Prima pagină » Știri politice » Monica Macovei a SABOTAT unanimitatea lui Vasile Blaga la nunta cu liberalii. „Strigături” care nu s-au văzut la TV

Monica Macovei a SABOTAT unanimitatea lui Vasile Blaga la nunta cu liberalii. „Strigături” care nu s-au văzut la TV

Aflată în conflict cu liderii PDL pentru candidatura laa prezidențiale, Monica Macovei a cerut să vorbească la Convenție, dar nu i s-a dat cuvântul. La votul pentru fuziunea cu PNL. Macovei s-a abținut.

PDL a venit să-și voteze moartea și, dacă mai e timp, învierea. Înfierbântați și plictisiți, delegații din județe ridică mecanic mâinile aprobând pe bandă rulantă tot ce vrea partidul. E prima lor Convenție fără Traian Băsescu, dar nimeni nu se-animă să îl pomenească. Până și imnul României se oprește înainte de strofa, celebră, cu Traian. Doar umbra Elenei Udrea mai bântuie pe scenă, prin discursuri lugubre, dar nu și prin poșete. Plecată să-și facă alt partid, Udrea n-a lăsat urmașelor nici măcar admirația pentru Hermes.

În primul rând de delegați, Monica Macovei și-a pus taiorul negru și așteaptă. Ajuns la microfon, Vasile Blaga rezumă trecutul: „Ați luptat, am scos un scor bun – putea și fi mai bun. Dar, în condițiile în care ne-am luptat cu toată lumea, inclusiv cu foști colegi de-ai noștri, a fost un scor bun”, se scuză parcă.

Monica Mavovei privește rece. Nu îl aplaudă, nici nu ridică mâna, când pedeliștii sar toți, ca din praștie, să se unească cu FC. Patru dialoguri esențiale trec neobservate.

Dialogul întâi: Macovei – MRU

Minipartidul senatorului MRU se lasă însă așteptat. Intră cu greu, să își ocupe scaunele, dar pune mâna repede pe microfon.

„Victor Ponta este suma tuturor defectelor și neputințelor noastre.El este întruchiparea unui eșec al conștiințelor noastre, obosite în a mai face deosebirea între bine și rău, între minciună și adevăr”. Adevărat sau fals, itinerariile filosofice ale lui MRU fac fețe pedeliste să cadă în visare.

Lui Macovei, nu-i mișcă niciun mușchi.

„Viața politică a lui Victor Ponta se va încheia în acest an”.  Răcoriți de mapele făcute pe loc evantaie, delegații au prins, acum, ideea. Pauza lui MRU cere aplauze, PDL-iștii uită de „fiți ungurenii mei” și i le dau. „Îmi voi pune toată puterea în slujba PDL”, se arată Ungureanu recunoscător, tardiv.

Macovei își lasă din reflex capul pe spate și râde. Își scoate un pix și începe să scrie. Partidul, prin reprezenatanții săi, i-au promis dinainte microfonul. Să-l ia, să-și testeze susținerea, apoi să meargă mai departe.

Dar, până atunci, MRU, încă la tribună, vrea să-și câștige carnetul de la PDL prin empatie. „Doar cei care ne-au fost prieteni doar la bine, nu și la greu nu se găsesc azi aici. Foarte bine! Construim cu adevăratele caractere. Unirea face puterea”, mai spune, cât să le smulgă, fără mult efort, până la ultimele aplauze cinstite. Ei i le dau. Dar Macovei nu îi urmează.


Monica Macovei, la ultima Convenție a PDL. Foto: Codrin Prisecaru // Mediafax Foto

Urcați pe valul împăcării, pedeliștii votează, nerăbdători să se întoarcă acasă, fuziunea prin absorbție cu Forța Civică. Monica Macovei nu e nici pentru, nici împotrivă. Nici la abțineri nu ridică mâna. „Unanimitate!”, strigă vesel de la microfon Gheorghe Flutur. Și merge mai departe: „Declar închisă ședința comună. Cine a aspus că nu suntem eficienți?”

