Monarhie sau republică? Primul lider PSD care ia în calcul un referendum. Reacția lui Tăriceanu

Monarhie sau republică? Primul lider PSD care ia în calcul un referendum. Reacția lui Tăriceanu
Publicat: 18/12/2017, 15:51

Solicitat să comenteze dacă proiectul de lege privind Casa Regală ar trebui discutat în Parlament în regim de urgență, Bădălău a precizat: „ Ar trebui discutat, mai ales că am văzut că în media sunt deja extrem de mulți simpatizanți, poate și un referendum vizavi de sistemul ăsta președinție-monarhie, totul e posibil”.

Întrebat dacă se poate face un referendum monarhie versus republică, Bădălău a spus că el este republican, întrucât așa s-a născut și că a cunoscut din cărți despre regalitatea din România.

„Dar cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta. Nu e un lucru rău, ținând cont că țările care au monarhii sunt țări dezvoltate”, a adăugat Bădălău.

El a spus că aceste referendum despre republică versus monarhie este „un proiect de viitor la care și politicienii împreună cu președintele și foarte mulți factori trebuie să se așeze la masă să discute”, nefiind „un proiect care să-l vânturăm pe stradă”.

Întrebat dacă aceste referendum poate avea loc anul viitor, Bădălău a răspuns: „Sigur, totul e posibil. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradițională, putem face și o asemenea întrebare către popor”.

El a arătat că PSD nu exclude ca un astfel de referendum să aibă loc: „Am spus că noi ca partid nu excludem, eu cel puțin nu exclud. Am discutat cu foarte mulți colegi, e normal să întrebăm poporul. Nu am discutat cu președintele partidului despre acest lucru”, a mai spus Bădălău.

Tăriceanu:Trebuie să reunim acele forțe care sunt favorabile

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că opțiunile sale monarhice sunt cunoscute, dar că un referendum trebuie precedat de o amplă dezbatere în timpul căreia cetățenii să fie convinși de utilitatea schimbării formei de guvernământ.

„Organizarea unui referendum presupune întâi o dezbatere și cred că în special pe acest subiect e nevoie nu numai de o dezbatere, ci și de a cântări foarte bine argumentele în favoarea organizării unui referendum. Sunt convins că în ultima perioadă simpatia pentru Casa Regală, iar acest lucru l-am văzut încă din 2011, când a venit Regele Mihai în Parlament, simpatia pentru Casa Regală a crescut foarte mult și încrederea românilor în forma de guvernământ denumită monarhia constituțională. Cred că un astfel de subiect merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societății, dar trebuie să reunim acele forțe care sunt favorabile și să convingem cât mai mulți dintre cetățeni cu privire la utilitatea schimbării formei de guvernământ. Acest lucru, în cazul în care subiectul va deveni unul de interes, putem să demarăm aceste discuții anul viitor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că opțiunile sale monarhice sunt cunoscute.

„E interesant de analizat sistemul constituțional românesc, hibrid, care are sădite în el germenii conflictului. Acest paralelism de putere executivă între Guvern și președinte a dus permanent la tensiuni, la conflicte. Suntem una dintre puținele țări din Europa care fac o excepție de la regula democrațiilor parlamentare, unde președintele joacă un rol nu simboloc, ci mai degrabă de reprezentare. La noi este această problemă permanentă pe care va trebui să avem curajul să o abordăm, pentru că altfel energiile societății într-o măsură importantă sunt consumate pe dezbateri sterile”, a adăugat Tăriceanu.

El a mai spus că monarhia constituțională are avantajul că situează monarhul deasupra și în afara jocului politic și a partidelor politice, ceea ce în cazul sistemului din România „nu este cazul”.

„Președintele, în loc să fie arbitru, preferă tot timpul să fie un jucător care, în loc să-și îndeplinească rolul constituțional de a media între puterile statului, își pierde credibilitatea. (Referendumul -n.r.) Nu trebuie organizat oricum. În primul rând, trebuie să vedem ce zice Constituția. Sigur că un astfel de referendum trebuie decis în momentul în care există ori o majoritate consitentă ori se realizează un consens general”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar