Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost RESPINSĂ
Votul pe marginea moțiunii de cenzură inițiate de PNL și USR s-a încheiat, iar moțiunea a fost respinsă, cu 161 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 33 de voturi anulate. Pentru ca Guvernul Grindeanu să pice , inițiativa avea nevoie de 233 de voturi favorabile. Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR au decis să nu treacă pe la urne, rămânând, totuși, în sala de plen.
La finalul votului, premierul Sorin Grindeanu a declarat că, odată cu acest rezultat, Executivul a fost reconfirmat și a subliniat că, încă o dată, el a invitat la dialog șii transparență și că, în ciuda diferențelor de opinie, s-a ajuns la concluzia unanimă că astfel de proiecte legislative ar trebui să fie dezbătute în Parlament.
„Guvernul a fost reconfirmat. Eu am invitat la dialog, transparență, tot ceea ce înseamnă un mers normal în România. Unii dintre cei care au vorbit au înțeles apelul meu, sper să se întâmple așa și în viitor. Din punctul de vedere al guvernului, lucrurile vor sta de acum încolo în acest mod transparent, care va aduce dialogul în actul de decizie de la guverrn. A fost un numitor comun legat de dezbaterile pe legile justiției, de modificare a Codurilor Penale. Fie că au fost argumente pro și contra, cam toată lumea a fost de acord căă aceste lucruri ar trebui să se întâmple în Parlament”, a spus primul ministru.
Întrebat ce părere are despre faptul că parlamentarii PSD, ALDE și UDMR s-au abținut de la vot, premierul a răspuns că dacă ar fi mers la vot, probabil că lucrurile ar fi fost fără echivoc, dar că îi înțelege, întrucât aceștia i-au transmis că și-au afirmat o dată susținerea pentru Guvern în urmă cu o lună și acum nu văd substanța acestei moțiuni.
„Eu am văzut, nu sunt parlamentar, nici n-aș vrea să vorbesc în numele lor, i-am întrebat și eu de ce, au zis că ei au mai votat o dată acum 40 de zile pentru acest guvern, că moțiunea nu mai are substanță și atunci nu are rost. Liderii de grup de la Camera, de la Senat probabil că pot să vă spună mai multe despre de ce au adoptat această opțiune. Recunosc că dacă ar fi mers la vot, lucrurile erau, poate, fără echivoc. Dar înțeleg și argumentele pe care dânșii ni le-au spus”, a precizat Grindeanu.
La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a explicat că parlamentarii social-democrați au decis să nu voteze pentru că nu au văzut obiectul moțiunii, din moment ce aceasta a fost depusă într-un anumit context, care acum s-a schimbat. Întrebat ce părere are despre decizia CCR referitoare la sesizările pe OUG 13, șeful PSD a subliniat lucrul care i s-a părut cel mai important: că guvernul „a acționat legal”.
„Acolo am citit ceva foarte important: Guvernul a acționat legal, ceea ce e un lucru foarte important, dincolo de discuțiile pe fond. Aștept și decizia de mâine, înțeleg că și Călin Popescu Tăriceanu a sesizat CCR, este o instituție de la care toată lumea așteaptă aceste decizii, dincolo de discursuri, de frustrări, deciziile Curții sunt importante și trebuie respectate”, a spus Dragnea. Întrebat dacă Executivul a acționat și moral, nu doar legal, șeful PSD a evitat să răspundă, arătând că se discuta despre decizia CCR, iar concluzia sa rămâne aceeași, că este vorba despre gestionarea greșită a comunicării.
Întrebat dacă în privința ministrului Justiției se schimbă ceva odată cu hotărârea Curții, Dragnea a replicat că este o discuție care va avea loc între Iordache și premier și a recunoscut că a discutat cu Grindeanu despre acest aspect, rugându-l să-i spună întâi care este decizia sa. Despre votul social-democraților în privința OUG 14, ordonanța care abrogă OUG 13, președintele PSD a răspuns că personal va vota pentru anularea OUG 13 și speră ca ceilalți membri ai partidului să țină cont de hotărârea lui.
