Solicitat să comenteze dacă proiectul de lege privind Casa Regală ar trebui discutat în Parlament în regim de urgență, Bădălău a precizat: „ Ar trebui discutat, mai ales că am văzut că în media sunt deja extrem de mulți simpatizanți, poate și un referendum vizavi de sistemul ăsta președinție-monarhie, totul e posibil”.
Întrebat dacă se poate face un referendum monarhie versus republică, Bădălău a spus că el este republican, întrucât așa s-a născut și că a cunoscut din cărți despre regalitatea din România.
„Dar cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta. Nu e un lucru rău, ținând cont că țările care au monarhii sunt țări dezvoltate”, a adăugat Bădălău.
El a spus că aceste referendum despre republică versus monarhie este „un proiect de viitor la care și politicienii împreună cu președintele și foarte mulți factori trebuie să se așeze la masă să discute”, nefiind „un proiect care să-l vânturăm pe stradă”.
Întrebat dacă aceste referendum poate avea loc anul viitor, Bădălău a răspuns: „Sigur, totul e posibil. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradițională, putem face și o asemenea întrebare către popor”.
El a arătat că PSD nu exclude ca un astfel de referendum să aibă loc: „Am spus că noi ca partid nu excludem, eu cel puțin nu exclud. Am discutat cu foarte mulți colegi, e normal să întrebăm poporul. Nu am discutat cu președintele partidului despre acest lucru”, a mai spus Bădălău.
Tăriceanu: Trebuie să reunim acele forțe care sunt favorabile
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că opțiunile sale monarhice sunt cunoscute, dar că un referendum trebuie precedat de o amplă dezbatere în timpul căreia cetățenii să fie convinși de utilitatea schimbării formei de guvernământ.
„Organizarea unui referendum presupune întâi o dezbatere și cred că în special pe acest subiect e nevoie nu numai de o dezbatere, ci și de a cântări foarte bine argumentele în favoarea organizării unui referendum. Sunt convins că în ultima perioadă simpatia pentru Casa Regală, iar acest lucru l-am văzut încă din 2011, când a venit Regele Mihai în Parlament, simpatia pentru Casa Regală a crescut foarte mult și încrederea românilor în forma de guvernământ denumită monarhia constituțională. Cred că un astfel de subiect merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societății, dar trebuie să reunim acele forțe care sunt favorabile și să convingem cât mai mulți dintre cetățeni cu privire la utilitatea schimbării formei de guvernământ. Acest lucru, în cazul în care subiectul va deveni unul de interes, putem să demarăm aceste discuții anul viitor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că opțiunile sale monarhice sunt cunoscute.
„E interesant de analizat sistemul constituțional românesc, hibrid, care are sădite în el germenii conflictului. Acest paralelism de putere executivă între Guvern și președinte a dus permanent la tensiuni, la conflicte. Suntem una dintre puținele țări din Europa care fac o excepție de la regula democrațiilor parlamentare, unde președintele joacă un rol nu simboloc, ci mai degrabă de reprezentare. La noi este această problemă permanentă pe care va trebui să avem curajul să o abordăm, pentru că altfel energiile societății într-o măsură importantă sunt consumate pe dezbateri sterile”, a adăugat Tăriceanu.
El a mai spus că monarhia constituțională are avantajul că situează monarhul deasupra și în afara jocului politic și a partidelor politice, ceea ce în cazul sistemului din România „nu este cazul”.
„Președintele, în loc să fie arbitru, preferă tot timpul să fie un jucător care, în loc să-și îndeplinească rolul constituțional de a media între puterile statului, își pierde credibilitatea. (Referendumul -n.r.) Nu trebuie organizat oricum. În primul rând, trebuie să vedem ce zice Constituția. Sigur că un astfel de referendum trebuie decis în momentul în care există ori o majoritate consitentă ori se realizează un consens general”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.