Moțiunea împotriva lui Toader ar putea fi dezbătută și votată luni, după două amânări
Astfel, moțiunea simplă figurează pentru a treia oară pe ordinea de zi a plenului Senatului, după ce aceasta a fost amânată în două rânduri, ședințele fiind suspendate din lipsă de cvorum.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că l-a respectat foarte mult pe Tudorel Toader, însă a precizat că ministrul Justiției a greșit foarte mult și că el, personal, „are o supărare foarte mare” din această cauză. El a adăugat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să decidă dacă ministrul mai are susținere în Guvern. Liderul social-democrat a mai precizat că probabil remanierea ministrului Justiției va fi discutată în următoarea ședință a CEx al PSD, însă acesta nu va fi subiectul principal.
În urmă cu o săptămână, Dragnea spunea că dezbaterile pe modificarea codurilor penale trebuie reluate săptămânile viitoare în Parlament, susținând că partidul a fost păcălit de ministrul Tudorel Toader, care a provocat, prin declarații, un scandal „până la cer” și apoi nu dat ordonanțele.
Moțiunea simplă „Justiția, victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader”, a fost depusă de PNL și USR la două săptămâni după ce deputații au respins un demers similar al Opoziției la adresa ministrului Justiției.
Liberalii arată în textul moțiunii depuse miercuri Senat că „imixtiunea în înfăptuirea justiției” se realizează doar prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești.
„Greșeala este omenească, dar a persista în greșeală este diabolic. Iată de ce grupul parlamentar al PNL vă solicită încetarea de urgență a imixtiunii în înfăptuirea justiției, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituția României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești”, potrivit moțiunii.
Ei îl mai acuză pe ministrul Justiției că ministerul său nu a soluționat problema supraaglomerăriii din penitenciare.
Camera Deputaților a respins, pe 20 martie, moțiunea simplă prin care partidele de Opoziție cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justiției și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” și două abțineri.
Moțiunea simplă prin care partidele de Opoziție cereau demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeași zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiției, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.