„Liderii din teritoriu au fost nemulțumiți de faptul că se încearcă ca Guvernul să fie picat, au sesizat întâi la președintele Iohannis acest lucru și la oamenii din stradă. (…) Anunț acum că decizia mea va fi asta, ca OUG 13 să fie abrogată, sper ca ceilalți să țină cont de decizia mea”, a spus Dragnea.
Întrebat ce a învățat, din punct de vedere politic, în ultimele zile, Liviu Dragnea a răspuns că nici măcar nu e vorba despre o chestiune politică: „Am spus mai devreme, orice măsură, dacă nu e explicată bine, poate genera efecte la care nu te gândești deloc”.
„Am folosit acest instrument decmoratic, pentru a încerca să rezolvăm o situație care a uimit și România și partenerii internaționali. Chiar dacă rezultatul votului a fost acesta și moțiunea nu a trecut, cred că vocea oamenilor trebuie ascultată. Și, din nefericire, schimbul de replici pe care l-am auzit astăzi în Parlament demonstrează că domnul Tăriceanu, chiar și domnul președinte, sunt rupți complet de ceea ce se întâmplă în țară. (…) Parlamentul se poate recredibiliza, trebuie să învățăm ceva din measjul străzii, din proteste, cred că tre sa existe o reacție față de uriața fraudă de încredere și față de ordonanța rușinoasă. Problema s-a mutat de la Guvern la Parlament, dar fondul nu este rezolvat. Românii nu au garanția că astfel de decizii nu se vor mai repeta”, a transmis Turcan.
Înaintea votului pe moțiunea inițiată de PNL și USR, Sorin Grindeanu a susținut un discurs în care le-a cerut parlamentarilor să respingă inițiativa, solicitându-le un „vot de încredere”, așa cum i-au acordat la învestire, ținând să specifice că acum are mai mult experiență. Premierul i-a taxat pe cei din opoziție, spunând că se aștepta ca PNL să acționeze cu mai mult profesionalism în această situație, nu să-l trimită pe Cătălin Predoiu să susțină documentul, și amintind și de parlamentarul USR care ar fi adormit ieri în timpul dezbaterii pe buget. Primul ministru a comentat și discursul de ieri al lui Klaus Iohannis, arătând că, dincolo de „lozinci”, a reieșit dorința președintelui de a-și instala din nou „Guvernul meu”.
Cele mai importante declarații ale premierului Sorin Grindeanu:
– Ieri în Parlament am aprobat bugetul pentru 2017, vă mulțumesc cu această ocazie pentru efortul depus în aceste zile. Știu că nu a fost ușor.
– Avem un buget care aduce prosperitate și dezvoltare românilor, avem toate pârghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care românii l-au votat în proporție covârșitoare.
– Opoziția a depus o moțiune de cenzură, este dreptul constituțional al colegilor noștri. E greu să nu remarc totuși că această moțiune nu-și mai are oobiectul. În primul rând mă aștepotam la o abordare profesionistă din partea PNL, dar au găsit de cuviință să-l trimită pe domnul Cătălin Predoiu să susțină această moțiune. Vorbim despre un ministru al Justiției care a coordonat realizarea Codului Penal și de Procedură, pe care CCR le-a amendat. Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba despre ordonanță pe grațiere. Cred că cineva din interiorul PNL cu mai multă comepetență putea să susțină această moțiune.
– Referitor la cei de la USR, poate lipsa de experiență i-a făcut să se asocieze cu un partid pe care până mai ieri îl criticau. Aveam alte așteptări de la această nouă generație. Dar cred că dumnealor și-au propus să salveze România prin somn, altfel nu înțeleg cum poți să adormi când se votează bugetul României. Cred că astăzi domnul Nicușor Dan și-a făcut temele și știe ce vrea să spună.
