Adrian Năstase își păstrează obiceiul de a scrie pe blog, chiar dacă se află în închisoare, una din temele sale favorite fiind sistemul judiciar.
„Fostul consilier al Monicăi Macovei, acum judecător independent și membru CSM, Cristi Dănileț, ne comunică faptul că a încercat „să creioneze niște bune practici pentru numirea procurorului general și a șefului DNA” (nu ne spune însă cine decide dacă „practicile” sunt bune sau nu)”, își începe Năstase postarea.
În stilul său ironic, el adaugă: „m-a înduioșat grija pe care o are un judecător pentru desemnarea șefilor Ministerului Public”.
Năstase se întreabă retoric de ce nu a existat această grijă pentru numirea procurorului general și a șefului DNA și când au fost numiți Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi.
„Sau când ministrul justiției „a subtilizat” dreptul CSM – acordat printr-o lege din 2004, agreată cu Comisia Europeană – de a face aceste nominalizări, oferindu-și-le, în calitate de ministru, atunci nu era nevoie să discutăm de „bune practici”?, continuă fostul premier.
El o acuză pe Monica Macovei că a lăsat CSM doar cu aviz consultativ în cazul numirii șefilor celor două instituții.
„Oameni buni, dacă nu vă mai plac soluțiile din legi, propuneți modificarea lor (a legilor) nu ocolirea lor prin soluții neconstituționale. Iar dacă vreți să vă jucați la nivel european cu „bunele practici” (înțeleg că nu e vorba de cutumele din dreptul anglo-saxon…), propuneți celorlalte țări membre ale UE, ca exemplu de „bune practici”, crearea unor instituții de genul DNA, ANI, Curtea Constituțională, fără de care (cele care nu le au) vor fi date afară din spațiul Schengen”, își încheie Năstase postarea.
Citește și Dispărută fără urmă. Diana Gasparovici, condamnată la închisoare în dosarul Trofeul Calității-Adrian Năstase, este în continuare de negăsit
Citește și Adrian Năstase, o nouă postare pe blog. Ce spune despre ofițerii veniți să pună în executare mandatul