Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader, AMÂNATĂ pe săptămâna viitoare. Dragnea: Am dat șansa Opoziției să arate că are DESTULE VOTURI
Ora 12:20 În PSD există o stare de nemulțumire cu privire la Tudorel Toader, dezvăluie președintele Liviu Dragnea, care anunță că – până săptămâna viitoare, când votul pentru moțiunea simplă împotriva lui ministrului Justiției va fi reprogramat, vor exista mai multe discuții în partid și în guvern.
„Am luat decizia să dăm șansa opoziției să arate că au suficiente voturi ca să își treacă moțiunea,” a declarat ironic Dragnea. „PSD nu își reglează problemele cu mâna Opoziției. PSD nu putea vota o moțiune plină de minciuni. La o dată ulterioară, se va discuta de moțiune, dar trebuie să avem o discuție împreună cu premierul și Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem pe care o vom rezolva săptămâna viitoare într-un fel sau altul”.
Întrebat care sunt nemulțumirile cu privire la Tudorel Toader, Dragnea a răspuns: „Ați văzut în spațiul public, ați văzut colegi la televiziuni, cum ar fi Florin Iordache. Așa am convenit cu domnul Călin Popescu Tăriceanu să discutăm și cu doamnaa Dăncilă ori vineri, ori luni, și cu dl Toader. După care o să avem noi o discuție în PSD. Au fost lucruri contradictorii, sunt niște decizii luate în CEx care trebuie limpezite„.
Ora 12:10 Ședința Camerei Deputaților a început cu o… amânare, după ce s-a constatat lipsa de cvorum. Într-o întâlnire la 11:30, Grupul PSD din Camera Deputaților a stabilit să nu voteze moțiunea simplă a Opoziției la adresa ministrului Justiției Tudorel Toader, au precizat surse politice pentru Mediafax.
„Dacă s-a suspendat din lipsă de cvorum se va programa o altă dată, la prima ședință. Nu poți sa iei o decizie și să nu participi definitiv la vot pentru că nu facem grevă”, a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea.
De la ora 12.00, deputații trebuiau să voteze moțiunea simplă la adresa lui Tudorel Toader, după dezbaterile în plenul de marți. Kelemen Hunor a anunțat că UDMR îl va sancționa pe ministrul Justiție la vot din cauza OUG pe legile Justiției.
„OUG pe justiție nu e rațională, de aceea nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineață o ședință de grup, dar nu îl vom susține pe domul Toader în aceste condiții. Sigur, în moțiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce privește OUG nu avem niciun argument rațional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar, cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot„, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor la TVR 1.
În textul moțiunii, liberalii critică ultimele modificări din Justiție și înființarea Secției pentru anchetarea magistraților.
„Cu nerușinare și cu o lipsă de responsabilitate flagrantă, dumneavoastră, domnule ministru Toader, ați participat la adoptarea acestui act normativ care încalcă Constituția României. Nu o să vă întrebăm care este situația extraordinară și a cărei reglementare nu poate fi amânată, în mod obiectiv, domnule ministru. Însă vă întrebăm dacă vă mai aduceți aminte de anii petrecuți la Curtea Constituțională a României? Dar de deciziile Curții privitoare la constituționalitatea unor astfel de ordonanțe de urgență?
Un ministru al justiției care susține o ordonanță de urgență care afectează modul de funcționare, regimul unei instituții fundamentale a statului, o instituție de rang constituțional așa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul public, se descalifică cu siguranță! Această ordonanță de urgență este picătura care a făcut să se reverse paharul, este chiar prea mult și pentru dumneavoastră și Guvernul din care faceți parte! Ne vom referi pe larg la această ordonanță de urgență în partea ultimă a prezentei moțiuni, sperând că majoritatea parlamentarilor vor înțelege pericolul pe care-l reprezintă actul normativ și cât de nesănătos este pentru democrația din România ca domnul Tudorel Toader să continue în calitatea sa prezentă, de ministru al justiției”, arată textul.
Tudorel Toader a replicat că textul este o declarație politică și că nu își asumă ce fac alții în domeniul justiției. Ministrul i-a îndemnat pe deputați să-i citească raportul de activitate, pentru a-l putea evalua corect.