– Ați auzit discursul de ieri al președintelui Klaus Iohannis. Dincolo de lozinici,cred că a reieșit dorința domnului președinte de a pune iar „Guvernul meu”. Vă rog să nu acceptați acest joc și să nu mai cădeți încă o dată în această capcană. Sper ca astăzi să tranșam lucrurile și să ne întoarcem la treabă. E timpul să ne întoarcem la ce avem de făcut pentru oameni. (…) Acum o lună ați votat și mi-ați dat o mare responsabilitate, să conduc. Acum sunt aici să vă spun că ne asumăm integral ceeea ce e scris în programul de guvernare.
-Am asistat la evenimentele din ultimile zile, chiar din sediul guvernului. Oamenii au tot dreptul să-și strige în stradă nemulțumirea. (…) Am văzut foarte multă creativitate, atât pe pancarte cât și pe Faacebook, multe mesaje, unele de susținere, altele, desigur, critice.
– Voi accepta întotdeauna criticile, dar nu ura revărsată asupra familiei și a copiilor. Mă așteptam ca ieri discursul președintelui Iohannis să meargă în această direcție a toleranței, pentru că deja s-a ajuns prea departe. Avem soții, avem copii. (…) Nu ura, ci rațiunea și dialogul trebuie să primeze. Aș dori să mulțumesc liderilor de opinie și instituțiilor media care s-au exprimat în direcția toleranței și a dialogului. Acum este momentul să găsim lucrurile care ne apropie. Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români.
– Vă asigur că am înțeles pe deplin toată furia pe care OUG 13 a generat-o, o parte din țară, ne-a transmis că nu înțelege binele general pe care îl face această oug, de acea am convocat guvernul și am abrogat-o. Nu voi mai accepta nicio inițiativă de acest gen, e nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, iar acest lucru se poate face în Parlament.
– Guvernul va susține în continuare lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept. Vă promit că acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului și al consultării publice pe marile subiecte,. E singura modalitate pentru a merge mai departe împredună ca națiune.
– Acum o lună îmi dădeați tot aici în Parlament votul de încredere. Și acum, ca și atunci, vă rog să aveti încredere, cred ca am mai multă experiență, așa că acum vă rog să respingeți această moțiune.
După Sorin Grindeanu, în plen a vorbit și liderul PSD, Liviu Dragnea, care la final a fost aplaudat de parlamentarii social-democrați. Președintele Camerei Deputaților a catalogat moțiunea PNL și USR drept „politicianistă, ipocrită, inutilă” și i-a acuzat pe cei din opoziție și pe președinte că vor să continue campania electorală, cerând încă o dată ca Executivul să fie lăsat să guverneze.
Discursul lui Liviu Dragnea în plenul Parlamentului:
– Tot cu privire la adoptarea acelei OUG am văzut la mulți alții după ce s-a făcut publică stenograma că nu au fost puse în practică toate deciziile CCR. Cum și-a permis acel Guvern să stabilească care dintre deciziile CCR să fie puse în practică și la decizia cui (….) M-aș fi așteptat de la politicienii din PNL la mai multă înțelepciune (…) Au depus o moțiune politcianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă nemulțumirea că au pierdut alegerile.
– Mă întreb pentru ce au depus PNL și USR această moțiune? Pentru ca Guvernul Grindeanu să nu mai mărească pensiile, salariile? Acest guvern a facut într-o lună cât nu a facut Guvernul Cioloș într-un an.
– Cât credeți că veți mai duce această bătălie? (….) Acest Guvern vrea să guverneze, lăsați Guvernul să guverneze.
– Guvernul a înțeles mesajul celor care au ieșit în stradă (…) așteptăm de la Palament, de la colegii din opoziție, o invitație de a se reface aceste legi aici în Parlament. Cred că sunteți conștienți că dacă Guvernul nu a adoptat aceste modificari, ele nu trebuie facute (…) Cine își asumă răspunderea? (…)
– Vă puteți ridica împotriva PSD, dar nu vă puteți ridica împotriva interesului românilor (…) am înțeles că vreți și dumneavoastră și președintele să continuați campania electorală (…) Noi considerăm că alegerile s-au încheiat și e vremea pentru a guverna.
