Năstase, despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim: E nevoie de precauție în privința formulării unei opinii/ Referitor la un referendum pe justiție: S-ar putea ca președintele să aibă o surpriză
„Ceea ce este foarte important într-o comisie de politică externă, mai ales în chestiuni controversate externe este să asiguri în prealabil o anumită coordonare a pozițiilor, mai ale ținând seama de Constituția noastră care divizează cumva competențele în materie de politică externă, le împarte între Guvern și președinte. Într-o chestiune atât de delicată, pentru a beneficia de eventualele beneficii ale unei astfel de declarații este important să coordonezi punctele de vedere, pentru că altfel riști să pierzi în ambele direcții. Din punct de vedere istoric știm cu toții semnificația Ierusalimului pentru Israel. Din punct de vedere politic actual, în condișiile în care UE are o anumită poziție, sigur că este nevoie de precauție în ceea ce privește formularea unei decizii. Sper ca în interiorul României să aibă loc o discuție solidă și decizia să poată să asigure câștigurile necesare din punctul de vedere al intereselor românești”, a declarat Adrian Năstase, după conferința „2nd Ambassador”, eveniment care a avut loc în Parlament.
Întrebat dacă s-a grăbit premierul cu privire la anunțul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Adrian Năstase a afirmat că sunt două modalități de a face politică: cel în care creezi o problemă și vezi cum negociezi sau cel în care aștepți să vezi ce fac ceilalți.
„În politica externă putem întotdeauna să degajăm unele etape, modificări. Înainte de 1989 relațiile privilegiate ale României erau mai curând cu țările arabe, mai radicale. După 1989 am extrins aceste relații și spre țările arabe moderate. Sigur că putem observa modificările actuale după 30 de ani de reașezare a sferelor de influență în Europa. Lucrurile arată altfel. Marile puteri înseamnă nu doar Rusia și SUA. Înseamnă și China, India, Brazilia. Sunt două feluri pentru a face politică externă, cele în care creezi o problemă și vezi după cum negociezi și cele în care mergi liniștit, calm, așteptând să vezi ce fac ceilalți. Unii vor fi de acord, alții împotrivă. Se creează și o problemă internă, aceea de a-l forța pe președinte să se pronunțe într-un fel sau altul. Este un fapt pe care îl notăm și ca în orice analiză SWAT putem să vedem care sunt câștigurile și ce pierdem”, a adăugat Năstase.
Fostul premier a susținut că e important ca România să obțină un mandat de membru nepremanent în ONU.
„România a jucat important în Consiliul de securitate atunci când a fost membru nepermanent. Participarea la Consiliul de Securitate timp de doi ani cât este mandatul este un lucru important pentru noi. Grupul statelor arabe în acest moment, dacă noi nu știm să explicăm anumite lucruri și află doar de la televizor, sigur că se întâmplă cum s-a întâmplat în cazul regelui Iordaniei. Pus în fața unei astfel de situații a reacționat în modul în care îl cunoaștem”, a conchis Năstase, întrebat dacă în urma declarațiilor cu privire la ambasada România riscă să piardă pe planul ONU.
Reacția fostului premier vine în contextul în care Viorica Dăncilă a anunțat la Washington că România va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. La scurt timp, Viorica Dăncilă a afirmat că e o opinie personală și că decizia îi aparține președintelui Klaus Iohannis.
Năstase, despre un referendum pe justiție: O jucărie a președintelui. S-ar putea să aibă o surpriză
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, despre organizarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, că demersul reprezintă o jucărie a președintelui Klaus Iohannis pe care vrea să o folosească în interes propriu, însă s-ar putea ca acesta să aibă o surpriza neplăcută.
„Este vorba de o jucărie a președintelui pe care el vrea să o folosească în interes propriu, dar s-ar putea să aibă surpiza să descopere că a ajutat pe altcineva. Pe de altă parte, formula aceasta de a combina referendumul și alegerile europarlamentare a fost criticată de toată lumea, pentru că e foarte greu să faci o campanie în același timp pentru temele europene și pentru temele de dispută internă. Poți să faci o campanie pentru Europa discutând despre penali și justiție, dar pare ușor ridicol. Sunt alte teme care ar fi mai importante”, a declarat Adrian Năstase, întrebat ce părere are despre organizarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor candidaților pentru Parlamentul European.
El a adăugat că există riscul ca referendumul să fie un efort financiar eșuat.
„Pe de altă parte sigur că dacă e vorba să ne jucăm, nu vorbesc în numele PSD, dar ideea de a stabili zonele de vot separat și la anumită distanță, ar putea să arate că de fapt nu sprijină această chestiune, așa cum nici Comsiia de la Veneția nu sprijină această inițiativă. În plus, poți să le ceri celor care te sprijină în alegerile europarlamentare să boicoteze acest referendum și el practic să fie un efort financiar eșuat”, a adăugat Năstase.
Fostul premier a afirmat că modificările în domeniul justiției se pot face în Parlament, prin proiecte de lege. El a amintit de referendumul fostului președinte Traian Băsescu.
„Eu nu cred că e o chestiune foarte bună. Dacă sunt idei importante de legislație, atunci lucrurile se pot manifesta în Pralament prin inițiative și proiecte de legi. Proiectul lui Băsescu a fost o glumă. Constituția nu stabilește câți membrii să fie în Parlament. Era suficient un proiect de lege atunci, când el avea majoritatea, în care să spună câți parlamentari să fie. Astea sunt lucruri cu care nu e joci în politică”, a conchis Năstase.
Președintele Iohannis a avut, marți, consultări cu reprezentanții societății civile pe tema organizării unui referendum pe justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, respectiv 26 mai.
Ulterior întrevederii reprezentanții societății civile au declarat că președintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.
Senatoarea USR Florina Presadă a susținut că PSD pregătește o ordonanță de urgență prin care să separe secțiile de vot la alegerile europarlamentare și la referendum, deși cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi.
Mircea Drăghici, trezorierul PSD cel care se ocupă de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat, joi dimineață, că în cazul unui referendum organizat odată cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât secții de votare diferite.
Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii”.
Primarii și președinții de consililor județene PSD din țară au o întâlnire, joi, la Parlament, cu liderul partidului Liviu Dragnea și conducerea formațiunii, pentru discuții despre organizarea campaniei electorale naționale la alegerile europarlamentare din 26 mai.