MORALA retragerii lui Iohannis de la NATO: E bine câteodată să vedem imaginea mai mare/„Soarta NATO e mult mai importantă decât soarta mea politică”

Publicat: 10 07. 2024, 19:19
Actualizat: 10 07. 2024, 19:29

This browser does not support the video element.

De la Summitul NATO, președintele României, Klaus Iohannis, comentează retragerea sa din cursa pentru funcția de secretar general al Alianței. 

În conferința pre presă dinaintea Summitului, Iohannis mărturisește motivul pentru care a decis retragerea din cursă.

Nu aș vrea să intru în detalii, deoarece ar trebui să dezvălui cum s-au poziționat unii și alții, eu nu fac așa ceva. Au fost discuții informale… în final am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică, a spus Iohannis.ă, răspunde președintele invitat să detalieze momentul „surprinzător” al anunțului, privind candidatura.

Iohannis precizează că a avut negocieri „interesante”, în discuții unu la unu cu parteneri din Alianță. Însă, morala candidaturii sale este: este bine câteodată să vedem imaginea mai mare!

Au fost negocieri interesante, au fost discuții pe care le-am purtat și pe care le-aș clasifica ca foarte bune, deci foarte deschise, informale au fost toate discuțiile, unu la unu și, în final, am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică.

Și, înainte să existe o concluzie finală generală, am decis, în consecință, să mă retrag din cursă pentru a permite numirea unui secretar general NATO, înainte de acest summit.

Cred că este bine câteodată să vedem imaginea mai mare și să acționăm în consecință, declară Iohannis.

Președintele României a refuzat să spună dacă în prezent se discută despre o funcție pentru el în structurile internaționale.

„Asta va arăta viitorul”, a precizat Iohannis.

Președintele României a anunțat pe 12 martie că își înscrie candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Iar pe 20 iunie, după ședința CSAT, Administrația Prezidențială a transmis că Iohannis s-a retras din cursă.

În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației, arată sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Decizii CRUCIALE în ședința PSD de vineri. Social-democrații iau primele hotărâri în privința candidatului la prezidențiale

Președintele SENATULUI României la Washington: Zilele acestea, se iau DECIZII cruciale, de care depinde viitorul nostru