În plen a urmat și replica celor din opoziție, prima care a luat cuvântul fiind președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. Liderul liberal a transmis de la microfonul central că singura soluție în acest moment este demisia de urgență a guvernului, pentru că frauda de încredere de la alegeri a devenit mai evidentă ca niciodată, iar salvarea „protejaților” PSD nu s-a regăsit în programul de guvernare.
Principalele idei susținute de Raluca Turcan:
– Salvarea protejaților voștri nu s-a găsit în programul de guvernare (….) Frauda de încredere de la alegeri a devenit mai evidentă ca niciodată (…)
– Un grup format din Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu a reușit să distrugă imaginea României (…) ce ați făcut în aceste zile arată disprețul față de regulile de bază ale democrației (….) niciun guvern nu poate dispune abuziv de prerogativa de legiferare (….) Nicicând în istoria României Moderne un guvern nu a îndrăznit să fie atât de fațiș complicele hoților (….)
– Din punct de vedere democratic, singura soluție, domnilor Dragnea, Grindeanu și Tăriceanu e demisia de urgență (….) Dacă ați fi avut respect față de români, ați fi plecat în secunda doi (….)
– Noi, PNL, considerăm că tratamentul egal în fața legii dă încredere românilor în propria țară și e cel mai important element de coeziune pentru statele democratice.
– Dragi colegi ai coaliției de guvernare, după cum știti, românii ajung la performanță când beneficiază de egalitate de tratament (….) Vă invit azi ca prin votul dumneavoastră să fiți alături de românii cinstiți. Ascultați vocea românilor care v-au votat, care nu v-au votat pentru a-l salva pe domnul Dragnea.
Imediat a urmat și discursul lui Nicușor Dan, liderul USR, care a susținut în plen că adevăratul vinovat pentru toată situația creată este Liviu Dragnea și că Grindeanu a fost un laș pentru că avea toate mijloacele să i se opună, dar nu a făcut-o. Astfel, premierul a pus interesele liderului de partid înaintea intereselor țării și a fost decredibiliazat iremediabil. Mai mult, Dan a susținut că un astfel de premier nu mai poate reprezenta România în fața partenerilor externi sau a investitorilor: „Vi-l închipuiți pe domnul prim ministru Grindeanu discutând de la egal la egal cu Angela Merkel pe marginea chestiunilor de siguranță națională? Nu, nu nu! Pentru că și-a pierdut încrederea”, i-a întrebat președintele USR pe colegii parlamentari.
Declarațiile lui Nicușor Dan:
– În România s-a prăduit banul public și nimeni nu a răspuns pentru asta. Cu mult efort, societatea noastră a reușit să creeze un mecanism prin care cei care au comis astfel de infracțiuni să răspundă. Ceea ce a făcut Guvernul Grindeanu la 1 noaptea a fost să vrea să șteargă acest efort și să aducă România în zona bunului plac.
– Știm cu toții că nu domnul Grindeanu a inițiat această ordonanță, ci domnul Liviu Dragnea care are un dosar penal, o condamnare, a inițiat această ordonanță. Domnul Grindeanu avea toate mijloacele să se opună, dar nu a făcut-o. A fost laș, a pus interesul șefului de partid înaintea intereselor țării. Am văzut cu toții stenogramele ședinței de guvern în care am citit stupefiați cum ministrul Justiției îl minte în față pe primul ministru. Un astfel de prim ministru și-a piedut încrederea.
– Vi-l închipuiți pe domnul prim ministru Grindeanu discutând de la egal la egal cu Angela Merkel pe marginea chestiunilor de siguranță națională? Nu, nu nu! Pentru că și-a pierdut încrederea.
