Momentele-cheie din cariera lui Toni Greblă. De la directorul Patromin la judecător CCR, acum anchetat de DNA

Momentele-cheie din cariera lui Toni Greblă. De la directorul Patromin la judecător CCR, acum anchetat de DNA
Publicat: 22/01/2015, 18:29

Aducerea cu mandat la DNA a judecătorului CCR, fost senator PSD, Toni Greblă, sub acuzația de trafic de influență, a stârnit numeroase ipoteze, mai ales după ultimele declarații făcute de președintele Curții, Augustin Zegrean.

Întrebat dacă există o legătură între dosarul lui Toni Greblă și deciziile luate de Curtea Constituțională legea Big Brother, Zegrean a respins această variantă. „Nu cred și vreau să cred că este absolut întâmplător”, a precizat el.

Cu toate acestea, președintele CCR a spus că s-au făcut presiuni asupra instituției pe care o conduce, inclusiv din partea serviciilor de informații, asta după ce cu aproximativ 24 de ore înainte ca Toni Greblă să fie adus la DNA, Zegrean spunea că „personal, nu simte niciun fel de presiune”.

Cum a votat Toni Greblă cele trei proiecte ale serviciilor

Trei legi favorizate de serviciile de informații au fost picate de CCR, pe motive de neconstituționalitate. Ultima dintre acestea, legea privind securitatea cibernetică. Potrivit unor surse judiciare, decizia CCR a fost luată cu un scor de 8 la 1, însă cel care a votat împotrivă nu a fost Toni Greblă.

În cazul legii privind cartelele pre pay, care spune că acestea se pot achizționa numai cu buletinul, Toni Greblă, alături de judecătorii Petre Lăzăroiu și Tudorel Toader, s-au pronunțat în favoarea ei.

Cei trei au susținut punctul de vedere al autorităților, prin care fenomenul infracțional poate fi mai bine controlat cu cartelele pre-pay înregistrate oficial.

În ce privește prima lege „Big Brother”, privind reținerea datelor, Toni Greblă a votat invalidarea pentru neconstituționalitatea ei. Altfel spus judecătorul CCR a fost împotriva direcției dorite de SRI. Legea „Big Brother” se referă la obligația operatorilor telecom de a reține timp de 6 luni date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația, locația, etc.

Momentele-cheie din cariera lui Toni Greblă

Fost șef al Patromin (Asociația Patronală Minieră din România), în perioada 2004-2008, Toni Greblă a devenit cunoscut în 2008, când a fost ales senator PSD. Apogeul său însă, cel puțin pe plan local, a fost în 2010, când s-a „înrudit” cu Ion Bîrcină, un interlop al județului Gorj, cunoscut sub numele de Dan Goeru. La momentul respectiv, Toni Greblă a fost nașul lui Bîrcină, nuntă la care și-a făcut apariția cu elicopterul, în parcul din Târgu Jiu.

În primul său mandat de senator, Toni Greblă a fost președintele comisiei juridice, iar din 2012, de când a fost ales senator pentru a doua oară, a fost vicepreședinte al aceleiași comisii, susținând, în mai multe rânduri, eliminarea cvorumului de prezență sau reducerea lui în cazul referendumului pentru demisia președintelui.

De altfel, la momentul suspendării lui Traian Băsescu din 2012, Toni Greblă a fost cel care a citit, în plenul reunit, propunerea de suspendare din funcție a șefului statului de atunci.

Piedica din calea USL la momentul respectiv a fost însă Curtea Constituțională, care a invalidat referendumul de suspendare din iulie 2012, tocmai pe motiv că nu a fost atins cvorumul de prezență. O decizie care a fost anticipată însă chiar de Toni Greblă. În așteptarea deciziei Curții, acesta, încă senator, a spus că verdictul magistraților va fi de invalidare a referendumului. „USL nu mai are ce face în acest moment”, a spus, în august 2012.

