Prima pagină » Știri politice » MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Marko, ironic către opoziție: Câte greșeli, câte șantaje, câte trădări rușinoase am făcut împreună

MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Marko, ironic către opoziție: Câte greșeli, câte șantaje, câte trădări rușinoase am făcut împreună

Vicepremierul Marko Bela a calificat, vineri, drept "fals" capitolul din moțiunea de cenzură referitor la UMF Târgu Mureș, el spunând că, de aceea, tot documentul nu are nicio credibilitate pentru el, pentru că presupune că și celelalte capitole au fost scrise cu aceleași porniri

Vicepremierul Marko Bela a calificat, vineri, drept „fals” capitolul din moțiunea de cenzură referitor la UMF Târgu Mureș, el spunând că, de aceea, tot documentul nu are nicio credibilitate pentru el, pentru că presupune că și celelalte capitole au fost scrise cu aceleași porniri, scrie Mediafax.

„Observând cât de fals este capitolul legat de relațiile interetnice și de soluția găsită de guvern prin care impune respectarea legii la UMF Târgu Mureș, pentru mine nu mai are nicio relevanță textul moțiunii, nu mai are credibilitate, deoarece trebuie să presupun că și celelalte capitole au fost scrise cu aceleași porniri”, a spus Marko.

„Un principiu simplu, dar esențial atunci când formulezi o critică și vrei să fii ascultat, încearcă să spui numai adevărul. (…) Dacă în această critică se află și neadevăruri, atunci cel vizat va afirma cu o nemaipomenită ușurare «Iată că sunt acuzat pe nedrept», și nu va considera că este vorba despre o critică justă ,ci mai degrabă despre o calomnie”, a spus Marko Bela.

El a menționat că, în pofida celor 22 de ani de când se află în Parlament, ar mai avea ce învăța în legătură cu tacticile de supraviețuire ale politicienilor.

Marko a spus însă că nu este de acord că în politică este mai bine să nu ai memorie prea lungă dacă vrei să supraviețuiești.

Marko a spus, ironic, că reprezentanții PSD trebuie să uite că au fost susținuți la guvernare de UDMR între anii 2000-2004 și s-au lăsat „șantajați” de „acești șantajiști ordinari” să accepte modificarea Legii administrației publice locale introducând obligativitatea utilizării limbii maghiare în instituții în localitățile în care etnicii maghiari reprezintă peste 20% din populație.

El a amintit PSD că, „pentru a rămâne la putere”, a modificat Consituția în 2003, „împreună cu acești udemeriști care nu fac altceva decât un șantaj permanent”, astfel încât acestă obligație de utilizare a limbii materne să se extindă și la instituțiile deconcentrate și la justiție.

„Câte școli maghiare, câte trădări rușinoase pe care le-am făcut împreună!”, le-a mai spus Marko Bela social-democraților.

Pe de altă parte, Marko Bela a subliniat, ironic, că reprezentanții PNL ar trebui să uite că, „pentru a rămâne în politică”, au fost împreună cu Uniunea în același guvern și au „conspirat împreună împotriva intereselor României”, atunci când, în 1999, au votat o nouă lege a învățământului care a permis înființarea de unități școlare și facultăți în limba maghiară.

„Câte greșeli, câte șantaje, câte trădări, iar acum, dintr-o dată, v-ați luminat, dragi colegi!”, le-a spus el parlamentarilor din opoziție.

Marko a precizat că ceea ce s-a menționat în moțiunea de cenzură despre autonomia universitară este o „bazaconie”, el subliniind că respectarea autonomiei nu înseamnă nerespectarea legilor și a Constituției țării.

„Mă amuză că peste noapte ați devenit mari autonomiști, stimați colegi. (…) Astăzi, în locul dumneavoastră, eu nu aș fi inclus problema UMF Târgu Mureș în această moțiune de cenzură”, a ținut să sublinieze senatorul UDMR

La începutul intervenției sale, vicepremierul a menționat că, spre deosebire de antevorbitorul său, deputatul PNL Ciprian Dobre, va vorbi într-o singură limbă, pe care o înțeleg cei prezenți în sală, pentru ca aceștia să recepteze totuși mesajul pe care îl are de transmis.

„Din cele trei limbi pe care le-a folosit domnul deputat, una am înțeles-o destul de bine, și anume limba română. Cealaltă limbă mi se pare că a fost limba engleză și aproximativ și în acea limbă am recepționat ce a vrut să spună. A treia limbă a semănat foarte mult cu limba maghiară, dar nu prea am înțeles ceea ce s-a spus în acea limbă”, a spus Marko Bela.

El a declarat că apreciază faptul că deputatul din Târgu Mureș a încercat să învețe limba magiară, care „deocamdată e o intenție”.

Citește și