– Investitorii, partenerii, au nevoie de încrederea prin care un guvern să nu vină să schimbe la 1 noaptea condițiile în care au venit să investească. De încredere au nevoie și băncile, și Comisia Europeană. Iar acest Guvern, din păcate, și-a pierdut încrederea.
O replică destul de acidă a venit și din partea UDMR, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, arătând că în România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept, pentru că legile nu sunt aplicate și respectate, iar separația puterilor în stat este o glumă proastă. Acesta a criticat legiferarea prin ordonanțe și prin asumare și a transmis că „România, din păcate, nu e guvernată și uneori pare a fi neguvernabilă”.
„Preocuparea noastră e dacă există separarea puterilor în stat sau este doar o ficțiune. Răspunsul meu este clar și vă spun cu profundă tristețe. În România este tot mai greu să spui că există stat de drept, și asta de ani de zile. Dacă legile nu sunt aplicate și respectate mai putem vorbi de stat de drept? Dacă de 5 ani, articole din Legea Educație nu sunt puse în aplicare și nu se sancționează… Cum să existe stat de drept dacă decizii CCR sunt doar texte scrise pe hârtie? Decizia CCR care stabilește că interceptările SRI nu pot fi făcute, dar ei deschid dosare pe interceptări făcut de SRI?! În CSAT au fost luate decizii prin care serviciile au fost cuplate cu organele de urmărire penală, iar deciziile nu sunt publice.
Statul de drept nu există pentru că separația puterilor în stat este o glumă proastă. De ani buni deciziile majore nu mai sunt luate de cei aleși. Există puteri care nu acceptă control, dar tuturor le place să dicteze decizii majore. România, din păcate, nu e guvernată și uneori pare a fi neguvernabilă. (…) Nu are cum să existe un stat de drept major când legiferarea se face prin asumare, prin ordonanțe. Ce se va întâmpla cu Guvernul Grindeanu nu mai are importanță deosebită, cu greșelile guvernului și neștiind ce vor să facă inițiatorii moțiunii dacă Guvernul pică, nu poți vota nici împotrivă și nici pentru. Cum va arăta țara noastră mâine depinde doar de noi, dacă nu stabilim un set de valori, dacă nu stabilim că, indiferent cine e la guvern, nu va folosi ordonanțele de urgență, vom pierde timp și compromite viitorul generațiilor care urmează. UDMR se va abține de la vot”, a spus Hunor înaintea votului pentru moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR.
De la microfonul central, Traian Băsescu a transmis un mesaj despre care a spus încă de la început că va face notă discordantă față de cele articulate de toți ceilalți vorbitori, referindu-se mai ales la definirea abuzului în serviciu, despre care consideră că este cel mai sensibil lucru din dezbaterea care a avut loc în ultimele zile. „V-aș da un element care pe mine mă preocupă: aflam din declarațiile doamnei procuror șef DNA, nu-i rostesc numele, să nu ceară drept la replică, că DNA are în lucru mii se dosar de abuz în serviciu, în afară de cei deja in instanță și cei condamnați. Știți ce înseamnă asta? Însumați toate dosarele de abuz în serviriciu din toate statele UE și nu știu dacă veți găsi 100 de astfel de dosare„, a argumentat Băsescu în plen.
Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:
– Vă mărturisesc că am urmărit cu mare atenție dezbaterea de azi. Voi face notă discordantă cu toți vorbitorii. O sa vorbesc pe documente (…..) Cel mai sensibil lucru al OUG 13 e cel legat de abuz in serviciu. Eu am avut dezbateri lungi pe tema abuzului in serviciu din Codul Penal.
– Dispozitivul hotărârii Curții, avem trei elemente fundamentale de care trebuie ținut cont. Unul este precizarea că încălcarea trebuie să fie încălcarea unei dispoziții exprese din lege și nu o chestiune de îndeplinire defectuoasă. Al doilea lucru este legeat de existența vătămării grave a intereslor unei persoane fizice sau juridice. Auzeam în dezbatere că dacă ai furat 5 lei trebuie să mergi la pușcărie. Nu! Rolul Codului Penal nu este să mergi la pușcărie, ci recuperarea pagubei. De ce trebuie să megem pe ideea că un om trebuie băgat în pușcărie pentru că a făcut o eroare?
