Prima pagină » Știri politice » Motivul pentru care Dragnea nu vrea să colaboreze cu PRU

Motivul pentru care Dragnea nu vrea să colaboreze cu PRU

Motivul pentru care Dragnea nu vrea să colaboreze cu PRU
Președintele PSD, Liviu Dragnea, exclude orice fel de colaborare cu Partidul România Unită (PRU), condus de Bogdan Diaconu, motivând că social-democrații nu vor să aibă niciun fel de relație cu un "partid naționalist sau poate chiar extremist", care are un parteneriat "cu un partid din Polonia al cărui președinte a fost arestat pentru chestiuni legate de spionaj pentru Rusia".

Liviu Dragnea a declarat, joi, la finalul întâlnirii grupurilor parlamentare PSD, că nu va exista nicio colaborare între PSD și PRU, în condițiile în care doctrinele celor două partide sunt complet diferite, iar PRU are protocoale încheiate cu partide „cu foarte mari probleme”.

„Din punctul meu de vedere, România se află în fața unor mari provocări. Nu cred că răspunsul la aceste provocări e un partid naționalist sau poate chiar extremist. În aceste condiții, noi mulțumim pentru grijă, dacă PRU se constituie să se expandeze pentru a ajuta PSD, mulțumim, nu! Nu vrem să avem niciun fel de relație cu un partid naționalist în condițiile în care PRU are niste protocoale cu niște partide cu foarte mari probleme și asupra cărora există bănuieli serioase de finanțare din est și cu doctrine care nu au nicio legătură cu valorile și principiile noastre”, a declarat Dragnea.

Printre aceste protocoale pe care PRU le-ar avea, Dragnea a enumerat și parteneriatul cu un partid din Polonia al cărui președinte „a fost arestat pentru chestiuni legate de spionaj pentru Rusia”.

„Ca și doctrină noi suntem complet diferiți de doctrina naționalistă (…) O să încercăm ca partid modern să mergem să le cerem votul fără să folosim doctrina naționalistă și extremistă. Așa cum PSD nu va intra într-un Guvern cu PNL (…) Noi suntem un partid deschis și democratic. La noi în partid, noi discutăm despre programul de guvernare, care e aproape de finalizare și în județe despre criteriile pentru stabilirea listelor de candidați și despre organizarea pentru campania electorală. Am vorbit cu colegii în țară și au zis că vor face un efort și vor merge în alegeri fără sprijinul PRU”, a mai spus Dragnea.

Cu toate acestea, Victor Ponta declara, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că atât social-democrații, cât și România au nevoie de „un partid național sau naționalist”, pentru că ar fi un lucru bun pentru mulți alegători. În viziunea sa, în cazul în care ar reuși să treacă de pragul electoral și să intre în Parlament, Partidul România Unită ar face alianță cu PSD, mai degrabă decât cu PNL.

„Eu nu văd PRU, dacă intră în Parlament, că se va alia cu PNL să facă guvern de tehnocrați. Și atunci, cu cine să facă? Nici nu o să facă PRU 50% să își facă guvern. De aia am susținut mereu ALDE, pentru că am fost convins că nu îi voi vedea niciodată pe Daniel Constantin și pe Tăriceanu bătând palma cu PNL”, mai afirma fostul premier, potrivit Mediafax.

Parlamentarii din „patrula lui Vlad Țepeș”. Rizea: „Nu am vrut să iau de la gura copilului meu să îi duc lui Dragnea”

Până la această oră, 13 parlamentari s-au alăturat formațiunii conduse de Bogdan Diaconu, care l-ar vrea alături de el și pe fostul premier, Victor Ponta: deputatul independent Sebastian Ghiță, deputatul Daniel Oajdea (ex-PNL, ex-PPDD), deputatul Sorin Teju (ex-PNL), senatorul Daniel Savu (ex-PSD), deputatul Ion Eparu (PSD), senatorul Constantin Popa (ex-PPDD, ex-UNPR, ex-PMP), Dorin Petrea (ex-UNPR, ex-PSD, ex-PMP), Răzvan Tănase (ex-PND), Camelia Khraibani (ex-PSD), Mario Caloianu (ex-UNPR, ex -PMP), Marius Manolache (ex-PSD), deputatul independent și fost membru al PSD, Mihai Sturzu, deputatul Cristian Rizea (ex-PSD), precum și fostul purtător de cuvânt al lui Victor Ponta, Mirel Palada.

Dintre aceștia, patru au probleme în justiție. Concret, Sebastian Ghiță este urmărit penal în dosarul în care este vizat și Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, fiind acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat și a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care este acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și conducerea unei mașini fără permis. DNA a cerut arestarea sa, însă deputații au respins cererea.

Marius Manolache intră în categoria celor certați cu legea, fiind pus sub urmărire penală în 2013 pentru acuzația de fals în acte în dosarul Realitatea, dosar în care este urmărit penal și Mario Caloianu pentru fals în declarații. Manolache este finul lui Victor Ponta și cel care declara că demnitarii nu sunt egali cu „cetățenii simpli”.

Cristian Rizea este cercetat de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Procurorii au cerut arestarea sa, însă deputații au respins solicitarea.

 

Autor