Dialogul al doilea: Macovei – Blaga

Noul PDL, mai dodoloț, cu o viață de o oră, face o pauză de vot. Vorbește Blaga, și președinte, și sărbătorit: „Singuri suntem buni, suntem frumoși, dar nu vom reuși să învingem PSD. Nu e o mărturisire a neputinței, ci o constatare obiectivă. Cele mai bune soluții sunt…” În sală, entuziasmul clachează încă de la ușă. „Nu mai este cale de întors”, anunță, însă, sobru Blaga. „Dacă unii vor prelungirea alianței și vor să torpileze fuziunea, aceia pariază greșit”, tună ca aruncând cu gloanțe oarbe.

Cu gesturi bruște, Monica Macovei dă din picior. A iritație, a neîncredere, a nerăbdare.

De pe scenă, PDL-știi împart deja funcții iluzorii: un partid primește Președinția, celălalt Primul-Ministru. Entuziasmul – garantat. E timpul votului pentru unire.

Gheorghe Flutur numără: „Cine este pentru? Împotrivă? Nimeni”. Șase, însă, se abțin. Monica Macovei e printre ei. Unanimitatea nu mai poate fi declarată, vesel, de la microfon.

Dialogul al treilea: Macovei – Flutur

Voturi după voturi, aprobări peste decizii deja luate trec formal pe sub ochii delegaților încinși. Neașteptat, același Gheorghe Flutur iese din scenariu. „Dacă dorește cineva să aibă întervenții pe această problemă a statutului”, zice didactic, sobru, democrat.

Din public, Macovei se cere la tribună. „Vreți să vorbiți?”, se consemnează, de la microfon, mirarea. „Da”, zice autoarea contra-unanimmității, „dar nu despre statut”. Obține amânarea: „Eu vă întreb de statut. Deci mergem mai departe”.

Noul statut, firește, se aprobă. Două abțineri, ca de nicăieri, fac însă praf, iar, unanimitatea. Una e, iarăși, a Monicăi Macovei.

Dialogul al patrulea: Macovei – Predoiu

În afara „problemei statutului”, primește microfonul omul numărul doi al zilei. „Că-tă-lin, Că-tă-lin”, îl aclamă sala în picioare pe încă prezidențiabilul Predoiu, scenariu rezervat cândva doar lui Traian Băsescu.

Rămasă îndelung pe scaun, Monica Macovei se ridică cu greu spre final, înaite ca partidul, animat ca la supermarket în Vinerea Neagră, să i se rostogolească pe umeri.


Monica Macovei, în timpul aclarării lui Cătălin Predoiu la Convenția PDL. Foto: Codrin Prisecaru // Mediafax Foto

În ei, încă prezidențiabilul se vede ca-n oglindă. „Dragi colegi, marile adevăruri sunt întotdeauna simple. Fărâmițarea dreptei și orgolii personale pun în pericol România și creează premisa unei Românii oferite pe tavă PSD și lui Victor Ponta”, o spune sacadat, ca pentru ea.

Lor, le promite apoi, strigând, „și Cotroceniul și Guvernul”. Căzut în Opoziție și la 12%, partidul se înfoaie, din nou, și se ridică în picioare. Cu bărbia ridicată din palme, Monica Macovei îi urmează tardiv și forțat. În loc de aplauze, își împreunează, aproape sfidător, mâinile la spate, se întoarce spre ei și îi privește lung. Sunt 2000 dintre cei care n-o vor susține.

„Unanimitate”, strigă din nou Flutur după un vot căruia nimeni îi mai ține șirul. O voce timidă îl întrerupe: „A fost și o abținere”. „Biiiine, să se consemneze”, își înghite secretarul general dezarmarea, acoperind discret, cu dreapta, microfonul.

Până la final, Monica Macovei pare obosită. Doi soli, Lucian Bode și Radu F Alexandru, coboară de pe scenă, abordând-o. La ultima ridicare de mâini, protocolul noii alianțe, ACL, nu mai are opozanți. Gheorghe Flutur răsuflă ușurat: „Unanimitate. Doamne-ajută! Mergem mai departe, dragi colegi!”


Monica Macovei,de vorbă cu Lucian Bode, în timpul discursurilor. Foto: Codrin Prisecaru // Mediafax Foto

Fără chef și fără apă, PDL-știi merg mai departe, spre PNL, fără ca Monica Macovei să le mai spună, ce-și tot notase, de la tribună. Iese cu valul și nu se mai întoarce. În urmă, se naște marele Partid Național Liberal.

Din covoarele persane grele, strânse în suluri mari la marginea sălii pentru momentul festiv al dreptei unite, ies molii, una câte una.

 

Autor

Citește și