Munteanu, despre episodul „Duca asasin”: Afirmațiile au fost scoase din context
„Îmi pare rău că domnul Petre Roman nu a dorit să aibă o discuție cu mine mai întâi despre aceste lucruri. I-aș fi spus fără îndoială că lucrurile acolo sunt scoase dintr-un context, nu este vorba despre a lua apărarea unor fapte reprobabile, nici nu este cazul. Era doar o pledoarie, o chestiune istorică, legată de niște deținuți politici, în situația respectivă și în nici un caz nu este vorba despre a susține lucruri reprobabile”, a declarat Marian Munteanu, pentru MEDIAFAX.
Marian Munteanu a afirmat că speră că aceste dispute vor fi depășite, afirmând că ele ar trebui clarificate de istorici.
„Intenția mea nu a fost în nici un caz aceea. Erau o serie de documente invocate din mai multe surse și eu tot ce voiam să spun a fost că în perioada respectivă au fost lucruri foarte grave în țara noastră. Un trecut istoric tulbure, urât, cu multe lucruri care ar fi fost bine să nu se fi întâmplat, care trebuie cercetate și adus la lumină adevărul. Era o chestiune legată de necunoașterea trecutului. Apăreau tot felul de chestiuni. Erau primii ani de după 1990, (…) nu puteai da crezare unor surse din istoria comunistă”, a mai spus Munteanu.
Întrebat dacă a avut neclarități legate de trecutul lui i. G. Duca, Marian Munteanu a negat acest lucru, precizând că I.G. Duca este o personalitate a istoriei și că era vorba despre o chestiune stric istorică, nu despre mesaje politice.
Marian Munteanu a mai susținut că „lucrurile nu trebuie amestecate” și că nu contestă „importanța istorică a PNL și a liderilor lui care au adus o contribuție decisivă la făurirea unei Românii moderne”.
Fostul premier Petre Roman a declarat, dumnică, pentru MEDIAFAX, că luările de poziție ale lui Marian Munteanu arată „simpatia foarte puternică” a acestuia pentru mișcarea legionară, afirmând că, într- un articol din 1994, Munteanu îl numește pe I. G. Duca, figură emblematică a PNL, „asasin”.