Năstase: Soluția de a merge la DNA pentru a vorbi despre probleme partid nu este cea mai bună
Solicitat să comenteze situația din PSD, Năstase a afirmat că „înfrângerea este orfană, în timp ce victoria are foarte mulți părinți”.
„Pierderea alegerilor prezidențiale, după ce au existat așteptări foarte mari, a generat o nemulțumire internă care are nevoie de un anumit timp pentru a se resorbi. În mod evident, și de data aceasta, au apărut la suprafață unele dintre tensiunile care de-a lungul timpului s-au acumulat. Eu sunt convins că, gestionată cu inteligență, perioada asta va putea fi traversată cu bine. Nu cred că este o formulă inteligentă să se încurajeze noi variante, spargeri de partid”, a spus Năstase.
Fostul premier a declarat că foștii săi colegi de partid ar trebui să învețe din lecțiile trecutului și să nu cadă în „capcanele pe care le întind diverse sirene”. „Ideea unor reforme permanente, ideea unor noi partide, noul PSD, care a mai fost nou de vreo șapte ori până acum, sunt formule care nu pot să ajute decât pe cei din partea cealaltă parte a spectrului politic și nu cred că trebuie încurajate”, a completat Adrian Năstase.
În opinia sa, în prezent, PSD are nevoie de „înțelepciune”, nu de „scindări, de excluderi”, afirmând că excluderea unor membri de partid, precum Mircea Geoană și Marian Vaghelie, nu a fost „foarte inspirată”. „Chiar dacă ceea ce au făcut ei după aceea a dat apă la moară poate celor care au inițiat aceste decizii. Nu cred că trebuie dus mai departe acest lucru, trebuie gândit din nou la ceea ce înseamnă aducerea la zi a ideologiei partidului, trebuie reorganizate departamentele partidului în coordonarea Consiliului Național”, a mai spus fostul președinte al PSD.
În opinia lui Năstase, un Congres PSD trebuie organizat atunci când există premisele ca forul să „privească spre viitor, nu spre trecut”. „Nu un Congres care să însemne o reglare de conturi, ci o construcție pentru 2016 și anii viitori”, a spus fostul lider PSD.
Întrebat dacă în cazurile lui Marian Vanghelie și Mircea Geoană ar trebui să se renunțe la excluderea din partid, Adrian Năstase a spus că nu poate judeca el acest lucru, dar crede că „soluția de a merge la DNA pentru a vorbi despre diverse chestiuni din partid nu este cea mai bună”.
„Cred că dacă sunt lucruri de discutat despre partid, ele ar fi trebuit discutate în interiorul partidului”, a conchis el, referindu-se la prezența lui Marian Vanghlie la DNA, ca martor, pentru a da declarații în legătură cu organizarea votului din străinătate la alegerile prezidențiale. Marian Vanghelie a declarat atunci că responsabili pentru problemele votului din diaspora sunt Victor Ponta și Liviu Dragnea, care „și-au bătut joc de români”, iar justiția va stabili responsabilii.
Fostul lider PSD, Marian Vanghelie, a declarat, pentru Gândul, că, în perspectiva realizării noului proiect politic pe care îl construiește împreună cu Mircea Geoană, a convins deja 25 de parlamentari PSD, din București și din țară, să li se alăture.
Vanghelie nu a dat nume din echipa de bază a aleșilor fidelizați, dar le apreciază ca fiind „nume sonore și nume frumoase”. „Sunt convins că foarte mulți parlamentari au ajuns la capătul răbdării. Nu mai suportă bătaia de joc care a existat la adresa lor. Și mai cred că vor fi unii care, chiar dacă nu vor face pasul către noi de prima dată, vor vota moțiunea. Lumea s-a săturat. Nu așa se conduce România, parlamentul și partidul, prin a-ți bate joc de oameni” s-a revoltat Vanghelie, care i-a atras atenția lui Ponta să fie atent pe unde umblă.
Mircea Geoană a confirmat, la rândul său, mult mai diplomat, că există la această oră „un număr extrem de important de oameni, din Parlament și din afară, foarte interesați să suțină în mod explicit proiectul noului PSD”.
„Există un grup de inițiativă pentru noul PSD care lucrează la lansarea principiilor fondatoare și a platformei politice în următoarele două săptămâni. Sunt absolut convins că un număr important dintre colegi și colege din PSD și din afară, vor fi alături de mine într-un proiect care să dea PSD șansa de a se transforma într-un partid modern, democratic și competitiv, iar stângii românești șansa de a putea influența în mod decisiv proiectul de țară pentru următorii ani. (…) Noul PSD este un proiect obligatoriu pentru stânga românească, și este obligația mea de a continua să fiu principalul purtător de stindard social-democrat din România” a anunțat Geoană.
Fostul lider al PSD a declarat pentru gândul.info, că „organizarea unui congres la PSD este în mâna colegilor și nu a lui Ponta și a lui Dragnea”. „Dacă ei acceptă ca un congres să fie amânat sine die, după cum se vede, voi fi obligat să încep acest nou proiect. Dacă colegii își vor da seama că avem nevoie de un congres mai rapid, voi oferi proiectul colegilor din actualul PSD. Totul depinde de ei. Dacă se complac în actuala situație, voi fi obligat, ca ultimă soluție, să încep un proiect politic nou
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după ședința BPN, că în luna martie nu va mai fi convocat Congresul, așa cum s-a anunțat inițial, ci doar Consiliul Național, care va dezbate agenda politică a partidului până în 2019 și unde se vor face alegeri pentru conducerea acestui for.