MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Paleologu către Ponta: Nu umblați cu cioara vopsită; Dacă trece moțiunea, asumați-vă guvernarea
Vicepreședintele PDL Teodor Paleologu i-a cerut, de la tribuna Parlamentului, liderului PSD, Victor Ponta, să nu umble „cu cioara vopsită” în privința moțiunii, iar dacă aceasta va trece să își asume responsabilitatea guvernării, scrie Mediafax.
„Vă spun, domnule președinte Ponta: nu umblați cu cioara vopsită! Dacă trece moțiunea, asumați-vă responsabilitatea, asumați-vă guvernarea”, i-a spus Paleologu liderului PSD, la care Ponta a replicat din sală: „Așa am să fac”.
El a adăugat că formula „șefului de trib” Ion Iliescu, cu guvern de tehnocrați cum a fost cel al lui Theodor Stolojan în 1991, „nu mai convinge pe nimeni”.
De asemenea, Paleologu a acuzat severitatea exprimării din textul moțiunii USL, arătând că i se reproșează Guvernului Ungureanu că a eșuat în două luni de la preluarea mandatului.
„Râde ciob de oală spartă! (…) Arătați în șapte luni că puteți să faceți ce nu a făcut acest guvern în două luni. Fapte cu fapte, nu vorbe!”, i s-a adresat iarăși lui Victor Ponta deputatul PDL. Liderul PSD a replicatdin nou: „Corect”.
Paleologu i-a mai cerut liderului PSD să îi dea cu „sceptrul în cap” deputatului de Vaslui Adrian Solomon, care l-a amenințat pe premierul Ungureanu că va avea soarta primului-ministru italian Aldo Moro.
„Îi fac o sugestie domnului Ponta: să recitească Iliada, cântul doi, unde intervine un personaj, Texides, cel urât și comic, singurul personaj comic din Iliada, care îl amenință pe regele Agamemnon, așa cum a făcut-o acest coleg al dumneavoastră (…) Ce se întâmplă în Iliada? Lui Texides i se spune să tacă din gură și regele îi dă cu sceptrul în cap”, a spus Paleologu.
Deputatul PDL s-a adresat și parlamentarilor liberali, arătând că nu s-ar fi ajuns în situația actuală, ca ei să acuze prin moțiune Guvernul că aplică măsuri de inspirație liberală, dacă PDL și PNL „ar fi colaborat pe criteriile de compatibilitate politică și ideologică”.
„Primul-ministru Ungureanu face într-adevăr echilibristică, ceea ce necesită foarte mult talent diplomatic, dar dragi liberali, acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă partidele noastre ar fi colaborat”, a spus Paleologu, care a adăugat că, având în vedere cum funcționează partidele și alianțele politice din România, ar putea fi și acestea listate la bursă, nu doar companiile de stat.
„Votați, nu amenințați! Votați, nu împușcați! Votați, nu trageți”, a concluzionat Paleologu, adresându-se parlamentarilor opoziției.