Nominalizarea lui Greblă la CCR

După mai bine de un an, a venit un moment și mai bun pentru senatorul PSD. Odată cu plecarea Iuliei Motoc, judecător CCR la momentul respectiv, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, PSD avea dreptul să facă o propunere în locul ei. În prima fază, în cărți pentru un post la CCR era un alt senator PSD, Ioan Chelaru, deși această propunere nu a fost făcută oficială. Într-o etapă ulterioară, numele fostului avocat al lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaș, a fost vehiculat, PSD făcând o propunere oficială în acest sens.

La scurt timp însă, în presa internațională au apărut o serie de articole privind declarațiile antisemite făcute de Bolcaș. De altfel, și președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a criticat din aceleași motive, spunând că nu va uita niciodată „disprețul pe care îl are pentru statul de drept și problemele de antisemitism demonstrate”.

Pe fondul acestor turbulențe, Lucian Bolcaș „s-a retras” din cursa pentru CCR. Abia atunci a apărut și numele lui Toni Greblă, ca variantă pentru Curte.

Acesta a devenit oficial judecător al Curții Constituționale pe 18 decembrie, iar mandatul său se va încheia pe 15 iunie 2019.

Băsescu, entuziasmat de numirea lui Greblă la CCR

În timp ce pe Lucian Bolcaș l-a criticat aspru, varianta Greblă la CCR i-a surâs lui Băsescu.

„În primul rând felicitări pentru numire”, i-a transmis acesta fostului pesedist, căruia i-a programat jurământul a doua zi după votul din Senat, în condițiile în care anunțase că, dacă postul va fi ocupat de Lucian Bolcaș, primul ales de PSD, nu îi va gira învestitura.

În cazul lui Greblă, Băsescu s-a arătat „convins” că intrarea sa la Curte „este un câștig”.

„CCR s-a dovedit în ultimii ani a fi, până la urmă, un centru de echilibru al instituțiilor statului, un centru care a reglat echilibrele și care a permis României să avanseze. Am convingerea că prezența dumneavoastră la Curtea Constituțională este un câștig. Vă felicit și vă doresc mult succes!”, a mai spus Băsescu, la finele lui 2013.

De amintit și faptul că Victor Ponta s-a retras de la Cotroceni înainte ca Toni Greblă să depună jurământul de învestitură.

Proiecte ale PSD, picate la CCR

Scăpat de scandalurile din Parlament, asta pentru că în decembrie 2013 apele erau tulburi din cauza modificărilor aduse la Codul Penal, raportului favorabil păe legea amnistiei și grațierii, dar și proiectul de exploatare de la Roșia Montană (comisie specială din care a făcut parte), Toni Greblă ajungea la liniștea de la CCR.

Prima sa decizie a fost chiar pe modificările făcute Codului Penal, decizând alături de ceilalți opt judecători de la Curte, că sunt neconsituționale. O decizie împotriva proiectelor PSD, după cum s-a observat.

Un alt proiect „de suflet” al pesediștilor, descentralizarea, a picat la Curte tot cu Toni Greblă judecător, cu unanimitate de voturi.

Dosarul Toni Greblă

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă într-un dosar de corupție, fiind acuzat că a primit mită sub diverse forme (utilizarea unui BMW S5, rochii, materiale de propagandă electorală) din partea lui Ion Bîrcină, afacerit local și finul său.

În schimbul foloaselor, procurorii spun că Toni Greblă și-ar fi folosit influența în beneficiul lui Bîrcină. Judecătorul CCR este acuzat și de faptul că ar fi intermediat pentru Bîrcină și o afacere cu exporturi în Federația Rusă, produsele exportate fiind sub ebmargoul impus de ruși. Toni Greblă a negat toate aceste acuzații.

În același dosar, s-a început urmărirea penală și a deputaților PSD Iulian Iancu și Lucian Șova, ambii chemați la audieri în cursul zilei de joi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
„De ce, Doamne, mi-ai luat sensul vieții?” Igor Cuciuc, distrus de durere după ce și-a...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...