– Aș merge puțin mai departe, sigur e greu de citit, e greu să faci politică, trebuie să citești mult. Am să vin la Comisia de la Veneția care în cazul unui proces din Estonia stabilește limitele abuzului în serivicu. Totuși, Estonia nu e departe, a utilizat aceeași definiție, cea sovietică, la fel ca noi.
– Și Comisia de la Veneția spune așa: asemenea prevederi penale generale sunt foarte problematice, atât cu privire la cerințele calitative, dar și alte cerințe fundamentale conform suveranității legislative, precum previzibilitatea și acuratețea juridică. Și încheie acest paragraf spunând: pe această bază, Comisia consideră ca prevederile naționale cu privire la abuzul în serviciu trebuie să fie invocate doar în cazul în care fapta este de natură gravă, cum ar fi încălcarea drepturilor fundamentale, iar noi am creat o lege prin care se încalcă drepturile fundamentale.
– V-aș da un element care pe mine mă preocupă: aflam din declarațiile doamnei procuror șef DNA, nu-i rostesc numele, să nu ceară drept la replică, că DNA are în lucru mii se dosar de abuz în serviciu, în afară de cei deja in instanță și cei condamnați. Știți ce înseamnă asta? Însumați toate dosarele de abuz în serviriciu din toate statele UE și nu știu dacă veți găsi 100 de astfel de dosare. Îngrijorarea mea este că definiția acestui articol din Codul Penal poate deveni un instument de punere sub control a oamenilor politici.
– Deci, atenție! Trebuie să fim atenți legat de libertatea noastră de a face politică și să nu creăm reglementări care să permită abuzul. Eu cred că am acoperit o parte din motivul moțiunii și am oferit o explicație care mi-aș dori să ajungă la români.
– În ceea ce privește moțiunea, și eu și PMP vom vota împotriva Guvernului și susținem prin vot mootiunea. Din mai multe motive: incapacitatea domnului prim ministru și a guvernului de a pregăti populația și de a explica necesitatea modificării Codului. Al doilea motiv: domnule Grindeanu, trebuie să vă hotărâți ce fel de Executiv suntem: unul în care știm că am vorbit cu primul ministru și deciziile reflectă dorința lui, sau sunteți un Executiv care are la partid un ayatollah care spune ce e bine și ce e rău.
– Oameni buni, avem o OUG a doamnei Prună și o OUG a domnului Iordache. Vă propun noi, ca și Parlament, să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, să le respingem pe amândouă și parlamentarii să-și asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR și punerea în concordanță a legislației.
După discursul lui Traian Băsescu, în Parlament a vorbit și senatorul Șerban Nicolae, care a anunțat de la microfonul central că CCR a respins sesizările pe OUG 13, subliniid că nu există niciun conflict juridic între Parlament și Guvern, ci singurul conflict este cel creat de președintele Klaus Iohannis. Nicolae a catalogat moțiune drept „pur politicianistă” și i-a transmis lui Traian Băsescu faptul că nu credea că se poate ajunge într-o situație mai gravă decât atunci când el era șeful statului.
„Nu știu cum era pe vapor, dar să știți că acolo n-am întalnit escroci. Acolo categoria asta de oameni, dacă urcau pe vapor, nu cred că mai și ajungeau înapooi. Aici văd că Parlamentul ține orice, tot mandatul”, a replicat Băsescu, ironizându-i pe cei de la PSD. Mai departe, a urmat un dialog pe marginea protocoalelor care s-ar fi aprobat în CSAT referitoare la o colaborare între SRI și DNA, iar Băsescu i-a trimis pe cei de la putere să-i întrebe pe Ponta și Tăriceanu dacă știu ceva despre asta, pentru că au fost mut timp în CSAT.
