„După demisie și retragere, Victor Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituția și a mințit atâția ani”, adaugă Macovei într-o declarație remisă marți agenției MEDIAFAX.
Monica Macovei precizează că, potrivit Constituției, Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie și ofițer SIE, între cele două funcții existând o incompatibilitate, prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituția în vigoare și la art. 131 alin. 2 din Constituția în vigoare între 1991 și 2003.
„Ponta și cei din SIE, care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituția, trebuie să răspundă”, continuă Macovei.
Ea consideră că mai multe întrebări apar după dezvăluirea făcută de președinte, cum ar fi ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit și care, probabil, spiona aliații occidentali ai României
„Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care intervine în favoarea unei companii rusești suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani la indicațiile ambasadorului rus? Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care a cedat total inexplicabil, printr-o inginerie financiară, către Kaz Munai Gaz, 400 de milioane de dolari pe care compania îi datora statului român? Ce încredere să aibă românii și partenerii NATO în el ca prim-ministru sau președinte? Îl au rușii la mână cu ceva pe ofițerul Ponta? Sau Ponta e un simplu șpăgar? Poate fi prim-ministru sau candidat la Președinție un astfel de om?”, sunt celelalte întrebări lansate de Monica Macovei.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională” și „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.
Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost și ofițer acoperit și procuror nu este o ilegalitate, președintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituțională”.
Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofițeri acoperiți în Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituția să-i numesc și n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofițer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Și chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofițer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezerviști acoperiți”, a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.
„Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.
Șeful statului a explicat că „neliniștea” i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofițer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns și pe urmă discuțiile din presă”, a mai spus Băsescu.