Mutarea ambasadei la Ierusalim ar anula șansa să fim membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU
Întrebat, la Cotroceni, dacă o hotărâre a Guvernului de a muta ambasada României din Israel ar afecta negocierile privind membru nepermanent la Consiliul de securitate al ONU, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „O astfel de decizie ar anula orice șansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de securitate, nu doar acum, ci și pe viitor. La Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar dacă vor să facă o evaluare, o pot face, însă nu am primit nicio informație despre stadiul acestor evaluări”.
La rândul său, președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav LajÄák, care a fost primit marți la Palatul Cotroceni de șeful statului, consideră că decizia mutării ambasadei aparține României, dar că ONU a votat să respecte negocierile între israelieni și palestinieni legate de statutul Ierusalimului.
„Decizia în legătură cu mutarea sau nemutarea ambasadei e dreptul statelor membre. Ca președinte Adunării Generale a ONU nu am dreptul să comentez acest lucru. Avem un consiliu de securitate care se ocupă de acest subiect și se ocupă de aceste rezoluții. Statutul Ierusalimului trebuie negociat între israeleni și palestinieni, iar statutul negocierilor trebuie respectat de toate națiunile. 127 membre au votat în favoarea susținerii acestui principiu, doar opt împotrivă. Așa vede comunitatea internațională respectarea problemei statutului Ierusalimului,” a precizat LajÄák.
În urmă cu două luni, Guvernul a anunțat intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret. Ulterior, printre motivele pentru care șeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este și acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.