„Călin Popescu Tăriceanu: Dumneavostră spuneți că în CSAT nu s-a aprobat niciun protocol de colaborare între SRI și DNA, că eram vicepreședinte… Dar dumneavoastră ați spus: sunt cel mai bine informat om din țară, toate informațiile ajung la mine. Atunci mă întreb cum de această informație nu a ajuns la dumneavoastră? Ori ați fost tras pe sfoară?
„Sub masca respectării unor decizii ale unor instanțe interne sau internaționale, guvernul girat de domnii Dragnea și Tăriceanu, lovesc în ceea ce înseamnă siguranța românilor și a intereselor lor legitime”, susține PNL, în moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naționale. Nu legalizați furtul în România”, citită în plen de vicepreședintele Camerei, Cătălin Predoiu.
Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunțat în ședința de plen că PMP susține moțiunea de cenzură, afirmând că demersului opoziției se alătură 25 de parlamentari PMP.
La începutul ședinței USR a propus o sesiune de declarații politice pe tema protestelor din sală, însă, președintele de ședință, deputatul PSD Gabriel Vlase a refuzat propunerea, afirmând că „plenul nu poate vota ceva împotriva Regulamentului”.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara că moțiunea de cenzură depusă de opoziție nu va trece în Parlament, întrucât PSD și ALDE dețin o majoritate solidă în acest moment.
Întrebat, la România Tv, ce crede despe moțiunea de cenzură depusă împotriva Cabinetului său, Grindeanu a răspuns: „Este o modalitate democratică. Noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moțiune nu va trece”.
„Eu mă bazez și Guvernul se bazează pe o majoritate în Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv Național al PSD în urmă cu două zile, un vot de încredere pentru noi ca și Guvern, ceea ce înseamnă că inclusiv vot în Parlament. De aceea vă spuneam că acest Guvern se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament”, a adăugat premierul.
Demisia ministrului Justiției, pe masă
Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți că nu este exclusă varianta unui ministru al Justiției tehnocrat, decizia urmând să fie luată în perioada următoare.
Premierul a vorbit și despre cum pot fi făcute modificările Codurilor Penale: „Eu am cerut Ministerului Justiției să stopeze orice fel de proiecte care să nu aibă un parcurs cât mai larg. Că aceste lucruri se întâmplă în Parlament, că inițiator e Ministerul Justiției sau altcineva, îmi doresc ca toate deciziile Curții Constituționale și mă refer strict la deciziile Curții Constituționale, să fie transpuse cât mai rapid în legislația din țara noastră. Acesta este, până la urmă, și cadrul legal de 45 de zile să faci lucrul acesta, că aceste dezbateri vor fi demarate de către Ministerul Justiției sau Parlament sau oricine altcineva”, a detaliat premierul.
„Orice inițiativă de a trimite rapid, fără a respecta dialogul cu opoziția, cu partidele din opoziție, cu instituțiile cu atribuțiuni în acest domeniu, cu societatea civilă, orice inițiativă de acest fel a Ministerului Justiției este neconformă cu ceea ce sasm cerut în ședința de guvern. De aceea s-au stopat toate aceste lucruri”, a adăugat șeful guvernului.
O decizie în privința abordării modificării Codurilor Penale ar urma să fie luată după votul asupra moțiunii de cenzură, de miercuri.
„Haideți să trecem de moțiunea de cenzură și, totodată, calea pe care se va merge și anume aceste consultări, care sunt la Parlament, așa cum s-au făcut și în trecut, atunci când s-a modificat Codul penal și Codul de procedură penală, sau în altă parte, prin care să se pună strict deciziile Curții Constituționale în acord cu Codul penal și Codul de procedură penală”,
Premierul a evitat să spună daca va renunța la prevederile controversate din OUG 13: „Voi avea o discuție mâine, după de moțiunea de cenzură. Eu mi-am format părerea și ceea ce trebuie să fac”.