„Moțiunea pe care ați depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conținutul unei declarații politice. La adăpostul libertății acestui gen de exprimare, sigur, au făcut multe afirmații și m-aș bucura dacă ați avea răgazul să primiți și răspunsurile pe care vi le voi da. Am convingerea că cei prezenți, indiferent de stânga sau dreapta a sălii sau eșichierului politic, cunoașteți realitatea, au curajul să vadă adevărul pe care îl cunosc. Eu răspund în calitate de ministru al Justiției, funcție pe care o îndeplinesc. Îmi asum tot ceea ce am făcut sau fac în calitate de ministrulal Justiției și nu îmi asum ce fac alții sau au făcut în domeniul justiției”, a răspuns Toader.
El a adăugat că deși i se cere să sprijine desființarea Secției de anchetare a magistraților, nu este parlamentar și a îndemnat Opoziția să ducă la capăt, dacă are, inițiative în acest sens.
Și în PSD există nemulțumiri la adresa ministrului Justiției.
„Noi avem o decizie de cel puțin două luni de zile că cel puțin articolele declarate constituționale, trecute de filtrul Curții Constituționale, privind și Codul penal și Codul de procedură penală – și avem acum cel puțin două decizii ale CCR, probabil, că mâine va veni și cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci – aveți obligația, domnule ministru, să ne spuneți astăzi și acum când veți da această ordonanță cu articolele declarate constituționale? Pentru că ați văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea și modul în care președintele și colegii din opoziție, pe care pot să-i înțeleg că încearcă să tergiverseze. Cred că anumite clarificări trebuie făcute și trebuie făcute aici în Parlament pentru că, sincer, domnule ministru, am înțeles că tot ce ați făcut dumneavoastră a fost bine și ce e rău e în Parlament. Eu aș spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. Luați exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, prin consultare putem avea legi mai bune”, a declarat Florin Iordache la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Justiției.
„Domnule ministru, vă rog în numele PSD să ne răspundeți la câteva întrebări: Ați făcut afirmațiile că această Secție trebuie transformată în direcție. Care sunt argumentele pentru transformare? Cred că 3.000 și ceva de dosare pe care magistrații le-au avut, cred că acesta e foarte important. Această secție care se va transforma în direcție, a fost cerută de magistrați, pentru a lua presiunea pe care DNA o făcea asupra judecătorilor.”
Florin Iordache a recunoscut că există prevederi criticabile în OUG 7, dar a anunțat că PSD nu va vota moțiunea.
„Este vorba de articolul 57, cel care vizează separarea carierelor. Cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câștigat în Parlament. În urma dezbaterilor, ați venit și ne-ați prezentat un proiect și apoi ați trimis-o tot timpul pe doamna secretar Mariana Moț. Pot să înțeleg protestul pe care judecătorii l-au avut când ați venit cu art 54, cel care viza posibilitatea unui fost judecător să fie și procuror general. O să ne trezim, domnule ministru, dacă nu clarificați, cum este cazul DNA, că nu avem șef de secție. Ca o recomandare, noi am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă. Înainte de a da lecții la televizor. Pentru că, vorbesc de colegii din PSD, am luat voturi să fim la putere să îndeplinim ce am promis”, a adăugat Iordache.
„Stimați colegi, nu vă bazați pe noi pentru a trece această moțiune simplă. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greșit, îți dai demisia din funcția de ministru sau există posibilitatea remanierii.”
Deși în ședința din plen, Florin Iordache i-a tăiat microfonul, ministrul Tudorel Toader i-a răspuns după dezbateri că nu ministrul Justiției decide cu privire la oportunitatea adoptării Ordonanței pentru codurile penale.
„Proiectul de Ordonanță pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la Guvern la Parlament. Între timp, proiectul de ordonanță a fost actualizat, adică îmbunătățit și cu alte soluții ce fuseseră neconstituționale. (…) Eu ca ministru – împreună cu colegii mei de la direcția de elaborare – redactăm proiectele. Și le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanță sau de lege nu este în sarcina mea. (…) Oportunitatea nu e a mea ca ministru al Justiției”, a declarat Tudorel Toader.