost neconforme, cauzând un prejudiciu de patru milioane de lei. ”Cariera” sa a început la 17 ani, el petrecând cinci ani din viață la școala de corecție de la Târgu Ocna pentru viol și lipsire de libertate.

Lista social-democraților care au probleme cu legea este ”îmbogățită” de Ecaterina Andronescu, Lucian Șova, Iulian Iancu, Gabriel Vlase, Niculae Bădălău, Radu Babuș, Cătălin Nechifor, Adrian Țuțuianu.

De asemenea, DNA a cerut recent încuviințarea urmăririi penale pentru fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, deputatul Eugen Bejinariu, fost premier interimar al României pentru a putea fi cercetat în Dosarul Microsoft pentru abuz în serviciu. Colegii săi deputați nu s-au mobilizat în campanie pentru vot, iar Bejinariu deschide lista PSD Suceava pentru Camera Deputaților.

ALDE vrea să trimită în Senat mai multe persoane care au probleme penale, printre care Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre cei doi co-președinți ai formațiunii, trimis în judecată de DNA Brașov pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Mircea Banias, care candidează la Constanța, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum și de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fiind achitat în primă instanță. Varujan Vosganian este și el din nou pe liste, fiind suspectat de săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Economiei, în condițiile în care Senatul a respins de două ori solicitările DNA de urmărire penală. Tudor Pendiuc s-a înscris în ALDE Argeș și candidează după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. Gigi Chiru cere votul constanțenilor după ce a fost condamnat în anul 2015 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală.

Și la Camera Deputaților ALDE are mai mulți candidați cu probleme penale. Printre ei se numără Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influență, Ion Diniță, triumis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită, spălare a banilor, în formă continuată, dar și despre Dorinel Ursărescu, trimis în judecată de DNA pentru folosirea autorității de președinte județean al unui partid politic pentru obținerea de foloase necuvenite. Daniel Chițoiu a scăpat de cercetare în dosarul ASF – Carpatica după ce deputații au votat împotriva solicitării procurorilor DNA de ridicare a imunității sale, în vreme ce Dian Popescu a fost condamnat la o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Senatorul Andrei Volosevici, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și trafic de influență, candidează din partea ALDE la Camera Deputaților în Prahova. Remus Borza, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, conduce ALDE Brașov și vrea să reprezinte județul ca deputat. Senatorul Ion Ariton, trimis în judecată, vrea să fie deputat la Sibiu.

În octombrie, Călin Popescu Tăriceanu spunea: ”În momentul de față nu știu în ALDE să fie persoane cu probleme penale care să fie pe liste. Nu știu ce înseamnă probleme penale. Sigur că poate să fie cineva într-o anchetă penală, chiar penală, dar fiecare persoană, așa e într-un stat de drept, se bucură de prezumția de nevinovăție”.

Și PMP se poate ”lăuda” cu Dan Andronic, candidat pentru Camera Deputaților în Giurgiu, trimis în judecată, Haralambie Vochițoiu, candidat pentru Camera Deputaților în Hunedoara, urmărit penal, Valerian Vreme, candidat pentru Camera Deputaților în Bacău, urmărit penal, Mircea Manolache, candidat pentru Senat în Iași, urmărit penal, Aurel Olărean, candidat pentru Senat în Suceava, trimis în judecată.

Liberalii au și ei pe liste câteva persoane care au avut probleme cu legea.

Candidatul PNL la Camera Deputaților, în Botoșani, Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat, în aprilie 2012, la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Condamnarea primită cu doar câteva luni înainte de alegerile din 9 decembrie 2012 nu l-a împiedicat pe Verginel Gireadă să obțină un mandat de deputat, așa cum se pare că nu l-a împiedicat nici anul acesta să aspire la reînnoirea mandatului în Parlamentul Românie, în ciuda obiectivului anunțat de PNL de ”schimbare a clasei politice”.

Candidatul PNL la Senat care ocupă locul doi pe lista PNL Prahova, actualul deputat Virgil Guran, a fost condamnat de Judecătoria Turda în anul 2005 la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senținta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj, a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.

Victor Paul Dobre (Galați) urma să fie cercetat de procurori în Dosarul „Referendumul”, pentru că i-a cerut șefului de la Direcția de Evidență a Populației să revină asupra cifrei alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente și a trimis o nouă adresă către Curtea Constituțională. Colegii săi deputați l-au salvat însă în 2012.

În plină campanie, senatorul liberal Marius Nicoară a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice.

Unul dintre cei mai controversați candidați PNL, fără a avea însă personal probleme cu legea, este Viorica Cherecheș, mama primarului arestat Cătălin Cherecheș, care va deschide lista PNL Maramureș pentru Camera Deputaților. PNL Maramureș a depus listele electorale la biroul de circumscripție, însoțit de reprezentanții Coaliției pentru Baia Mare care l-a susținut pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, arestat preventiv pentru luare de mită și care a obținut un nou mandat de primar la alegerile din 5 iunie. „În PNL judeci omul, nu familia, nu prietenii de pe scară. În Maramureș, ea este un om apreciat în comunitate și în lumea medicală. Da, fiul său este o persoană cu probleme, însă nu mi se pare normal să răspunzi pentru acțiunile copiilor tăi majori și vaccinați”, a justificat decizia președintele PNL Alina Gorghiu.

UDMR îl are pe listă pe Tánczos Barna, urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei.

PRU ”defilează” cu Sebastian Ghiță, cercetat penal în mai multe dosare, Gheorghe Nichita, judecat pentru luare de mită, Veronica Diaconu, condamnată la 6 ani de închisoare – decizia nefiind definitivă.

O ”campioană” a dosarelor penale este Elena Udrea, care vrea să se lupte cu ”sistemul” în continuare din poziția de deputat independent.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Codruța Sanfira, aniversare de vis la Abu Dhabi! Artista a împlinit 29 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?