Prima pagină » Știri politice » Moțiunea împotriva ministrului Justiției, adoptată. Prună: Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca

Moțiunea împotriva ministrului Justiției, adoptată. Prună: Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca

Moțiunea împotriva ministrului Justiției, adoptată. Prună: Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, marți, că moțiunea simplă adoptată de Camera Deputaților nu duce automat la demiterea sa din funcție și că doar premierul Dacian Cioloș îi poate cere să plece de la conducerea ministerului.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției a fost adoptată, marți, de Camera Deputaților, cu 155 de voturi ”pentru”, în condițiile în care 60 de deputați, respectiv PNL și minoritățile naționale, nu și-au exprimat votul. Ulterior, Prună a declarat că „rămâne de văzut ceea ce va decide premierul”, în condițiile în care „repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moțiuni nu există”.

„Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârșitul mandatului, voi rămâne până la sfârșitul mandatului”, a mai afirmat Prună, după ce moțiunea simplă din Camera Deputaților a fost adoptată.

Prună a ținut să precizeze că stilul său de a vorbi în metafore nu este ilegal.

”Da, vorbesc în metafore și îmi permit să vorbesc așa cum pot, folosind toată bogăția de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta”, a mai spus ministrul Justiției.

Chiar dacă moțiunea simplă a fost adoptată de Parlament, Guvernul nu este obligat să îl demită pe ministrul Justiției. 

Raluca Prună s-a adresat deputaților în plen, înainte de supunerea la vot a moțiunii simple „Și minciuna poate să ucidă”, depusă de PSD, declarând că mandatul său nu are o miză partizană și că nu și-a propus să fie populară. Prună a spus că s-a ajuns la moțiune pentru că și-a asumat să spună „cu un limbaj plastic că împăratul este gol”. Raluca Prună a declarat, în cadrul discursului susținut în plenul Camerei Deputaților, că a anticipat de la preluarea mandatului în fruntea Ministerului de Justiție „critici constructive și ruperi din context”, însă nu la nivelul la care s-au dovedit a fi.

„Nu mi-am propus să fiu populară. (…) Moțiunea simplă îmi oferă platforma cea mai bună pentru a explica ce am făcut până acum. Am știut de la început că acest mandat nu va fi unul ușor. Am anticipat și critici constructive și ruperi din context. Mărturisesc, nu am anticipat nivelul acestora”, a declarat Prună.

Totodată, Prună s-a declarat „un om liber care își asumă declarațiile”, afirmând că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme „ascunse sub preș” și că s-a ajuns la moțiune pentru că și-a asumat să spună „cu un limbaj plastic că împăratul este gol”, potrivit Mediafax.

În acest context, ministrul Justiției i-a întrebat pe parlamentarii cu „mulți ani de experiență politică” de ce cred că zeci de mii de români au ieșit în stradă să scandeze „corupția ucide”.

„Vreau să vă întreb pe dvs., doamnelor și domnilor parlamentari, pe cei care aveți mulți ani de experiență politică: de ce avea societatea românească așteptări atât de mari la 26 de ani de la recâștigarea democrației, de ce s-a ajuns în situația ca zeci de mii de români să scandeze în stradă „corupția ucide”? Mandatul meu nu a avut și nu are o miză partizană (…) Vă propun să facem un pas de la politicianism la responsabilitate”, a mai spus Prună.

„Ar trebui construit un consens politic și  poate că a sosit timpul să ne uităm cu atenție în jurul nostru și să admitem că există tot mai mulți cetățeni care știu ce fel de țară vor (…) Asta înseamnă o guvernare responsabilă”, a mai precizat Prună.

Prin depunerea moțiunii simple cu titlul „Și minciuna poate să ucidă”, PSD a cerut demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, după ce aceasta a susținut în plenul CSM că a mințit judecătorii de la CEDO în privința fondurilor alocate pentru penitenciare.

Autor

Citește și